Campania „GATA!” împotriva mitei electorale și pentru responsabilizarea cetăţenilor în exercitarea dreptului de vot!

2

“GATA!” este o campanie iniţiată de „GO FREE – Asociaţia pentru Sprijinirea Societăţii Civile” având ca scop abolirea mitei electorale din România, prin stoparea iniţiativelor partidelor de fraudare a votului, dar şi prin responsabilizarea cetăţenilor în exercitarea dreptului de vot.

Campania „GATA!” este, în contextul alegerilor electorale, un semnal de alarmă pe care societatea civilă îl trage în faţa politicienilor şi al partidelor care manipulează adesea cetăţenii prin avantajele pe termen scurt oferite cetăţenilor sau „cadourile” pe care le dau alegătorilor, văzăndu-i doar ca o masă mare de voturi. În România această stare de fapt a evoluat în ultimii 20 de ani spre mită electorală.

„GATA!” dă un vot de neîncredere tuturor politicienilor care promovează această pomană electorală. Campania „GATA!” condamnă mita electorală ascunsă de partide sub forma unor materiale promoţionale inscripţionate cu însemnele partidului sau ale candidaţilor (şepci, brichete, căni, găleţi, tricouri, umbrele, fulare, brelocuri, pixuri, odorizante auto, prezervative, etc.), a unor avantaje financiare în schimbul votului sau a mitei în natură (ulei, zahăr, făină etc).

Noi, cetăţenii cu discernământ, trebuie să spunem „GATA!” manipulării, demogogiei, promisiunilor electorale, micilor şi berilor gratuite. „GATA!” preoţilor care se implică în campaniile electorale! „GATA!” tuturor pacticilor ilegale sau imorale promovate de partide în campaniile electorale an de an.

 

Prin această campanie dorim totodată să reafirmăm încrederea pe care o avem în cetăţenii României.  Noi credem în discernământul şi raţiunea fiecărui individ de a-şi exercita votul sub influenţa propriilor convingeri, valori şi pincipii, care nu trebuie alterate prin mita electorală.

Un cetăţean trebuie să voteze informat, nu cumpărat!

Campania “GATA!” este susţinută organizaţii nonguvernamentale din Cluj şi nu numai – Asociaţia European Alternatives, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, Organizaţia Studenţilor Romi – Romano Suno, Asociaţia Dreams for Life, Asociaţia Support for Youth Developement, Asociaţia Cluster, Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, Asociaţia pentru Iniţiative Durabile – Alternative, şi RomaniaPozitiva.ro .

 

 

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

2 comentarii

  1. avatar

    Foarte fain! In acelasi timp e foarte usor sa strigi GATA.

    Daca ne dorim cu adevarat sa dispara acest fenoment de „Stimulare materiala” a directiei pe care o ia un vot trebuie sa ii intelegem cauzele care, in opinia mea, sunt doua mari si late:

    1. Cei care nu pot fi cumparati cu o galeata sau cu un kilogram de faina si o sticla de ulei (adica pe romaneste cei care isi pot permite oricand sa cumpere aceste produse fara sa faca credit la banca sau sa simta o gaura in buzunar) nu prea se prezinta la vot sau se prezinta intr-un numar foarte mic. Asta face ca fiecare vot cumparat cu aproximativ 20 de lei (cam atat cred ca costa o mita electorala clasica) sa fie foarte valoros, tocmai pentru ca cei care reprezinta marea masa a votantilor sunt cei pentru care 20 de lei conteaza foarte mult.

    2. Din pacate in Romania sunt foarte multi oameni dispusi sa isi vanda votul pentru cei 20 de lei despre care vorbeam mai sus. Motivul nu este imoralitatea lor, ci pura saracie. Din pacate sunt foarte multi care au venituri foarte mici si pentru care o galeata sau un litru de ulei chiar conteaza in patrimoniul lor. Imaginat-va cat ar trebui sa cheltuie un partid sau altul pentru a cumpara un vot de la un om care are asigurat un trai decent! Brusc cei 20 de lei vor deveni poate 200 sau chiar 2000, iar atunci pur si simplu nu ar mai fi rentabil sa cumpere voturi.

    Cei care isi vand votul pe mai nimic nu o fac din imoralitate sau rea vointa. Pur si simplu o fac din nevoie si din necunoastere (orizonturi foarte restranse).

    Poate cei care nu sunt chiar in situatia de a se bucura de o galeata vor merge la vot si vor alege partidul sau partidele care reduc saracia prin masuri active de a crea locuri de munca si a stimula investitii private. Cu foarte multi cetateni care traiesc din ce le da restul poporului prin intermediul statului (pensii, ajutoare sociale, alocatii etc.) vom avea in continuare un cerc vicios in care politicianului ii convine sa ii mentina pe cativa in saracie, iar apoi la alegeri sa le cumpere votul pe mai nimic.

  2. Pingback: Pomană electorală? | Faraoani.ro - Stirile din localitatea ta!

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.