76 de experți din 11 țări la Cluj Innovation Camp 2023

0

76 de specialiști și experți din 11 țări au fost prezenți la Cluj-Napoca în perioada 13-15 octombrie 2023, la cea de-a cincea ediție a Taberei de Inovare de la Cluj (Cluj Innovation Camp), organizată de Transilvania IT Cluster.

Cea de-a cincea ediție a Taberei de Inovare (Cluj Innovation Camp) s-a desfășurat în perioada 13-15 octombrie la ABC Incubator, într-o atmosferă efervescentă, cu discuții interesante și idei inovatoare. Organizatorul evenimentului, echipa Transilvania IT Cluster, a adus la Cluj-Napoca 76 de specialiști și experți din 11 țări, reprezentând companii, organizații neguvernamentale, hub-uri de inovare digitală, universități, administrație publică, clustere, centre de cercetare și altele. Evenimentul este inclus în cadrul proiectului „Cluj Innovation Year 2023”, finanțat de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

Tabăra de Inovare a fost structurată în jurul a patru subiecte importante și actuale, iar echipe formate din 15-20 de specialiști și experți au lucrat împreună pentru a găsi soluții. S-a discutat despre subiecte precum competențele digitale, colaborarea între diferite regiuni din Europa și din lume pentru inovare și schimbările necesare pentru un mediu mai curat și mai verde.

Metodologia Taberei de Inovare este concepută în mod unic pentru a aduce împreună cei mai buni experți din mediul academic, industrie, autorități publice și societatea civilă, ceea ce conduce la soluții practice și aplicabile la finalul taberei.

Unul dintre experții de nivel înalt prezenți în cadrul evenimentului a fost Bror Salmelin, fost consilier pentru Sisteme de Inovare la Comisia Europeană, susținător al conceptului Inovare Deschisă 2.0, implicat în grupul de lucru în care s-a discutat despre colaborarea interregională (Tema 3: Proiectarea colaborării structurale interregionale în domeniile Producție Inteligentă – Industrie 4.0 și Energie verde). Cu o vastă experiență în facilitarea inovației la nivel european, contribuția sa a fost de neprețuit în stimularea dialogului și găsirea de soluții inovatoare.

Facilitator al grupului de lucru 1, care a discutat despre accelerarea inovării digitale cu ajutorul datelor, a fost Lise-Ann Sheahan, de la Irish Manufacturing Research, hub de inovare digitală din Irlanda (Tema 1: Accelerarea inovației digitale cu ajutorul Spațiilor de Date). Iar grupul 4, cu tema competențe digitale, a beneficiat de experiența prof. dr. Tuija Hirvikoski din Finlanda, președinte emerit al ENoLL – European Network of Living Labs (Tema 4: Competențe și abilități digitale pentru inovare și transformare digitală).

La deschiderea evenimentului au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene,ambii fiind familiarizați deja cu formatul taberei de inovare. Ovidiu Cîmpean a participat la grupurile de lucru din edițiile 2017, 2018, 2022, iar Emil Boc a fost prezent la fiecare dintre cele patru ediții anterioare (2017, 2018, 2020 și 2022).

În acest an, o echipă numeroasă din partea Primăriei Cluj-Napoca s-a implicat activ în grupul de lucru 2, care a avut ca subiect orașele verzi și prietenoase cu locuitorii (Tema 2: Cartierul SMART și Sustenabil: Proiectarea Clădirilor Rezidențiale cu Emisii Zero și a Modelului de ‘Geamăn Digital’ (Digital Twin) pentru Acestea).

În deschiderea Taberei de Inovare, Emil Boc a subliniat importanța acestui eveniment în dezvoltarea și în vizibilitatea orașului nostru la nivel european. De exemplu, ediția 2020 a contribuit major la nominalizarea Clujului pentru titlul de ”Capitală Europeană a Inovării” (iCapital), competiția la nivel european fiind lansată chiar în cadrul sesiunii plenare Innovation Camp de către  Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. Cluj-Napoca a ajuns atunci în finala competiției, alături de alte cinci orașe europene.

Prin participarea unor experți străini, Cluj Innovation Camp 2023 a demonstrat deschiderea și dorința de a învăța din perspective diverse și de a explora noi direcții de dezvoltare. Acest aspect a conferit evenimentului o dimensiune internațională, oferind un cadru propice pentru schimbul de idei și experiențe.

În concluzie, evenimentul a reprezentat o reușită remarcabilă în promovarea inovației și colaborării în cadrul ecosistemului regional și internațional. Evenimentul a reprezentat un pas important în cadrul strategiei de inovare și colaborare în regiune și a conturat direcții promițătoare pentru dezvoltarea viitoare. Ne așteptăm ca rezultatele și colaborările născute în cadrul Cluj Innovation Camp 2023 să continue să aducă contribuții semnificative la progresul și dezvoltarea sustenabilă a comunității locale și internaționale, așa cum s-a întâmplat și în cazul edițiilor anterioare.

În calitate de factori importanți ai ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca, Transilvania IT Cluster acordă o importanță sporită sprijinirii comunităților puternice, informate, care susțin implementarea ideilor și proiectelor inovatoare. Ne concentrăm pe crearea unui mediu inovativ care facilitează noi parteneriate și oportunități, precum și sprijinirea noilor modele de afaceri.

Evenimentul Cluj Innovation Camp s-a desfășurat în cadrul proiectului „Cluj Innovation Year 2023”, finanțat de Granturile SEE și norvegiene 2014-2021.

Despre Transilvania IT Cluster

Transilvania IT Cluster adună sub aceeași umbrelă peste 180 de companii inovatoare, universități, instituții de cercetare, autorități locale și ONG-uri, cu scopul de a stimula colaborarea, inovarea și dezvoltarea sustenabilă a industriei IT în regiune și în întreaga țară. Transilvania IT Cluster oferă o platformă de networking și schimb de cunoștințe, facilitând parteneriate strategice și promovând dezvoltarea competențelor și a afacerilor în domeniul IT.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.