Minipovesti.ro: o nouă platformă gratuită de literație pentru copii și părinți

0

Minipovesti.ro, o platformă digitală dedicată literaturii pentru copii, va pune la dispoziția publicului, începând din 15 aprilie, povești inedite și captivante pentru cei mici, atât în varianta text, cât și audio, ilustrate cu ajutorul A. I.

Recentele rezultate PISA 2022 au scos la iveală o realitate sumbră – România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul alfabetizare la citire. Aproape jumătate dintre tinerii locuitori nu pot înțelege cu adevărat sensurile din spatele cuvintelor scrise. Mai mult, românii petrec în medie mai puțin de cinci minute pe zi în compania cărților iar 93,5% dintre ei nu nu citesc nici măcar o singură carte anual. Doar un procent de 6,2% citesc cărți în mod constant.

În aceste condiții, MiniPovești.ro, o nouă platformă digitală gratuită de literație, îi invită pe copii și adulți deopotrivă într-o călătorie plină de învățăminte și creativitate. Cu un angajament ferm față de accesibilitate și incluziune, MiniPovești nu este doar o platformă de lectură, ci și un instrument educațional, încurajând dragostea pentru cărți și lectură prin mijloace interactive și plăcute pentru toate vârstele.

Poveștile, publicate saptamanal, sunt scrise de Mihai Mănescu, autorul bestsellerurilor “Copacul dorințelor” și “Povești despre speranță”, publicate la Editura Humanitas Junior, scenarist și producător de film și specialist în comunicare, ce activează în domeniul educației.

„MiniPovești.ro își propune să ofere copiilor șansa de a vedea lectura ca pe o poartă către aventuri neînfricate și lecții de viață împărtășite cu blândețe și umor, pe care să le înțeleagă singuri din poveste, nu să le fie explicate. Pentru că, atunci când umbrela protectoare a părinților nu va mai fi prezentă, mi-ar plăcea ca tinerii cititori să nu abandoneze cărțile într-un colț uitat de lume, ci să le strângă și mai aproape, ca pe niște vechi și dragi prieteni de aventură,” spune Mihai Mănescu.

Primele 12 povești, special concepute pentru a sprijini dezvoltarea abilităților de citire și înțelegere a textului în rândul copiilor, sunt narate de Irina Margareta Nistor, Ada Condeescu și Marcelo Cobzariu și vor fi accesibile pe YouTube și pe Spotify. În plus, fiecare poveste este însoțită de materiale educaționale complementare, destinate atât utilizării acasă, cât și în mediul școlar.

În plus, Minipovesti.ro va include recenzii ale noilor cărți pentru copii publicate în România, oferind astfel părinților și educatorilor recomandări valoroase pentru lecturile destinate celor mici. De asemenea, site-ul este adaptat pentru copii cu nevoi speciale, precum dislexie, deficit de vedere sau de auz, precum și deficiențe motrice.

Proiectul își propune astfel să adreseze deficitul de literație din România, reflectat prin procentul semnificativ de analfabetism funcțional și prin scăderea interesului pentru lectură, evidențiat de numărul redus de cărți achiziționate anual de către români. 

Minipovesti.ro este dezvoltat sub egida Asociației Sustin.org și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reflectă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. Conținutul și rezultatele proiectului sunt responsabilitatea exclusivă a beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.