De ce avem nevoie de Scoala de Valori?

1

Romania. Educatie. Disperare sau performanta? Incredere sau iluzie? Constructie sau delasare? Valori sau dispret? Cel putin o parte din aceste intrebari sunt prezente in retorica dilematica despre educatia din tara noastra. Cel putin o parte dintre noi suntem bucurosi sa aflam despre performantele sistemului educational romanesc, insa o parte semnificativ de mare dintre noi suntem dezamagiti de valoarea acestui sistem romanesc…

In acest peisaj confuz al educatiei din Romania avem plăcerea şi onoarea de a discuta despre o iniţiativă remarcabilă, despre proiectul Scoala de Valori! O initiativa despre care te invitam sa citesti in interviul nostru chiar cu Presedintele Scolii de Valori, Stefan Palarie. Multumim Stefan!

RomaniaPozitiva (RP): Care este ideea centrala a initiativei Scoala de valori? De ce Scoala de Valori?

Ştefan Palarie, Scoala de Valori (SV): „Ideea s-a nascut in urma a doua nevoi fundamentale, resimtite in ultima vreme, in mod special in 2009: nevoia de VALORI si nevoia de EDUCATIE. Numele de „Scoala de Valori”  defineste solutia concreta pentru aceste nevoi. Mi-am dorit ca impreuna cu alti oameni dedicati sa pot contribui intr-un mod diferentiator la mediul exterior, folosindu-mi energia, experientele anterioare, mintea si sufletul.

ScoalaDeValori-logo-descr-albIn 2009 am inteles definitiv ca este o ipocrizie fantastica sa ma mai astept ca „cineva” o sa faca „ce trebuie” cu educatia din Romania. Am inteles ca sistemul social si cel educational au ajuns intr-un echilibru disfunctional in care nici o forta politica, oricat de bine intentionata, nu mai poate aduce lucrurile pe fagasul cel bun. Am inteles ca nici mediul privat si nici aparatele publice nu vor face aceasta diferenta in urmatorii 20 de ani. Si atunci, am inteles ca singura cale este cea de mijloc. Ca doar Societatea Civila poate naste o forta catalizatoare care sa atraga incet-incet resurse, oameni si expertiza pentru a construi o educatie adevarata in Romania. Scoala de Valori si-a propus sa construiasca ceva nou, in paralel cu ce exista deja, nicidecum sa schimbe sistemul actual.

Astfel, misiunea noastra a Scolii de Valori isi propune sa genereze activitati care sa contribuie la crearea unui mediu in care valorile individuale (cu dubla conotatie) pot fi descoperite, impartasite si intarite pentru a putea deveni mai puternice decat presiunea sociala externa.”

RP: Care sunt planurile – proiectele de viitor?

SV: „Printre planurile organizatiei se numara urmatoarele initiative:

grow scoala de valori Implementarea cu succes a programului Grow. Este proiectul de educatie non-formala dedicat elevilor de liceu, care sa fie parcurs cu placere de elevi timp de 4 ani. (credem foarte tare ca segmentul de varsta 14-18 ani este unul critic atunci cand vine vorba de finalizarea formarii ca individ si mai ales de valori) – acest proiect a inceput sub forma de pilot in primavara acestui an si se va desfasura pana in 2014. Ca obiectiv secundar acest proiect isi mai propune sa aduca mai aproape de copii atat parintii cat si profesorii de valoare. Acest proiect este organizat in parteneriat cu o organizatie fantastica- AIESEC Romania, organizatie din care am facut si eu parte acum multi ani, organizatie care cu energie si entuziastm face ca proiectul GROW sa existe astazi in peste 10 orase din Romania.

–  Crearea unor serii de ateliere pentru toti cei interesati cu teme legate de valori personale si de identitate – aici ne asteptam sa avem participanti in primul rand adulti si secundar adolescenti. In timp ne dorim ca expertiza dezvoltata prin cercetare si dezvoltare sa ne recomande si pentru interventii organizationale legate de valori si performanta.

Reactivarea si conectarea unui numar mare de dascali si profesori care desi sunt in sistemul de invatamant de multa vreme continua sa-si implineasca menirea de formatori de caractere.”

RP: Cât de greu este să faceţi astfel de activităţi în România?

„Este foarte greu si foarte usor in acelasi timp. Este greu pentru ca beneficiile educatiei nu apar imediat ci pe termen mediu si lung. Este eterna intrebare „Ce este cel mai bine? Sa le dam peste sa se hraneasca, sau sa-i invatam sa pescuiasca?” Desi raspunsul teoretic este evident, in realitate educatia e vazuta ca fiind mai putin importanta decat initiativa de igienizare si ecologizare, dotari logistice pentru spitale, campanii de constientizare a obiceiurilor nesanatoase, caini fara stapan, centre de ingrijire a copiilor sau batranilor. Nu vreau sa ma intelegi gresit, eu nu spun ca toate acele lucruri sunt neimportante. Spun doar ca poti construi centre de ingrijire, si cantine pentru mediile defavorizate, dar toate aceste initiative sunt de tipul „a le da peste” si nu ating problema de fapt – dezvoltarea economica a tarii, care este un rezultat a modului in care de-a lungul timpului cetatenii si politicienii au luat decizii si si-au condus viata.

Este greu sa gasesti intr-un an precum 2010 bani care sa-ti asigure plata salariilor unor oameni valorosi, si cheltuielile curente ale unui birou operational necesar oricarei organizatii. Am reusit insa sa gasim parteneri precum Fundatia Dinu Patriciu care este dedicata total calitatii educatiei din Romania.

Avem si alti suporteri care ne sprijina, mai ales prin servicii si produse, dar mai putin bani. In egala masura este usor si incredibil de constatat ce cote inalte are voluntariatul pe anumite segmente de varsta. Faptul ca Scoala de Valori exista in acest moment si faptul ca desfasuram proiecte si activitati se datoreaza unui numar de aproximativ 20 de membrii voluntari, dar si suporteri care nu numai ca muncesc mai mult uneori decat intr-un job platit, dar mai aduc si bani de acasa uneori pentru a construi ceva in Romania prin aceasta organizatie.”

RP: Cum reacţionează mediul românesc la această iniţiativă?

SV: In prima faza si declarativ foarte pozitiv. Multa lume se bucura sa stie ca batalia nu este pierduta si ca exista oameni dedicati (ca sa nu le spunem nebuni) care fac astfel de lucruri. Exista insa si momente in care atunci cand muti discutia de la teorie la intrebarea: „cum ne poti sprijini in demersul nostru?” – entuziastmul pozitiv ramane doar declarativ, iar sprijinul incepe sa fie cuantificat si masurat in „return on investment” pe termen foarte scurt revenind astfel la vesnica tragedie a educatiei.

RP: Ce credeţi că are nevoie România în această perioadă?

SV: „Cred ca Romania are nevoie de foarte multa TRANSPARENTA si INTELEGERE. Asta necesita foarte multa informare si educare. Asa cum angajatii unor firme incep sa economiseasca energia electrica atunci cand le sunt instalate monitoare de supervizare a consumului total de energie – in wati dar si in bani, la fel cred ca cetatenii si politicienii s-ar comporta altfel daca ar vedea situatia reala a societatii. Daca sistemul asta de informare si transparenta ar putea, in plus, sa si proiecteze vizual scenariul cel mai probabil de viitor, cred ca multa lume si-ar schimba comportamentele si, in apoi, mentalitatea.

Romania mai are nevoie de ceva: de OAMENI DE VALOARE. Cat mai multi oameni de valoare – Romani sau straini – dar oameni care sa fie in tara, si care sa nu fi abandonat lupta si cauza. Mi se face frica cand aflu aproape in fiecare zi despre cat de multi oameni de valoare au plecat deja sau vor sa mai plece. Doar oamenii de inalta valoare morala, civica si intelectuala odata adusi impreuna pot crea solutii si pot influenta lucrurile in bine – aici avem nevoie de ThinkTank-uri, de grupuri de initiative si grupuri de expertiza. Grupuri de oameni care sa se implice. Si care sa inceapa sa schimbe.

Un alt ingredient atitudinal cu care Romania ar trebui sa se hraneasca este INCREDEREA.Daca oamenii ar ajunge cu totii sa CREADA ca ORICE ESTE POSIBIL, sa aleaga un drum ca si natie, iar apoi sa investeasca toata energia in acel plan comun pe termen lung, Romania s-ar transforma. Incet, cu greu, dar in timp, Romania ar deveni locul in care multi oameni valorosi si-ar dori sa ajute si sa contribuie. O intrebare simpla este: „ce anume ar trebui sa se intample pentru ca tu sa incepi sa crezi?!”. „Ce te-ar convinge ca demersul inceput de noi sau de altii este unul de succes?!?” „Ce ai nevoie sa vezi cu ochii tai ca sa poti CREDE?” Si de fiecare data cand auzim un raspuns tangibil incercam sa aratam ca putem face ca acel lucru sa se intample.”

RP: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

SV: „Sunt increzator in viitor, si vad multe initiative si semne bune: faptul ca exista un website precum RomaniaPozitiva este una dintre aceste semne.

Aceasta criza economica ne-a facut tuturor un urias bine. Prietenii mei ies la masa si nu mai vorbesc despre terenuri ci despre familie si viata. Cred ca asistam la o miscare profunda a scalelor valorice. Incep sa vad cum pentru un grup foarte mare de oameni cauza in care sunt implicati devine mai importanta decat marca masinii conduse sau valoarea salariului. Imi place sa cred ca este o mica revolutie sociala. Imi place sa cred ca oamenii au constientizat ca nu au unde sa se mai ascunda de aspectele mai putin placute ale umanitatii. Nu poti la nesfarsit sa pleci din tara ta, sa nu te mai uiti la televizor ca sa eviti media si stirile, sa nu mergi la vot pentru ca nu ai pe cine sa votezi, sa strangi bani pentru copii tai ca sa studieze la scoli private sau scoli straine. Sper ca oamenii au inteles ca nu au unde sa se mai ascunda de realitate. Si atunci, singura solutie care a ramas este sa o infruntam. Sa facem o diferenta, sa schimbam ceva. Cu banii avuti, cu oamenii cunoscuti, cu timpul si energia propria. Sunt increzator in viitor. Imi doresc ca acessta incredere sa ne cucereasca pe cat mai multi dintre noi. Inclusiv pe toti cititorii acestui interviu.”

Multumim Stefan & Scoala de Valori pentru interviu! Ne bucuram sa alfam despre astfel de proiecte in care oamenii investesc energie si pasiune pentru o cauza remarcabila!

Mult succes!

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2010
Stefan Palarie
31 de ani. Casatorit, asteapta al doilea copil. A absolvit cursurile Facultatii de Cibernetica, ASE Bucuresti, si ale unui Master in Comunicare Manageriala si Resurse Umane in cadrul S.N.S.P.A. Bucuresti cu lucrarea de dizertatie – “Reinginerie Comportamentala”. Este pasionat de conceptual de Reinginerie Sociala – schimbarea controlata de comunitati, organizatii, culturi. A fost voluntar in AIESEC Romania si Belgia in perioada 1998-2003 si in JCI Romania perioada 2004-2005. A lucrat pentru companii multinationale precum DHL, Procter & Gamble, IBM. Are o experienta de peste 10 ani in training si forme alternative de educatie. In ultimii 4 ani a lucrat in training si consultanta alaturi de compania INTERACT. Este pasionat de diversitate si interculturalitate. A locuit, a lucrat sau a participat la conferinte in peste 30 de tari. Crede in ideea lui Nelson Mandela – “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.”

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Un comentariu

  1. Pingback: Greva optimismului la TVR! | RomaniaPozitiva

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.