Începând cu 26 martie Slow Food Iași dăruiește comunității ieșenilor un nou proiect în care copiii să învețe despre hrana locală, naturală și sănătoasă. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor grădini școlare comestibile.
Grupuri de copii din clasele primare și gimnaziale, coordonați de profesori și ajutați de partenerii și membrii Slow Food Iași, vor cultiva, în spații special amenajate din curtea școlii, legume și plante aromatice pe care să le folosească în propria alimentație.
În acest an, primele unități școlare înscrise sunt Liceul Teoretic ”Miron Costin” șiGrădinița și Școala Paradis din Iași.
Proiectul pilot este posibil datorită finanțării din partea Cercului de Donatori Iași prin care se vor realiza mini-solarele modulare reutilizabile și sprijinului dat de Verde Bun care pune la dispoziție semințe curate, tradiționale, dar și îndrumarea unor specialiști.
Melcul Verde a fost inspirat de proiectul Slow Food Turda numit Viața în grădina verde și de inițiativa The Edible Schoolyard.
Slow Food este o mişcare internaţională iniţiată în 1986, care luptă pentru păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale, încurajând cultivarea caracteristică ecosistemului local. Mişcarea ocroteşte principiile comerţului echitabil, încurajează fermierii şi micii producători, dar are ca scop şi educarea cetaţenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic.
În Iași, Slow Food Convivium s-a format la începutul lui 2013, la inițiativa Asociației Mai Bine. Aceasta este o filială locală, oficială și recunoscută de Organizația Slow Food International.
www.slowfoodiasi.ro