Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism – apel la candidaturi

0
  • Premiu anual acordat pentru a recompensa jurnalismul de o calitate excepțională care promovează sau apără valorile fundamentale ale Uniunii Europene

  • Câștigătorul este ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile

  • Premiu în valoare de 20 000 EUR

  • Ceremonia de decernare are loc la mijlocul lunii octombrie, pentru a comemora asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

Premiul recompensează anual materialele jurnalistice de o calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a declarat: „Jurnaliștii trebuie să fie liberi să-și facă munca. E o condiție care nu se negociază. Parlamentul European își reînnoiește în fiecare an angajamentul de a susține libertatea presei și a mass-mediei, în semn de omagiu pentru jurnalista neînfricată Daphne Caruana Galizia. Daphne a fost asasinată, dar spiritul ei dăinuie în munca jurnaliștilor care, la fel ca ea, apără adevărul, pluralismul și justiția. Acest premiu le aparține.”

Premiul este deschis jurnaliștilor profesioniști și echipelor de jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să conțină materiale aprofundate, publicate sau difuzate de organizații mass-media cu sediul în una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Premiul urmărește să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru garantarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, statului de drept și drepturilor omului.

Materialul câștigător va fi ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene ale jurnaliștilor. Ceremonia de decernare are loc în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și importanța pe care o acordă unei prese libere. Parlamentul a avertizat în ultimii ani în legătură cu încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât din interiorul, cât și din afara Uniunii.

Eurodeputații au denunțat în repetate rânduri atacurile la adresa jurnaliștilor, îndeosebi atacurile unor politicieni din numeroase state membre, și au cerut Comisiei să propună acte legislative pentru a combate procesele abuzive. Primele norme noi pentru combaterea exercitării abuzive a drepturilor procesuale împotriva vocilor critice au fost aprobate în februarie 2024. Iar în martie Parlamentul a dat undă verde Legii europene privind libertatea mass-mediei, o lege nouă care protejează jurnaliștii și libertatea presei din Uniune.

Jurnaliștii își pot depune candidatura la Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism până pe 31 iulie 2024, ora 12.00 (CET). Articolul sau articolele cu care intră în competiție trebuie transmise online, pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ .

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta. Ea a publicat investigații ample despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017, când i-a fost plasat explozibil sub mașină. În urma indignării opiniei publice față de modul în care autoritățile au anchetat moartea ei, prim-ministrul maltez Joseph Muscat a fost nevoit să demisioneze. Eurodeputații au criticat modul defectuos în care s-a realizat ancheta, iar în decembrie 2019 au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

În octombrie 2023, la șase ani de la asasinarea Daphnei Caruana Galizia, Parlamentul s-a declarat preocupat de progresele limitate înregistrate în anchetarea morții ei. Eurodeputații și-au exprimat regretul că investigația s-a soldat cu doar trei condamnări și au insistat că toți cei implicați trebuie aduși în fața justiției.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.