La această ediție aniversară, cea de-a 20-a a Festivalului Muzicii Maghiare s-a lărgit din nou familia de muzicieni tineri care și-au propus să interpreteze lucrări ale unor compozitori maghiari.

0

La ediția din acest an juriul format din pianista Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică București, criticul muzical Ecaterina Stan, compozitoarea Makkai Gyöngyvér, cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, și compozitorul Ioan Dobrinescu, prezidați de fondatorul festivalului, domnul Tóth István, sub supravegherea atentă a Maestrului Liszt reprezentat printr-o sculptură de Kolodko Mihály, a decis următoarele:

Premiul I și premiul oferit de Societatea Română de Radiodifuziune, ce constă în posibilitatea de a realiza o înregistrare în studiourile radio, i-a fost decernat pianistului Valențiu Grigorescu, elev în clasa terminală a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București. Tânărul pianist va susține un recital la Academia Maghiară din Roma.

Premiul II a fost obținut de violoncelistul Szenkovics Dávid, student în anul I la Universitatea Națională de Muzică București. Premiul lui constă în posibilitatea de a susține un recital la Collegium Hungaricum din Viena.

Premiul III s-a decernat pianistei Bianca Stănescu, studentă la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Bianca va susține un recital la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

Premiul special In memoriam Ludovic Bács, oferit de doamna Verona Maier, i s-a decernat pianistei Miruna-Mihaela Măciucă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București. Laureata acestui premiu va susține un recital în memoria maestrului Bács în luna ianuarie 2025, în apropierea zilei sale de naștere.

Publicul, exprimându-și preferința prin votul său, le-a invitat pentru a susține concertul de crăciun la Institut, pe Könczei Eszter și Antal Andrea, două pianiste de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, care au evoluat în duo pianistic la patru mâini.

Anul acesta Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România a oferit două burse pentru Academia de vară ICon Arts. Acestea le-au fost oferite violoncelistului Szenkovics Dávid și flautistei Salomeea Bodea.

La gala desfășurată în Sala Mică a Ateneului Român, alături de laureații care au interpretat piese de Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Ligeti György și George Enescu, publicul a avut ocazia să asiste la un recital susținut de două studente ale Universității Liszt Ferenc din Budapesta, flautista Pintér Anna și pianista Kovács Luca.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.