Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Let’s Do It, Timiş! / Acţiune de cartare a gunoaielor din judeţ

0

Cartarea, cea mai importantă etapă din pregătirea acţiunii “Let’s Do It, România!” din 29 Septembrie, a intrat pe ultima sută de metri. Ea trebuie finalizată până la sfârşitul acestei săptămâni, cel mai târziu până Duminică, 23 Septembrie, la ora 23.59. Doar în jurul Timişoarei şi localităţilor din apropiere, până în acest moment, au fost depistate peste 60 de mormane ilegale de gunoi.

Pentru că săptămâna 16-22 Septembrie este Săptămâna Mobilităţii Europene, vă invităm la mişcare. Urcaţi-vă pe biciclete, ieşiţi afară din oraşul, comuna sau satul vostru şi porniţi la o scurtă vânătoare de gunoaie.

Printre zonele în care pot fi găsite cel mai frecvent mormane de gunoi aruncate ilegal se numără şanţurile de lângă şosele, parcările, fostele canale colectoare, picioarele podurilor, malurile râurilor, lizierele pădurilor, locurile (ne)amenajate de picnic şi grătar, păşunile şi dealurile din capătul satului.

Cartarea este un “proces de identificare a mormanelor de deşeuri din arealele naturale şi transmiterea coordonatelor geografice, a cantităţii şi componenţei acestora, în vederea creării «Hărţii Digitale a Deşeurilor» din România”. Fotografiile cu aceste mormane de deşeuri ne sunt de asemenea foarte utile.

Cartarea se face relativ simplu: voluntarii merg pe teren pentru a identifica gunoaiele. Odată identificat un astfel de morman de gunoi, i se iau coordonatele GPS şi se realizează o fişă cu informaţii relevante (ce tipuri de deşeuri se află în compoziţia mormanului, în ce volum, dacă există elemente de dificultate în acces sau transportul deşeurilor, precum şi descrierea punctelor de reper în situaţia în care mormanul este greu de găsit) pe care o introduc în harta online, împreuna cu câteva fotografii cu mormanul respectiv. Mai multe informaţii despre procedura de cartare găsiţi aici.

Cartarea mormanelor se poate face și în timp real cu ajutorul aplicației pentru iPhone.

Aşadar, dacă vedeţi un morman de gunoi în natură, nu-l ţineţi pentru voi! Urcaţi-l pe Harta Let’s Do It, Romania!, iar noi şi echipele de voluntari ne vom ocupa de el în 29 Septembrie!

Să arătăm întregii ţări că nu ne este indiferent cum şi unde trăim şi că ne putem rupe câteva ceasuri din timpul nostru, pentru a schimba ceva în judeţul Timiş.

Este primul semn că ne mişcăm în direcţia cea bună.

 

Let’s Do It, Timiş!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.