Noaptea Institutelor Culturale 2013

0

Noaptea Institutelor Culturale la Institutul Cultural Român

Ii, design, muzică, limba română și scurtmetraje de la Cannes

 noaptea institutelor culturale

Lingvistic, vestimentar, muzical, cinematografic, design: oferta Institutului Cultural Român în Noaptea Institutelor Culturale din acest an va parcurge, de vineri, 14, spre sâmbătă, 15 iunie, un drum întins și divers.

Programul artistic al Nopții de la ICR va fi prefațat, de la ora 18.30, de o lecție demonstrativă de limba română pentru străini, în grădina de pe Aleea Alexandru nr. 38.

La ora 19.30, va avea loc deschiderea expoziției de design de obiect „Made in RO“, organizată în parteneriat cu Designist, în cadrul căreia vor expune artiștii vizuali ArhiDot Design, Lightsquare, Cai verzi pe pereți, Una ca Luna, 11am architects, Mihaela Ivana, Ciprian Vrabie, Semne cusute și Mândra Chic, Thecraft LAB, Alina Turdean, Culture Soup și Iutta. Toate aceste obiecte de design au fost special create pentru cea de-a doua ediție a targului Made in RO, cu tema „Motive tradiționale in designul contemporan“. Totodată, ICR va găzdui și o expoziție de ii tradiționale românești, aduse de producătorul Simona Antohi (Breaza, jud. Prahova) și de Romanian Label. Toate obiectele expuse vor putea fi achiziționate.

În ultima vreme, ia este tot mai prezentă: tradițională sau reinterpretată de tineri designeri, purtată festiv, „casual” sau „glamour”, expusă la muzeu, în reviste sau pe rețelele de socializare. ICR a inițiat pe 30 mai un concurs literar în parteneriat cu Revista de Povestiri, iar cele mai bune povestiri despre ie vor fi anunțate pe 14 iunie. Câștigătorii vor primi premii de la Bitdefender, Romanian Label, HeartMatesStudio și Editura ICR.

După cromatica iilor, o propunere sonoră: de la ora 21.00, la pianul din Sala Mare a ICR, pianistul Teo Milea le propune vizitatorilor ICR un itinerariu pe clape albe… și negre. Programul va include compoziții proprii de pe albumul „On white… and black keys”, realizat în colaborare cu Andrei Kerestely. „Acest disc mă prezintă în fața publicului, prin cele 7 piese, ca fiind un pianist și compozitor aparținând a două lumi: cea clasică și cea nouă, a secolului XXI”, spune Teo Milea despre primul său album.

Odată cu lăsarea întunericului, cinefilii au posibilitatea de a urmări un maraton de filme scurte: în intervalul 22.30-02.30 vor fi proiectate cele mai recente scurtmetraje românești prezentate la Cannes, reunite într-un grupaj intitulat Romanian Short Waves 2013. Programul cuprinde 18 scurtmetraje semnate de Tudor Cristian Jurgiu (În acvariu, premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes, 2013), Eva Pervolovici, Hanno Höfer, Nap Toader, Gheorghe Preda, Igor Cobileanski, Peter Kerek, Dorian Boguţă, Mirona Radu, Andrei Creţulescu, Alina Manolache, Goran Mihailov, Luiza Pârvu, Mihaela Popescu, Anton Groves, Victor Dragomir, Ioana Mischie și Ilinca Neagu. Producţiile au fost prezentate la Festivalul de Film de la Cannes din acest an în secţiunea Romanian Short Corner cu sprijinul Asociației Secvențe (lista filmelor, aici).

Accesul publicului este liber la toate evenimentele Nopții de la ICR.

Ajunsă la cea de-a șaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Ca şi la ediţiile trecute, porţile centrelor şi ale institutelor culturale, precum şi ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori aşteptaţi.

Noaptea Institutelor Culturale 2013 este organizată de 12 centre şi institute culturale aflate sub egida EUNIC – British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, cărora li se vor alătura anul acesta Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Coordonatorul ediției 2013 este Institutul Polonez.

Pe durata evenimentului, Asociaţia Green Revolution va pune la dispoziția doritorilor, fără plată, 50 de biciclete, care vor putea fi împrumutate de la centrul de închiriere situat în parcul Herăstrău. Solicitarea împrumutului unei biciclete se va face la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.