Elevii din clasele a III-a – a VIII-a vor putea studia design thinking la clasă, în cadrul opționalului „Design Thinking – Eu fac schimbarea!”

0

Prin Ordinul Ministrului Educației nr. 4.165 din 5 aprilie 2024, document publicat în Monitorul Oficial din data de 29 aprilie 2024, a fost aprobat opționalul „Design Thinking – Eu fac schimbarea!”, propus de Asociația All Grow. Disciplina poate fi studiată în clasele a III-a și a IV-a, dar și în clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a, pe durata câte unui an școlar, într-o oră pe săptămână.

Programa disciplinei de opțional integrat „Design Thinking – Eu fac schimbarea!” a fost elaborată de Asociația All Grow, în colaborare cu un grup de profesori care și-au asumat pilotarea acestui proiect. Programa de față a fost dezvoltată pe baza unei experiențe de peste șase ani de lucru cu metoda Design Thinking, în cadrul proiectului „Change Architects”.

Această programă este structurată în cinci pași, care corespund celor cinci etape ale procesului de Design Thinking și care se finalizează sub forma unui proiect de inovare socială pentru comunitate. Fiecare etapă (Empatizează, Imaginează, Acționează, Reflectează și Comunică) contribuie pas cu pas la realizarea proiectului, prin învățare colaborativă și experiențială.

Opționalul „Design Thinking – Eu fac schimbarea!” face parte dintr-un demers educațional postmodern, cu trăsături specifice – pe de o parte, dar și cu relații interdisciplinare și transdisciplinare – pe de altă parte.

Programa-scolara-pentru-disciplina-optionala-Design-Thinking-–-Eu-fac-schimbarea-gimnaziu.

Programa-scolara-pentru-disciplina-optionala-Design-Thinking-–-Eu-fac-schimbarea-primar.pd

Elementul de noutate este contribuția elevilor atât la dezvoltarea comunității locale, cât și global, prin inovații sociale. În cadrul activităților, elevii își dezvoltă competențe și abilități critice, printre care menționăm rezolvarea de probleme, empatia, colaborarea, comunicarea, gândirea critică, gândirea creativă, gândirea reflexivă, dar – poate cel mai important – încrederea în propria capacitate de a realiza schimbare (autoeficacitatea).

Astfel, prin realizarea proiectelor în cadrul acestei discipline opționale, elevii vor identifica soluții concrete, contribuind la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă identificate de Organizația Națiunilor Unite.

Despre All Grow

Asociația All Grow este o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România. Așa cum spune și numele nostru, AllGrow (Creștem cu toții), credem că, pentru a realiza schimbare, avem nevoie să colaborăm și să realizăm ecosisteme în care toți membri au de câștigat. Numai astfel schimbarea creată este de durată și sustenabilă.

Ne dorim să schimbăm paradigma și să transformăm elevii din spectatori, în membri activi, care se implică în comunitate și-și construiesc propriul viitor, prin activități facilitate de profesori inimoși, pe care îi vom iniția în metoda design thinking și pe care îi vom familiariza și cu alte metode noi de predare.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.