Rețetă românească: Gulaș ardelenesc

1

Reţeta face parte din programul de educaţie culinară “50 de săptămani în bucătăriile lumii” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, DeKassa și Ferma noastră. În decembrie, promovăm bucătăria românească iar restaurantul partener al proiectului este Celebration Garden.

Reţeta românească ”Gulaș ardelenesc” a fost oferită şi preparată de Celebration Garden şi poate fi degustată zilnic la restaurantul cu specific românesc din str. Pajurei nr.1, București.

gulas ardelenesc

Ingrediente (1 porție):

  • 100 g. pulpă de vită
  • 50 g. carnați afumați
  • 50 g. ceapă
  • puțin ulei Arpis pt. prăjit
  • mălai Arpis
  • 15 g. ardei gras roșu
  • 2 g. usturoi măcinat
  • 1 g. chimen măcinat
  • 1 g. boia de ardei roșu
  • 1 g. pastă de ardei Ferma noastră
  • 1 foaie de dafin
  • 100 g. cartofi
  • 3 g. concentrat vită
  • 10 ml. vin roșu

Mod de preparare

Se incinge oala de inox cu fundul dublu (gros) Dekassa până devine foarte fierbinte.

Se pune ulei Arpis și imediat se adaugă carnea tăiată cuburi. Se călește carnea până își schimbă culoarea. apoi se adaugă ceapa tăiată cuburi mari. Cand ceapa s-a înmuiat, se adaugă ardeiul gras tăiat tot bucăți mai mari, concentratul de vită cu chimen și pasta de ardei Ferma noastră.

Dupa 4-6 min se adaugă boia dulce călind puțin și se stinge cu vin rosu. Se condimentează cu piper măcinat și foi de dafin.

Se lasă la fiert până scade vinul și se adaugă baza de legume până acoperă carnea.

În timp ce fierbe la foc mediu. se reumple cu bază până carnea devine moale și fragedă. Se adaugă cartofii tăiați cuburi mari și baza de legume până acoperă toata compoziția.

Se servește cu mămăliguță din mălai Arpis.

Despre Bucătăria Românească

Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă și cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât și preparate speciale de sărbătoare. Totodată, Bucătăria
românească înglobează numeroase bucate de praznic rânduite în funcție de anotimpul și sărbătoarea pomenită. Bucatele românești sunt alcătuite atât din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate, cât și din carne și produse din carne. Un loc aparte în Bucătăria românească îl au dulciurile, plăcintele și dulcețurile.

Partenerul principal

Partenerul principal al programului de educaţie culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conţine făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei de porumb, ulei de măsline etc.

Sponsor

Gama de articole, marca DeKassa, destinată preparării şi servirii mesei cuprinde vase pentru gătit, cuţite, tacâmuri, vase şi veselă din porţelan şi ceramică şi multe alte accesorii importante în bucătăria modernă. Toate articolele DeKassa oferă un suport material de calitate în realizarea şi servirea preparatelor culinare. Designul de o concepţie ergonomică avangardistă, alături de calitatea excepţională a materialelor, asigură o înaltă durabilitate a articolelor marca DeKassa, recomandându-le ca foarte practice.

Restaurantul Gazdă

Restaurantul Celebration Garden a fost deschis la inceputul anului 2010 și prezintă un festival de arome, cu scopul de a-i purta pe clienți departe de viața agitată a orașului, oferindu-le o experiență specială într-un cadru relaxant și armonios, completat de specialități culinare românești. Totodată, restaurantul Celebration Garden este disponibil pentru organizarea unor evenimente speciale, potrivite pentru toate ocaziile, reprezentand garanția unei înalte calități gastronomice și estetice  furnizate de o echipa de profesioniști cu experiență.

Despre program

Programul de educaţie de educaţie culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este iniţiat de agenţia Russenart Comunications în parteneriat cu Arpis, DeKassa si Ferma noastră.

Programul este derulat în perioada ianuarie – decembrie 2014 cu sprijinul a 82 de parteneri media (televiziuni, publicaţii tipărite şi online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, Arta de a trai sanatos, BotosaniLife.RO, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, InfoestInfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, Realitatea.net, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania gateste, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Secretele Florilor, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Universul Argesean, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Pentru detalii referitoare la proiect şi mai multe informaţii accesaţi http://www.inbucatariilelumii.eu,  blogul www.inbucatariilelumii.wordpress.com sau pagina de Facebook www.facebook.com/50desaptamaniinbucatariilelumii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.