Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concert inaugural la curtea bisericii fortificate de la Alma Vii (secolul XVI)

0

Vineri, 30 septembrie, la curtea bisericii fortificate de la Alma Vii din județul Sibiu, Cvartetul Solartis va încheia itinerariul celor 7 concerte Arts District is Here!  desfășurate în această vară în mai multe spații de patrimoniu din București și în satele cu biserici fortificate din Transilvania. Evenimentele au fost transmise în direct pe EnjoyTV.ro unde pot fi urmărite sub formatul unei emisiuni culturale.

Evenimentul de vineri marchează, totodată, finalul „Proiectului de reabilitare și refuncționalizare al incintei fortificate de la Alma Vii”, demers inițiat de Fundația Mihai Eminescu Trust, în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural, proiect finanțat prin grantul oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

cvartetul-solartis-foto-ucimr

Cu acest prilej, va avea loc deschiderea oficială a „Centrului de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii”. Programul zilei de vineri începe prin organizarea unui prânz cu produse tradiționale realizate de săteni, începând cu ora 14:00, în interiorul zidurilor de fortificație.  Iar de la ora 18:00, Cvartetul Solartis va susține un recital inspirat de istoria cetății Alma Vii, ce pornește din secolul XIII și continuă până în prezent.

Pentru a participa la eveniment este necesară confirmarea prin telefon sau prin email: 0265.50.60.24, contact@mihaieminescutrust.ro.

Alma Vii este atestată documentar încă din anul 1289, iar în 1356 apare cu mențiunea de „comună liberă”. Două secole mai târziu, se construia pe vârful dealului o biserică de tip hală, cu vedere spre sat,  în secolul XVI fiind înlocuită de o biserică fortificată mai solidă. Mai târziu, în secolul XIX, bolta bisericii în stil gotic târziu, a fost demolată şi înlocuită de o boltă cu trei arcade pe nervuri în cruce, o galerie construită pe părțile de nord şi de vest şi un cor cu tavan plat. Orga, în stil baroc, a fost instalată în 1721. În 1966, Institutul Monumentelor Istorice a desfăşurat lucrări majore de restaurare a bisericii.

Alma Vii se află la capătul unui drum de ţară, între dealuri acoperite de păduri, peisajul natural ce îl înconjoară, biserica fortificată şi gospodăriile armonios aranjate formând o imagine pitorească. Însă ceea ce are Alma Vii mai de preţ sunt oamenii: o comuniune de etnii şi personalităţi diverse care convieţuiesc în bună înţelegere păstrând obiceiurile vieţii autentice de la ţară.

Alma Vii este unul dintre puţinele sate cu o populaţie activă şi un patrimoniu construit bine conservat. Continuarea practicilor agricole tradiţionale a determinat păstrarea peisajului cultural şi natural autentic.

alma-vii

Din anul 2009 Mihai Eminescu Trust derulează proiecte aici pentru a face din Alma Vii un „Sat de sine stătător”: au fost restaurate faţadele caselor vechi, au fost reparate podeţele din lemn, a fost pavat spaţiul public cu piatră de râu. Magazinul sătesc a fost reamenajat cu un spaţiu pentru produse locale şi o cramă tradiţională. Dispensarul a fost şi el renovat pentru a facilita activitatea unui medic în sat.

Fiecare casă şi zidul curţii ei sunt zugrăvite în culori distincte şi fiecare faţadă este decorată cu emblema familiei sau o zicală şi cu o dată amintind de un eveniment din istoria clădirii.
 Spaţiul public din centrul satului este pietruit, fâşiile de iarbă din faţa caselor sunt străbătute de un şanţ adânc, prin care curge un mic pârâu şi peste care se trece peste podeţe cioplite din lemn de stejar. Pomi fructiferi sau sălcii sunt aliniați de-a lungul străzii, oferind umbră gâştelor, raţelor, găinilor şi câinilor adormiţi. Străzile nu sunt goale, ci sunt traversate de oameni şi animale, în special dimineaţa şi seara.

Agricultura are încă puternice elemente tradiţionale. O mare parte din mijloacele de transport sunt cele trase de cai, deşi pot fi văzute tot mai multe tractoare. Vacile sunt mânate zi de zi pe păşune, la apus găsindu-şi singure drumul spre casă. Oile sunt în afara satului toată vara, cu ciobanii care locuiesc în stâne. Laptele de oaie este transformat în „mingi” de brânză moale, de culoare albă.

Peste 50 de locuitori au beneficiat de formare şi calificare în zidărie, dulgherie, agroturism sau cursuri de limba engleză. Au fost înfiinţate echipe de constructori, un atelier de dulgherie şi unul de fierărie, toate lucrările din proiect fiind realizate de oamenii satului. Iniţial au fost amenajate două case de oaspeţi, urmând altele patru. Una dintre cele mai remarcabile realizări este restaurarea vechii şcoli, care a devenit Centru de Informare şi Pregătire Profesională. Este unicul centru din ţară, din mediul rural, care oferă formare celor interesaţi de patrimoniu, dornici să-şi însuşească o meserie tradiţională. Alma Vii este acum un sat model.

Anterior celebru pentru podgoriile şi livezile sale, satul Alma Vii a suferit masiv de depopulare şi de şomaj după exodul în masă al saşilor, la începutul anilor 1990. În prezent aici există 200 de case şi 390 de locuitori. Biserica ortodoxă se află în partea de sus a satului, iar lângă biserica fortificată se află şcoala primară, un magazin sătesc şi o grădiniţă.

Zona din jurul satului Alma Vii este extrem de valoroasă şi bogată în biodiversitate. Se estimează că aici pot fi găsite aproximativ 100 de specii de păsări, 70 de specii de fluturi, 50 de mamifere, 10 de amfibieni, 6 de reptile şi sute de plante. Această zonă a fost inclusă recent în reţeaua europeană Natura 2000.

O specialitate culinară săsească ce poate fi savurată de oaspeți se face din varză și aluat de pâine în cuptor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.