Rezervatia naturala Cheile Manastirii

0

Partea central-estică a Munţilor Trascău, pe cursul mijlociu al Vaii Geoagiului care mai este numită şi Valea Mănăstirii, amonte de Cheile Rămeţului,Valea Mogoşului. Altitudinea maximă ajunge la 1250 de metri în Vârful Pleşii, iar altitudinea minimă la 420 de metri în talvegul Văii Mănăstirii.

Importanţa rezervaţiei este complexă din cauză că peisajul pitoresc înscris în calcare ce conservă totodată şi o serie de plante rare.

Rezervaţia Naturală Cheile Mănăstirii se află sub administrarea comunei Râmet, satul Valea Mănăstirii şi parţial a comunei Stremţ, satul Fata Pietrii.  Pe DC 78 modernizat din Teiuş, până la Mănăstirea Râmet, sau pe DJ 107 J din Aiud până în localitatea Râmet, de unde se coboară pe o potecă în Valea Geoagiului, la Mănăstirea Râmet.

Suprafaţa rezervaţiei se întinde pe 150 de hectare. În părţile de vest şi est, rezervaţia este delimitată de grohotişurile ce înconjoară culmea calcaroasă în care au fost săpate Cheile Mănăstirii, care este cuprinsă în Vârful Plesi cu înălţimea de 1250 de metri, la nord şi Vărful Prisacii ce măsoară 1150 de metri, în partea de sud. Limita de nord şi sud o constituie versanţii din imediata vecinătate a vârfurilor Pleşii la nord şi Prisacii la sud. Zona tampon este formată dinr-o fâşie lată de aproximativ 200 de metri (care în partea de nord a Vârfului Prisacii atinge 4-500 de metri), care înconjoară zona strict protejată şi care cuprinde în cea mai mare parte pajiştile de pe grohotişurile fizate şi pădurea limitrofă categorisită cu clasa I de protecţie.

Rezervaţia cuprinde în principal calcare masive de vârsta jurasic superioară. În jurul lor predomină conglomerate, gresii şi marne vraconian-cenomaniene (straturi de Râmet), între care se interpune în partea de est o fâşie îngustă şi discontinuă de şisturi argiloase neocomiene (straturi de Fenes).
Cele două culmi, Vârful Plesii şi Vârful Prisacii, la nord, respectiv la sud constituie relieful până în Valea Mănăstirii. Culmile au căpătat un aspect zimţat, au vîrfuri ascuţite cu forme de colţi şi ace, din cauza eroziunii şi a intensei carstificări. Sunt mărginiţi de versanţi abrupţi ce continuă spre bază cu acumulări deluvio-colucviale constituite din trene de grohotişuri.

Datorită climei blânde care are mici amplitudini vara şi iarna, temperatura medie anuală este cuprinsă între 6-8 grade Celsius, iar iarna temperatura este de aproximativ 3-4 grade sub 0, iar vara între 16-18 grade.
Rezervaţia este străbătută de pârâul Mănăstirii, care primeşte o serie de mici afluenţi sub form de pâraie cu apa temporară. Plesa şi Boghiu la est şi pârâul Uzei la vest flanchează rezervaţia.

Vegetaţia este formată dintr-un amestec de fag şi gorun. În aceste păduri omul şi-a pus amprenta creând pajişti întinse.

Nu ezitaţi să vizitaţi site-ul www.2rism.ro !

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.