Antreprenoriat social in beneficiul mamelor singure

0

In preambulul Serii de Antreprenoriat Social – ACSIS am discutat cu Iuliana Vulpeanu, coordonator proiect la Asociatia ACSIS despre problemele sociale pe care ei le combat, modul cum o fac dar si rezultatele de pana acum.

Care este publicul cu care ACSIS lucreaza si care sunt problemele cu care ei se confrunta?

Beneficiarii asociatiei ACSIS sunt in principal mame in risc social crescut care isi cresc singure copiii si care adesea sunt lipsite de nivelul de educatie care le-ar putea asigura accesul pe piata fortei de munca astfel incat sa poata fi autonome din punct de vedere financiar. De asemenea, saracia extrema, lipsa sprijinului din partea partenerului si a familiei, varsta tanara, prejudecatile comunitatii legate de statutul de mama singura constituie factori de natura sa conduca la abandonul copiilor. In experienta noastra de 7 ani, am constatat ca impactul problemelor descrise, corelat cu lipsa aspiratiilor, a socializarii, a obisnuintei de a-si asuma responsabilitati legate de munca, conduc la dependenta de serviciile sociale, la adancirea a problemelor sociale. Aceste aspecte ne-au determinat sa initiem in 2008 un atelier de jucarii textile care sa ofere mamelor singure aflate in dificultate un cadru de lucru adaptat nevoilor specifice pe care le intampina.

Care este solutia pe care ACSIS o propune (care este modelul intreprinderii sociale?)

Atelierul de Creatie este o intreprindere sociala profund legata de misiunea asociatiei. In cadrul proiectelor implementate de catre Asociatia ACSIS o problema deosebita era reprezentata de mamele care aveau mai multi copii cu varste prescolare, care deveneu cel mai adesea beneficiari pe termen lung ai serviciilor sociale.  Acesti factori, impreuna cu paleta restransa de servicii sociale care vin in sprijinul familiei monoparentale al carei cap este o femeie, conduc la crearea unor constrangeri majore: o mama singura aflata in dificultate sociala si economica este obligata sa fie permanent langa copilul mic, si sa il poarte impreuna cu ea oriunde se deplaseaza pentru rezolvarea unor probleme, nu se poate angaja din cauza varstei mici a copilului, nu are posibilitatea sa se califice intr-o meserie din cauza carentelor scolare.

Crearea unei intreprinderi sociale putea veni in intampinarea mai multor dintre aceste nevoi prin oferirea unor conditii de lucru adecvate cu situatia mamelor, formarea responsabilitatii fata de munca, a unor abilitati transferabile in alte domenii de activitate profesionala, cresterea stimei de sine. Astfel, ne-am propus ca in perioada de timp in care mama era sprijinita in asociatie cu servicii sociale, consiliere psihologica, suport material/financiar in vederea prevenirii separarii de proprii copii, sa participe si la activitatile intreprinderii sociale in scopul dobandirii abilitatilor mentionate anterior.

Astfel, ne-am gandit sa asiguram un cadru de munca, invatare, socializare adaptat nevoilor mamelor singure si copiilor acestora aflati in dificultate socio-economica. In timp ce mamele lucreaza, copiii lor desfasoara activitati educative cu voluntarii asociatiei.

De cand exista proiectul si care au fost rezultatele?

Proiectul exista din 2008, iar produsele sunt in principal jucarii confectionate din material textil si  reprezinta diferite forme (cum ar fi iepurasi, caini, ursi, ratuste, etc). Jucariile se adreseaza familiilor cu copii intre 3-10 ani. Ele au o lungime de aproximativ 20 cm, pot fi manuite pe sistemul „teatrului de papusi” si contribuie la cresterea calitatii comunicarii intre parinti si copii, precum si la dezvoltarea imaginatiei copilului, a creativitatii, avand un aport educational. Pana in prezent au fost realizate 25 modele de jucarii.

De la demararea activitatii intreprinderii sociale, un numar de 75 de mame au beneficiat de formare in cadrul atelierului de creatie, am reusit sa angajam 3 femei in cadrul intreprinderii. Rezultatele privesc atat formarea abilitatilor de lucru manual, cat si responsabilizarea beneficiarilor privind munca, cultivarea atasamentului mama-copil prin intermediul jocului, promovarea imaginii pozitive a mamelor care lucreaza in comunitate. Imbinarea serviciilor sociale cu activitatea intreprinderii a facilitat integrarea socio-profesionala a beneficiarilor.

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.