Ana Blandiana, George State, Adrian G. Romila, Sabina Yamamoto se numără printre laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural

0

Ana Blandiana, George State, Adrian G. Romila, Sabina Yamamoto se numără printre laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, 14 mai, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat scriitorului Matei Vișniec. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

Marți, 14 mai 2024, revista Observator cultural a celebrat cele mai bune apariții editoriale din anul precedent, în cadrul unei gale de prestigiu, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediție și găzduită de Teatrul Odeon. 

În cadrul Galei, s-au acordat șase premii la cele şase categorii clasice, Premiul Observator Lyceum (alegerea elevilor de liceu de la colegii naționale din București), Premiul Observator Universitas (opţiunea studenţilor de la facultăţile de Litere din mai multe universităţi din ţară), Premiul Special Cum laude şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Alături de premiul pentru traducere din limba spaniolă (premiu ajuns la a patra ediție, în colaborare cu Institutul Cervantes), Gala din acest an a marcat includerea a încă trei premii pentru traducere – din limbile franceză, italiană și germană, la inițiativa Organizației Internaționale a Francofoniei, a Institutului Italian de Cultură din București și a Goethe Institut.

Premiul pentru Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară a mers la Balázs Imre József – Rețele avangardiste, afilieri multiple (Editura Tracus Arte).

Laureații la categoria Eseu/ Publicistică au fost Andrei Gorzo și Mihai Iovănel, pentru volumul Desene mișcătoare. Dialoguri despre cinema și critică (Editura Polirom).

Ana Blandiana a fost laureata Premiului pentru Memorialistică/Biografie/Jurnal pentru volumul Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988 – 12 decembrie 1989“ (Editura Humanitas).

Premiul „Ovidiu Verdeș“ pentru Debut s-a acordat volumului Nu mai e nimeni acasă de Sabina Yamamoto (Editura Vellant).

  George State, cu Sarx (Editura Nemira), a cîștigat Premiul pentru Poezie, iar la categoria Proză, cîștigătorul a fost de Adrian G. Romila, pentru Acasă, departe (Editura Polirom).

Premiul Observator Lyceum pentru proză, oferit în urma alegerii liceenilor, a mers către Specii (Editura Polirom) de Cristian Fulaș, iar studenții care acordă Premiul Observator Universitas pentru poezie au desemnat-o cîștigătoare pe Teodora Coman, pentru volumul Piesă de rezistență (Editura Nemira).

Premiul special cum laude s-a acordat colectivului care a realizat „Antologia palatină“, iar Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia i-a fost oferit scriitorului Matei Vișniec.

Aflat la cea de-a patra ediție, Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes, i-a fost acordat Lilianei Pleșa Iacob pentru volumul Ceața asta fără noimă de Enrique Vila-Matas (Editura Vellant).

Juriul a fost format din Mianda Cioba, Corin Braga și Ilinca Ilian.

Premiul „Italo Calvino“ pentru traducere din limba italiană, oferit cu sprijinul Institutului Italian de Cultură, s-a acordat traducătoarei Oana Sălișteanu pentru volumul Apa lacului nu e niciodată dulce de Giulia Caminito (Editura Humanitas Fiction).

Juriul a fost compus din: Oana Boșca-Mălin, Monica Fekete și Mircea Vasilescu.

Premiul pentru traducere din limba germană, oferit cu sprijinul Institutului Goethe, s-a acordat traducătoarei Maria Irod pentru volumul Inventarul lucrurilor dispărute de Judith Schalansky (Editura Pandora M).

Juriul a fost compus din: Gabriel Horațiu Decuble, Ioana Gruenwald și Manuela Klenke.

Premiul „Léopold Sédar Senghor“ pentru traducere din limba franceză, oferit cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei, s-a acordat traducătoarelor Rodica Baconsky și Alina Pelea pentru volumul Dă noaptea deoparte de Monique Proulx (Casa Cărţii de Ştiinţă).

Din juriul celei de-a XVIII-a ediţii au făcut parte Bogdan Crețu, Victor Cobuz, Cezar Gheorghe, Adrian Jicu, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici, Carmen Mușat (președinta juriului).

***

Momentele muzicale din cadrul Galei vor fi oferite de trupa AMPHITRIO – jazz modern cu influențe din jazzul contemporan nordic și culori balcanic-orientale. Trupa este formată din Andrei Petrache, pianist și compozitor, basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron.

Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu și Mircea Roman (pentru premiile Observator Lyceum și Observator Universitas), iar scenografia a fost semnată de Alexandra Putineanu.

Diplomele au fost realizate de Muzeul Național al Literaturii Române, sub coordonarea lui Mircia Dumitrescu și Petru Șoșa.

Concepția grafică a diplomelor a fost realizată de Mircia Dumitrescu, iar concepția video, de Vlad Rotaru.

Sponsori ai Premiilor Observator cultural 2023: Muşat&Asociaţii, Carel 

Parteneri instituționali: Teatrul Odeon, Institutul Cervantes București, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Organizația Internațională a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri: Librăria Cărturești, La Două Bufnițe, Caracteristic, Magnolia, Jidvei, BerryO, Secretul Bunicii, Zexe, Aqua Carpatica

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, LiternetSuplimentul de Cultură

Gala a fost filmată de TVR Cultural și va fi difuzată la o dată care urmează să fie anunțată.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.