Fundația Comunitară București și ING Bank lansează Platforma de mediu pentru București

0

Autoritățile, societatea civilă și companiile sunt sprijinite să colaboreze pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei

Fundația Comunitară București (FCB) și ING Bank România au lansat astăzi Platforma de Mediu pentru București – Intervenție pentru un Oraș bun de trăit, un spațiu neutru și profesionist, în care autoritățile, societatea civilă, companiile, experții și cetățenii interesați să colaboreze în cadrul unor proiecte concertate și structurate strategic, care să dea soluții reale la problemele de mediu cu care se confruntă Capitala, pe termen mediu și lung, lăsând la o parte concurența politică, comercială, sau de alt tip.

Inițiativa are la bază Raportul de cercetare privind Starea Mediului în București, elaborat de expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, la cererea FCB, și prezentat tot astăzi cu ocazia conferinței de lansare a Platformei. La dezbateri au participat Radu Mihaiu (Primarul Sectorului 2) și Ciprian Ciucu (Primarul Sectorului 6), reprezentanți ai autorităților locale, specialiști din ONG-uri și companii, din țară și din străinătate.

Raportul de cercetare ne arată că Bucureștiul se autodistruge prin intoxicare, din cauza gravității și a complexității urgențelor de mediu. Sănătatea oamenilor, dezvoltarea economică a companiilor și a întregului oraș, calitatea vieții fiecăruia dintre noi sunt direct afectate de problemele de mediu din Capitală. Factorul agravant care face ca această situație să capete dimensiunea unei urgențe maxime este că nu există o abordare trans-sectorială și o colaborare între actorii direct interesați. Autorități, ONG-uri, companii, cetățeni acționează individual sau în parteneriate limitate, iar aceste acțiuni nu au decât un efect limitat. De aceea este nevoie de o intervenție de urgență, pentru a aduce toți actorii interesați la aceeași masă, ca să tăiem răul de la rădăcină și să rezolvăm împreună problemele de mediu. Doar așa putem avea o abordare strategică, pe termen lung și să transformăm Bucureștiul dintr-un oraș sufocant din cauza poluării, într-un Oraș Bun de Trăit. Acesta este scopul Platformei de Mediu”, a declarat presei Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

Nicio autoritate nu poate rezolva singură problemele de mediu ale Capitalei, însă împreună, printr-o colaborare între autorități, ONG-uri, companii și cetățeni, precum și prin schimbarea modului de lucru de până acum și a unor obișnuințe de trai și de consum, putem să ajungem să trăim mult mai bine în București. Acest lucru este evident din rezultatele analizei problemelor de mediu ale Capitalei. Din cele șase domenii Calitatea aerului; Deșeuri & economie circulară; Mobilitate urbană; Natură urbană; Schimbări climatice; Infrastructura gri – au rezultat de fapt 10 mari probleme de mediu ale Bucureștiului, care sunt interconectate și care nu pot fi rezolvate de actori individuali”, a declarat expertul Cristian Iojă.

Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Participarea se poate face prin contribuirea la fondul comun al Programului, din care apoi sunt lansare finanțări pentru proiecte pe care participanții pe Platforma de mediu le consideră prioritare, prin finanțarea unor proiecte ale ONG-urilor și/ sau ale autorităților care iau parte la Platformă, precum și prin expertiză.

Eforturile din ultimii ani ne permit ca azi să venim constant cu acțiuni concrete prin care sprijinim tranziția către economia verde, acolo unde avem cel mai mare impact: portofoliul nostru. Și continuăm să construim parteneriate pentru sustenabilitate alături de clienții noștri, de întreaga echipă ING, dar și de societatea civilă. Un pas foarte important pentru noi atunci când stabilim direcțiile pentru implicare în comunitate este să ascultăm. Să ascultăm clienții și să ascultăm societatea civilă. Iar nevoia unui facilitator este printre temele comune pe care le-am avut în aceste discuții. De aceea, ne bucurăm că alături de Fundația Comunitară București creăm premisele pentru acțiune colaborativă în societatea civilă, alături de un fond de finanțare care să sprijine continuarea unor inițiative valoroase. Platforma vine cu un cadru bazat pe date concrete în care putem aduce laolaltă inițiative lansate de ONG-uri, companii și aliați importanți, prin care noi toți să trăim într-un mediu mai bun”, a adăugat Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING Bank România.

Platforma își propune ca până în 2024 Bucureștiul să devină o comunitate capabilă să producă impactul colectiv de care este nevoie pentru a-și rezolva problemele de mediu. Acest lucru se va face prin realizarea de proiecte pilot și consultări pentru stabilirea priorităților de acțiune, care vor fi dezvoltate pornind de la concluziile și constatările Raportului de Cercetare, cu contribuția actorilor relevanți – autorități, ong-uri, companii, experți.

Primele inițiative cu care a pornit Platforma de mediu sunt Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București și proiectele pilot legate de Parcul Natural Văcărești, Aerlive și Verde citadin, care au fost finanțate încă din 2021 și care urmează să fie dezvoltate în continuare într-o formă colaborativă.

Pentru stabilirea priorităților de acțiune pentru 2022-2024 și 2024-2028, precum și pentru derularea proiectelor de mediu necesare remedierii problemelor identificate, Fundația Comunitară București invită reprezentanții autorităților, ONG-urilor, companiilor, precum și experții sau simplii cetățeni să se implice. Cei care vor să se implice, sunt rugați să completeze formularul de la acest link.

Evenimentul de lansare a Platformei de Mediu și a Raportului a adus împreună autorități locale, experți pe probleme de mediu, reprezentanți ai companiilor și organizațiilor neguvernamentale, din țară și din străinătate. Astfel constatările din raport și unele din soluțiile posibile au fost aduse în discuție de: Radu Mihaiu (Primarul Sectorului 2), Ciprian Ciucu (Primarul Sectorului 6), Oana Neneciu (Director Ecopolis și Coordonator Aerlive.ro), Anamaria Gram (Consilier General și Coordonator al grupului de lucru pentru calitatea aerului din CGMB), Reinhold Stadler (Arhitect urbanist specializat în domeniul mobilității urbane, Civitta), Octavian Berceanu (Expert de mediu și fost Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu), Alexandra Ghenea (Expert economie circulară și Vicepreședinte Ecoteca), Dan Bărbulescu (Director Asociația Parcul Natural Văcărești), Ștefania Simion (Director Administrația Parcul Natural Văcărești), Mădălina Stancu (Viceprimar Sector 4 București), Raul Pop (Expert independent politici de mediu), Emil Ivănescu (Președinte OAR București). Două modele de succes din străinătate au fost prezentate prin transmisiune online de Juliette Laurent (Coordonator Relații Internaționale, Airparif, organizație responsabilă de monitorizarea calității aerului din Paris) și Chris Roston (International Engagement Manager, WWT UK, principala organizație dedicată conservării zonelor umede din Marea Britanie).

Moderarea discuțiilor a fost realizată de Elena Calistru (Fondator și Președinte Funky Citizens), Corina Murafa, Expert în politici energetice și climatice, și Oana Marinescu, consultant comunicare strategică (OMA Vision).

Platforma de mediu pentru București este un program inițiat de Fundația Comunitară București și ING România, care își propune să sprijine acțiunea colaborativă a părților interesate, să reprezinte un punct de întâlnire pentru a stabili strategii și priorități comune de acțiune în vederea rezolvării problemelor de mediu ale Capitalei.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri și grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construim mecanisme de donație, fonduri de finanțare și incubatoare de idei pentru oraș. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.

www.platformademediu.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.