România este parteneră într-un proiect european de stimulare a dezvoltării afacerilor sociale în comunitățile rurale. ViSEnet, proiect de promovare a antreprenoriatului social în zonele rurale

0

Deoarece multe dintre comunitățile rurale se confruntă cu aceleași provocări, cum ar fi o economie locală slabă, șomaj și servicii oferite local precare sau puține, este nevoie să identificăm noi metode pentru stimularea economiei locale rurale.

Conform unui studiu1 dedicat antreprenoriatului rural realizat de fundația World Vision România în 2015, procentul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care nu erau ocupate la momentul derulării studiului era de 46,2% la nivel național, între acestea fiind cuprinși pensionari, studenți/elevi, șomeri înregistrați, zilieri și casnici, principalul obstacol în obținerea unui loc de muncă fiind lipsa oportunităților de angajare în localitate. 28% dintre persoanele intervievate declară că au de gând să pornească o afacere în următorii doi ani, cei mai mulți dintre potențialii antreprenori declarând că ar alege domeniul agricol pentru dezvoltarea unei afaceri (57%), iar pentru cei care ar alege domenii nonagricole, principalele opțiuni ar fi comerțul (19%), alimentația (19%) sau construcțiile (13%).

În comunitățile rurale există mult potențial local, cunoștințe și competențe necesare pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii locale și ocuparea forței de muncă, dar oamenii nu știu cum să utilizeze resursele din comunitatea locală sau din regiune. O posibilă soluție pentru dezvoltarea economiei locale este antreprenoriatul social, definit ca o inițiativă sustenabilă pentru care scopul social primează și unde profitul este reinvestit în comunitatea locală. Conceptul este, totuși, relativ nou în dezvoltarea rurală în Europa. De aceea, este necesară dezvoltarea capacității localnicilor de a identifica și folosi potențialul comunității, prin dezvoltarea abilităților de activare comunitară, de creare de parteneriate și de rețele pentru recunoașterea și sprijinirea antreprenoriatului social.

Proiectul european ViSEnet se adresează persoanelor care sunt interesate să dezvolte și să susțină comunitățile rurale în care locuiesc folosind soluții antreprenoriale care pornesc de la nevoile și resursele specifice ale comunității în care activează și pentru care scopul principal este social și nu obținerea profitului. Aproximativ 300 de participanți din zone rurale din România, Germania, Estonia Finlanda și Scoția vor participa în module de învățare organizate local și adaptate specificului local pentru stimularea dezvoltării de afaceri sociale, folosind bune practici culese din cele cinci țări partenere.

În România, 55 de participanți de la sate vor fi invitați să participe în program și să creeze planuri de afacere pentru întreprinderi sociale care pot fi dezvoltate local. Din grupul pilot vor face parte mici fermieri, cooperative, fundații comunitare și școli din zone rurale care au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea activităților locale existente și sunt dispuși să ia în considerare bune practici pentru rezolvarea problemelor. Proiectul vizează județele în care mai mult de 40% din populație locuiește în mediul rural.

Proiectul se va derula în perioada 3 decembrie 2018 – 2 iunie 2021 și prin proiect, partenerii vor dezvolta materiale de învățare deschise publicului, o rețea internațională de întreprinderi sociale rurale și un ghid de bune practici pentru sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului social în zonele rurale în cele cinci țări partenere.

Proiectul este finanțat prin parteneriatul strategic Erasmus+ pentru educația adulților și este derulat prin Agenția Națională pentru programele de educație și tineret ale Uniunii Europene găzduită de Agenția Națională pentru Educație din Finlanda.

Comisia Europeană nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul acestui comunicat de presă.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-urile partenerilor:

The Bucharest University of Economic Studies (ASE), Romania:  http://fabiz.ase.ro/erasmus-visenet

Estonian University of Life Sciences (EMU), Estonia: https://www.emu.ee/en/about-the-university/news/uudis/2019/01/31/visenet-village-social-enterprise-learning-material-guidance-and-networking/

Nürtingen-Geislingen University (NGU), Germany: https://ilias.hfwu.de/goto.php?target=cat_22160&client_id=hfwu

Inspiralba, Scotland: http://www.inspiralba.org.uk/visenet-learning-and-networking-for-rural-social-enterprise/

University of Helsinki Ruralia Institute, Finland (coordinator): https://www.helsinki.fi/en/ruralia-institute/visenet-village-social-enterprise-learning-material-guidance-and-networking-0

1 “Ocupare, angajabilitate și antreprenoriat în mediul rural” cercetare realizată în cadrul proiectului „Made in Rural – Dezvoltare economică rurală prin revitalizarea tradițiilor populare și exploatarea potențialului economic non-agricol” disponibil la:: www.madeinrural.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.