Baia Sprie: Atelier de Prim Ajutor în şcoală

0

În data de 7 octombrie 2022, pe coridoarele Liceului Tehnologic de Transporturi Auto din Baia Sprie a răsunat alarma de cutremur, urmată după aproximativ cinci minute de cea de incendiu, într-un exerciţiu aparte de pregătire în cazul unor situaţii de urgenţă.

Elevii şi cadrele didactice au avut, astfel, parte de o experienţă deosebită pregătită cu minuţiozitate și pusă în aplicare de către voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș. Nu doar că au respectat paşii care se impun în cazul unui ipotetic cutremur/incendiu, dar au avut şi de înfruntat diferite obstacole: fumul care s-a răspândit pe coridoare, piedicile întâlnite în cale, necesitatea de a menţine starea de calm, de a evacua clădirea în siguranţă şi chiar de a ajuta „victimele” – elevi participanţi la Atelierul de Prim Ajutor în şcoală din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto.

Conform scenariului, în data de 07.10.2022, în jurul orei 09:45 s-a produs un cutremur resimțit în orașul Baia Sprie. Din cauza intensității mari a seismului, corpul de clădire principal al Liceului Tehnologic de Transporturi Auto prezintă o afectare importantă a structurii de rezistență. Cutremurul a fost urmat de declanșarea unui incendiu la centrala termică a clădirii, fapt ce a provocat inundarea cu fum a sălilor de clasă. Există un număr de două victime, elevi ai unității de învățământ, care au rămas blocați în interiorul clădirii. Efectele speciale și jocul de rol au fost pregătite și puse în practică de către voluntari ai Servicului de Ajutor Maltez in Romania, sucursala Baia Mare împreună cu elevi ai “Atelierului de Prim Ajutor în Școală” din cadrul unității de învățământ.

Aflaţi în curtea liceului, într-un spaţiu protector, elevii şi cadrele didactice au putut să privească intervenţia echipajelor de pompieri. Aceştia au reuşit să stingă „focul” şi să evacueze „victimele”, care au primit ajutor. Intervenţia promptă a ISU Maramureș şi a voluntarilor SAMR Baia Mare s-a bucurat de un real succes în rândul celor mici, dar şi a celor mari, astfel încât, la final, „salvatorii” au fost răsplătiţi cu aplauze.

Obiectivele principale ale exercițiului au fost:

– familiarizarea elevilor și a cadrelor didactice cu măsurile specifice unor calamități precum cutremur și incendiu;

– antrenarea personalului didactic și nedidactic privind planificarea, pregătirea, organizarea și desfășurarea acțiunilor de răspuns în situații de urgență;

– antrenarea personalului unității de învățământ pentru conducerea și coordonarea operațiunilor de intervenție în vederea evacuării cât mai rapide și în siguranță a elevilor și a personalului;

– verificarea modului de colaborare între persoanele cu responsabilitate în gestionarea situațiilor de urgență la nivelul unității de învățământ;

– perfecționarea modului de acțiune și a capacității de răspuns al personaleor responsabile în cazul producerii unor seisme sau incendii;

– prefecționarea deprinderilor conducerii unității de învaățământ pentru luarea măsurilor de protecție a elevilor și a personalului propriu și conducerea operațiunilor de evacuare a persoanelor și bunurilor;

– antrenarea și perfecționarea comunicării inter/intra instituționale la nivelul coordonării intervenției;

– verificarea și exersarea tehnicilor și cunoștințelor teoretice și practice ale elevilor ce formează Echipa de Prim Ajutor în Școală;

– verificarea și exersarea comunicării dintre elevii coordonatori ai Echipei de Prim Ajutor în Școală și echipele de intervenție.

Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în situații de urgență și speciale, concluzia fiind că personalul unității de învățământ poate gestiona eficient și coerent o situație de urgență amplă. De asemenea, în aplicarea protocoalelor și procedurilor specifice în cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto, exercițiul a reliefat activitățile și operațiunile neconforme și direcțiile de îmbunătățire și perfecționare a modului de acțiune în astfel de situații.

Exercițiul a beneficiat de implicarea și intervenția în teren a Detașamentului de Pompieri “Cpt. Marchiș Adrian” Baia Mare, a Unității Mobile de Prim Răspuns a Serviciului de Ajutor Maltez în Romania, suc. Baia Mare, a elevilor ce formează Echipa de Prim Ajutor în Școală a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto și a reprezentanților din cadrul Primăriei Baia Sprie.

Măiestria cu care acest exerciţiu de simulare a fost pus în aplicare i-a făcut, în special pe cei mici, să creadă că se află într-o situaţie reală. Suntem siguri că astfel de exerciţii sunt absolut necesare, deoarece reuşesc să familiarizeze cadrele didactice şi, mai ales, elevii cu măsurile specifice în cazul unor calamităţi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.