INTERVIU MARGARETA PÂSLARU: ​”Dacă tinerii simt chemarea, vocația, pasiunea, dorința de perfecționare, nu au nevoie de recomandări”

5

Campania “Artiști pentru Artiști”.

semn Artisti pt artistiAceasta actiune caritabila importanta pentru UNITER şi pentru artistii nostri a inceput in 2002, cand 50 de institutii teatrale donau incasari din vanzarea de bilete intr-un fond special: Fondul de Solidaritate Teatrala. Şi astfel, campania „Artistii pentru Artisti”,  instituita initial doar ca resort financiar s-a transformat repede intr-un stimulator al solidaritatii artistice si un semnal pentru publicul de teatru si pentru autoritati. Campania are loc anual, in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioadă a solidaritatii teatrale, deoarece data de 27 martie este consacrata Zilei Mondiale a Teatrului.

interviurile-romaniapozitivaCu ocazia acestei campanii avem placerea si onoarea sa desfasuram o serie de scurte interviuri cu personalitati ale culturii romanesti, oameni care s-au implicat in campania „Artiştii pentru Artişti” si au facut parte din spectacolul „Clipe de viata 2015”, spectacol eveniment produs de UNITER. Multumim UNITER pentru sprijinul acordat in realizarea acestor scurte interviuri.

Pentru acest interviu invitata noastra este doamna Margareta Pâslaru, artista care a pasit in al 58-lea an de meserie…

Cum ati descoperit pasiunea pentru teatru?

​Vizionand spectacole, visam sa joc.  In 1962 marele regizor Liviu Ciulei m-a ales pentru rolul Polly, partenera lui Toma Caragiu in piesa ‘Opera de trei parale’ de Bertold Brecht. Alaturi de mari actori precum Clody Bertola,  Rodica Tapalaga, Gina Patrichi, George Maruta, am jucat patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentatii. Tot la Teatrul L.S.Bulandra m-au remarcat regizorii de film Francisc Munteanu, Lucian Bratu, Elisabeta Bostan, si altii care m-au ales pentru productiile lor.
Dorinta de a deveni „actor total” m-a incurajat  sa-mi depasesc limitele de-a lungul anilor. Am ramas deschisa noului, experimentez, traiesc la prezent, savurez continua metamorfoza. Adaug etaje la temelia solida construita in anii ’60; muzica, teatru, film, compozitii, texte, muzica populara.

Care este replica preferata din toate rolurile avute?

​Gustul evolueaza in timp, moda „replicii preferate” vine de peste Ocean, este confectionata artificial de PR; artistii sunt deseori uimiti…stiind ca nu le apartine alegerea.

Ce recomandare aveti pentru un tanar actor?

​Daca tinerii simt chemarea, vocatia, pasiunea, dorinta de perfectionare, nu au nevoie de „recomandari”.
1 Margareta Paslaru   _MG_4373
credit foto Lucian Nastase

De ce va implicati in programul “Clipe de Viata”?

​Am fost invitata cativa ani consecutiv, m-a emotionat tema lansata de UNITER. Nu puteam ramane pasiva, am initiat la randul meu conceptul  „Actorii canta”,  CD-ul ale carui drepturi de autor le-am daruit. Aceste cateva mii de unitati vandute confirma si generozitatea celor 13 actori valorosi care au inregistrat Pro Bono 19 compozitii depasind zona teatrala, interpretand creatii de alt gen. 
Ca urmare a succesului, lucram in colaborare cu UCIN de data aceasta, tot in studioul Jolt si Andrei Kerestely, inregistrand CD-ul de autor „Actorii canta” Nr.2. Isi dau concursul alti 14  mari actori a caror bunatate vine in sprijinul artistilor varstnici retrasi din lumea filmului… 

Cum ati descrie in cateva cuvinte lumea teatrului romanesc?

Valoare, permanenta culturala prin care evoluam.

Daca Romania ar fi o piesa de teatru, care ar fi?

Orice piesa creata de Caragiale.

Un vis despre Romania?​

​Visez scoli si carti in cele mai indepartate sate, mijloace de transport pentru elevi, cinematografe redeschise, apa calda la orice ora in toata tara „Mens sana in corpore sano”.
„In tinerete ne straduim sa ne facem un nume. La maturitate trebuie sa folosim ‘numele’ spre binele altora”

Cititi si INTERVIU Mariana PREDA: „Muzica romaneasca evolueaza intr-un ritm frumos, insa avem nevoie sa ne respectam valorile

Multumim pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 2015

sustine Campania Artistii pentru Artisti

Această acţiune caritabilă importantă pentru UNITER şi pentru artiştii noştri a început în 2002, când 50 de instituţii teatrale donau încasări din vânzarea de bilete într-un fond special: Fondul de Solidaritate Teatrală. Şi astfel, campania „Artiştii pentru Artişti”,  instituită iniţial doar ca resort financiar s-a transformat repede într-un stimulator al solidarităţii artistice şi un semnal pentru publicul de teatru şi pentru autorităţi. Campania are loc anual, in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioadă a solidarităţii teatrale, deoarece data de 27 martie este consacrată Zilei Mondiale a Teatrului.

În afară de spectacolele instituţiilor de teatru, UNITER a produs în fiecare an un spectacol-eveniment care a reprezentat un fel de „mesaj cadru” al acestei campanii. Artişti de renume au călcat pragul acestei frumoase manifestaţii umanitare, precum: Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihai Mălaimare, George Mihăiţă, Johnny Răducanu, Marcel Iureş, Mircea Albulescu, Ilinca Tomoroveanu, Victor Rebengiuc, Nicu Alifantis, Tamara Buciuceanu, Margareta Pâslaru şi mulţi, mulţi alţii. In fiecare an, fondurile obţinute din vânzarea de bilete sunt depuse în acelaşi cont de solidaritate teatrală: RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank

„Clipe de viaţă” este spectacolul produs de UNITER. Anul acesta a avut loc ediţia cu numărul 3 în data de 23 martie la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Au participat: Victor Bucur, Corina Chiriac, Felicia Filip, Lari Giorgescu, Călin Grigoriu, Mirela Jienescu, Rodica Mandache, Teatrul Masca, Maia Morgenstern, Adrian Naidin, Ovidiu Niculescu, Adrian Păduraru şi Dan Ardelean, Ioan Gyuri Pascu, Margareta Pâslaru şi corul „Divina Armonie”, Oana Pellea, Emilia Popescu, Mariana Preda, Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu. Amfitrioni Maria Dinulescu şi Ion Caramitru.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

5 comentarii

  1. avatar

    Marina Constantinescu – Metropolis – Nocturne – 5 Dec. 2014: (…) Margareta Paslaru a continuat să-şi poarte numele cu mândrie, pentru că numele ei adună oameni şi forţe, în sprijinul celor care au nevoie de ajutor: copiii şi artiştii pensionaţi.

  2. avatar

    Ruxandra Săraru: „(…) Dacă pentru noi, muritorii de rând timpul n-are răbdare şi trece ca tăvălugul printre noi şi peste noi, de cele mai multe ori, iată instituţia Margareta Pâslaru a încremenit într-o poză de statuie antică, în care ne-a făcut mai bine de 50 de ani nouă, românilor, şi nu numai lor, şi pe multe alte meridiane ale lumii, viaţa mai trăibilă, mai posibilă, ne-a făcut să visăm, ne-a făcut să ne identificăm cu ochii aceia frumoşi o izbândă de fiecare dată, precum farul din Alexandria. Şi nu întâmplător spun “precum farul din Alexandria” pentru că în spatele Margaretei Pâslaru se află o bibliotecă, o pinacotecă, un muzeu. (…)” – Librăria Cărtureşti, 22.10.2012 MULTUMIM, ROMANIA POZITIVA, pentru interviu!

  3. avatar
    Madalina Petraru on

    Sunt onorată sa pot adresa pe aceasta cale, felicitări distinsei artiste Margareta Pâslaru pentru activitatea remarcabila si profesionalismul cu care realizează aceste proiecte minunate, cu atâta dăruire sufletesca! Generozitatea si dedicatia marii noastre artiste, prin frumusețea gesturilor de mare noblețe in a oferi sprijin semenilor sunt remarcabile. Toată stima si admirația pentru exemplul pe care ni-l da in permanenta. Ii doresc in continuare multa inspiratie creatoare, iar prezenta Domniei Sale pe scena sufletelor noastre sa ne înfrumusețeze viață multi ani de acum înainte.

  4. avatar

    Mereu inovatoare, mereu surprinzătoare! De-a lungul celor 58 de ani de meserie, doamna Margareta Pâslaru a reușit să ne mențină interesul în alertă, experimentând continuu.
    Este un nesecat izvor de idei; în timp, acestea devin proiecte urmărite pas cu pas, dar și din toate unghiurile, până când merită să vadă luminile rampei.
    Cel mai recent proiect, CD-ul intitulat „Actorii cântă”, a reprezentat coloana vertebrală a spectacolului „Clipe de viață – 2015”; artiști cunoscuți ai scenelor bucureștene au tălmăcit în versiune proprie compoziții muzicale ale domniei sale.
    Dacă ne imaginăm că în spatele fiecărui minut înregistrat stau ore întregi de muncă, nu putem să nu admirăm la scenă deschisă tenacitatea și determinarea omului care a supervizat proiectul.
    Faptul că se află deja în lucru următorul CD de autor, pe care vor evolua alți 14 actori, ne pune în fața unui nou orizont al așteptărilor. Oare, cum va fi, când va fi?

    Când aștepți lucruri pe care le bănuiești minunate, timpul parcă trece altfel…

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.