Razvan Suma in dialog cu Valentina Sandu – Dediu, marti la Round Table Bucuresti

0

Seria spectacolelor – conferință moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu va continua marți, 20 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33).

Invitatul ediției de marți la Round Table București va fi Răzvan Suma, unul dintre cei mai apreciați violonceliști români ce s-a făcut remarcat printr-un repertoriu vast, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. La ediția de marți, Răzvan Suma va susține un mini-recital alături de invitați surpriză. Seara se va încheia printr-o sesiune de autografe, cu prezentarea discului Vă place TANGO?

razvan suma

Programul următoarelor evenimente găzduite de Conservatorul bucureștean cuprinde încă trei astfel de întâlniri avându-i în prim plan pe Ioana Pârvulescu (27 octombrie), Maia Morgenstern (3 noiembrie) și Ștefan Gheorghiu (ultimul eveniment din acest sezon, 10 noiembrie), spectacole ce vor fi transmise în direct prin live streaming.

Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană „Das Orchester” pe tânărul violoncelist român.

Pe lângă activitatea concertistică din România, Răzvan Suma interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli precum „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, Masterclass-ul „Muzica la Altitudine” realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a fost un real succes. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul „Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a susţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului au cuprins 17 oraşe din România şi au avut peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8 și 29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. Între 28 septembrie și 24 octombrie 2014, împreună cu Analia Selis și Julio Santián, chitarist și compozitor din Argentina, Răzvan Suma a susținut un al treilea turneu, „Vă place TANGO?” Aranjamentele speciale pentru violoncel, voce și chitară precum și o parte dintre compoziții sunt realizate de Julio Santián. Interpretarea vocală și prezentarea pieselor pentru publicul român aparțin Analiei Selis. După cele 13 concerte în 12 orașe, totalizând peste 7.000 de spectatori, a devenit firească necesitatea organizării celei de a doua ediții.

Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie şi combinaţie între genuri muzicale. Cel mai recent proiect este colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013, când una dintre piesele albumului „Acustic” a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.