Lansarea consultării publice pentru Metodologia de selecție a 10 orașe interesate să devină neutre din punct de vedere climatic sub egida M100

0

Sub egida hub-ului național M100: Mirror Mission Cities, a fost lansată în consultare publică Metodologia de selecție a 10 orașe din România ce se pot alătura demersului european privind neutralitatea climatică. 

Apelul urmărește selecția, printr-un proces competitiv derulat la nivel național, a 10 orașe din România, care vor beneficia de sprijin pentru a elabora planuri de acțiune, planuri de investiții și alte documente relevante pentru atingerea neutralității climatice. Procesul de selecție este similar celui  la nivel european, întreprins pentru desemnarea celor 112 orașe implicate în Misiunea UE: 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030. 

Aplicațiile (propunerile de candidatură) pot fi depuse electronic, în perioada 15 iunie 2024 – 15 septembrie 2024, prin intermediul platformei M100. Pentru a veni în sprijinul orașelor potențial candidate, se va asigura un help-desk pe toată perioada de depunere a propunerilor de proiecte, iar autoritățile publice locale interesate de transmiterea unei aplicații  vor putea participa la webinarii și sesiuni de informare și asistență organizate special în cadrul hub-ului M100.  

Evaluarea va fi realizată de un juriu internațional format din experți în domenii precum arhitectură și urbanism, dezvoltare durabilă, mobilitate urbană, energie verde și soluții „smart” pentru dezvoltare urbană. Procesul de selecție implică parcurgerea etapelor: (1) verificarea eligibilității, (2) evaluare tehnică și calitativă și (3) selecție strategică. Selecția strategică se va concentra pe maximizarea impactului, promovarea diversității, stimularea incluziunii și încurajarea parteneriatelor, în conformitate cu cadrul pentru atingerea neutralității climatice stabilit de Comisia Europeană pentru misiunea UE.

Consultarea publică pentru Metodologia Apelului de Selecție este deschisă până pe 10 iunie 2024 și permite comunității să ofere feedback și recomandări atât pentru criteriile de eligibilitate și selecție, cât și pentru expresia de interes. Implicarea orașelor, organizațiilor neguvernamentale și a cetățenilor interesați este esențială în acest demers și puternic încurajată. 

Documentele relevante pentru procesul de selecție (metodologia, expresia de interes și scrisoare suport) și detalii suplimentare despre apel sunt disponibile pe pagina oficială a hub-ului M100, aici

Pentru mai multe informații și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre proiect, vă rugăm să vizitați www.m100.ro.

Despre proiect

Proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” are ca obiectiv general sprijinirea orașelor, în special a celor din regiunile mai puțin dezvoltate și a orașelor mici și mijlocii, în planificarea tranziției către neutralitatea climatică. Proiectul este finanțat din Granturi SEE și Norvegiene, prin Fondul pentru Relații Bilaterale și este implementat de UEFISCDI în calitate de operator de program, în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Design and Architecture Norway (DOGA) și RANNIS – Icelandic Center of Research. Proiectul este implementat sub egida hubului național M100: Mirror Mission Cities Hub Romania – Misiune Oglindă a Misiunii UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.