Vreți mai simplu CSR-ul? ”Investiți” numai deșeul!
Soluții pentru firmele preocupate de noua raportare nefinanciară obligatorie
Dețineți sau lucrați într-o firmă cu peste 500 de angajați? Dacă da, de anul viitor vă așteaptă o nouă provocare. Începând din 2017, responsabilitatea socială și sustenabilitatea nu mai sunt opționale! Firma dumneavoastră va trebui să le raporteze într-o declarație nefinanciară care va conține ”informații privind cel puțin aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului și combaterea corupției și a dării de mită.”
Dacă, până acum, responsabilitatea față de comunitate și mediu era considerată ”privilegiul” companiilor multinaționale și al organizațiilor mari, prin Directiva 2014/95/EU, devine o obligație și pentru firmele medii. Acest lucru ar putea îngrijora managerii care nu sunt obișnuiți să aloce resurse unor astfel de demersuri. Toți agenții economici ar trebui să considere aceste aspecte o investiție, un obiectiv de afaceri și un avantaj competitiv important, mai degrabă decât o ”cheltuială”.
Nu e o situație ușoară pentru firmele care trebuie să raporteze pentru prima oară activități de mediu, dezvoltare sustenabilă și implicare în comunitate. O soluție ar fi să se asocieze cu un proiect al societății civile, care se desfășoară deja, cu rezultate pozitive.
Obligația administrativă care devine proiect de responsabilitate și investiție în educație
O parte a obligațiilor amintite mai sus pot fi îndeplinite cu ușurință susținând ”Patrula de Reciclare” – un proiect de responsabilitate față de mediu și de educație ”la cheie”, pe care orice firmă, instituție și organizație și-l poate asuma, fără niciun cost, ci doar cu bunăvoință și…prin colectarea corectă a deșeurilor electrice.
Ce înseamnă asta, în mod concret? Să predea la reciclare aparatele vechi sau stricate din gestiune, să le propună angajaților să colecteze, și ei, astfel de deșeuri, să transmită mesajele programului prin propriile canale de comunicare, să organizeze evenimente de informare și colectare cu ajutorul Patrulei și alte activități de impact pe care profesorii și elevii le propun și le pot desfășura cu minimum de efort din partea firmei sau instituției.
Companiile care se implică obțin statutul de ”Suporter” și o serie de beneficii:
1. Respectă legea și evită riscul amenzilor de până la 20.000 lei
Ordonanța de Urgență Nr. 5 din 2 aprilie 2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice „stabileşte măsuri pentru protejarea mediului şi a sănătăţii populaţiei prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării şi gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), prin reducerea efectelor globale ale utilizării resurselor şi prin îmbunătăţirea eficienţei utilizării acestor resurse, potrivit prevederilor art. 1 şi 4 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, pentru a contribui astfel la o dezvoltare durabilă. […] Persoanele fizice şi juridice care deţin DEEE, inclusiv cele provenite de la EEE importate pentru folosinţa proprie, sunt obligate să le predea către sistemele de colectare.[…] Încălcarea dispoziţiilor ordonanţei reprezintă contravenții sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”
Așadar, unde-i lege, nu-i tocmeală. Orice deșeu electric trebuie predat la reciclare!
2. Contribuie la succesul tuturor echipelor din județul lor, respectiv din București
Cantitățile de deșeuri electrice colectate sunt calculate în contul Patrulei locale și cresc șansele copiilor la un premiu național. Fiecare deșeu electric predat de firme și instituții până la 31 august 2016 va înclina balanța în favoarea echipei din județul respectiv sau din București.
3. Cresc eficiența și loialitatea angajaților
Studiul internațional realizat de Deloitte „Millenial survey 2016” a dovedit că angajații sunt mai performanți și mai dedicați instituțiilor și companiilor care susțin cauze bune și le oferă posibilitatea să se implice în acestea. În afara beneficiilor financiare și materiale, angajații sunt preocupați și motivați de impactul benefic pe care activitatea lor profesională îl are asupra societății.
4. Câștigă un plus de încredere, recunoaștere și bunăvoință din partea comunității, clienților și partenerilor Comunitatea de afaceri consideră că „succesul unui business nu ar trebui măsurat numai prin indicatori financiari” ci și prin capacitatea de a „face bine”, de a aduce valoare și schimbări pozitive în jurul său.
Ați fi crezut vreodată că debarasarea de deșeurile electrice poate reprezenta o contribuție importantă la succesul unui program educativ? „Este important ca un număr cât mai mare de companii să se implice și să susțină public Patrula de Reciclare, pentru că astfel se vor alătura unui demers mai amplu de stopare a degradării calității mediului, de refacere a simțului “comunității sociale” pornind de la acțiuni practice de colectare selectivă a deșeurilor, de reciclare a unor importante cantități de DEEE-uri. Ne dorim cu toţii oraşe, străzi, comunități mai bune şi mai curate. Este momentul ca fiecare dintre noi să facă ceva în acest sens”, consideră reprezentantul uneia din cei peste 1500 de firme și instituții din România care au devenit, deja, Suporteri ai Patrulei.
În luna aprilie 2016, programul a împlinit 5 ani de la lansare, o aniversare sărbătorită de o echipă de peste 2000 de cadre didactice și 80.000 de tineri – promotori ai colectării responsabile a deșeurilor electrice. Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a peste 1.300.000 kg de deșeuri electrice în România, a ajutat peste 3 milioane de români să înțeleagă importanța colectării selective a DEEE. Pentru aceste performanțe, programul a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României și Premiul I la secțiunea ”Programe” la Gala Societății Civile 2015.
Cu apelul ”Facem 5 ani, contăm pe voi. Vrem 5000 de Suporteri noi!” Patrula de Reciclare oferă tuturor firmelor vizate de noua raportare nefinanciară o soluție fără costuri, dar cu un câștig greu de egalat: contribuția la succesul celei mai active mișcări ecologiste de tineret din România.