Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu: 10 dezbateri, 15 ateliere și >500 de participanți la evenimentele pe tema gestionării deșeurilor auto și conexe

0

Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Asociaţia Ecoteca şi Asociaţia pentru Consum Sustenabil inaugurează astăzi, 4 iunie 2016, Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD Polizu). Este vorba despre un spaţiu de 100 de metri pătrați, destinat dezbaterilor şi atelierelor pe tema dezvoltării durabile. Centrul este situat în campusul facultăţii, situat pe Strada Gheorghe Polizu nr. 1-7 (în apropierea Gării de Nord).

CDD 1

Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu a fost renovat, mobilat şi dotat prin programul de finanțări „Mobilizăm Excelența”, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București. De asemenea, a beneficiat de susținere din partea Ecotic, Grădinariu Import Export, REMAT, Green Group, Michelin și Edil Industry Iași.

Ce oferă Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu

Centrul poate fi folosit de studenţii, elevii sau cetăţenii interesaţi de subiectul dezvoltării durabile. Ei pot organiza aici dezbateri pe teme precum managementul, reciclarea şi valorificarea deşeurilor, poluare, sustenabilitate, risipă alimentară, eficienţă energetică, reducerea consumului de resurse sau orice altă temă legată de dezvoltarea durabilă.

În plus, atât elevii şi studenţii la arte, design sau arhitectură, cât şi meşterii, designerii şi artizanii consacraţi sau în devenire pot dezvolta aici produse din deşeuri sau din materiale alternative, sustenabile. Au la dispoziţie scule şi ustensile diverse (bormaşină, şurubelniţă electrică, flex, şlefuitor, fierăstrău circular, fierăstrău sabie, fierăstrău pendular, pistol de vopsit, pistol de lipit, letcon şi alte ustensile mici).

Cum a luat naştere amenajarea CDD Polizu

Acum un an, Ecoteca începea o colaborare cu două facultăți din București (Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor – Universitatea Politehnică București – și Facultatea de Hidrotehnică – Universitatea Tehnică de Construcții), pentru a le împărtăși viitorilor specialiști de mediu aspecte practice ale activității de gestionare a deșeurilor (cum funcționează „sistemul”, problemele din domeniu, activitatea actorilor din industrie etc). Au urmat seminarii de managementul deșeurilor, discuții, dezbateri, dar și vizite de studiu în cadrul fabricilor de reciclare din România. În plus, cu ajutorul companiei Grădinariu, Ecoteca a implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor în cadrul celor două facultăți.
Pentru continuarea activitaților educaționale din domeniu, Facultatea de Chimie a oferit un spaţiu în cadrul campusului său și așa a luat naștere Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD Polizu).
Ulterior, Asociaţia pentru Consum Sustenabil, care desfăşura deja proiectul PIMP the GARBAGE, a fost invitată să folosească spaţiul şi pentru organizarea de ateliere de valorificare creativă a deşeurilor.

Împreună, au aplicat pentru o finanţare în cadrul programului de granturi „Mobilizăm Excelența”, cu proiectul „Auto Eco Inovarea – Valorificarea inovatoare a deșeurilor auto și conexe”.

Rezultatele proiectului Auto Eco Inovarea

În cadrul proiectului, au fost organizate atât acțiuni de conltientizare cu privire la gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, cât și activități practice de valorificare creativă a acestora.
Cu ajutorul celor 35 studenți voluntari implicati în proiect (permanenți sau ocazionali), cele 2 asociatii au reușit să organizeze 10 dezbateri privind managementul deșeurilor și 15 ateliere interne și publice de valorificare a deșeurilor auto și nu numai.

Peste 300 de studenți și profesori din cadrul facultăților implicate în proiect au aflat mai multe informații despre proiect si au dezbătut solutiile pentru o gestionare corespunzătoare a deșeurilor.
Peste 200 de persoane (studenți si cetățeni pasionați de reciclare creativă si protecția mediului) au participat în cadrul atelierelor și au învățat să confecționeze lucruri utile din deșeuri.

Ne putem mândri cu peste 150 de produse confectionate din deseuri în cadrul atelierelor: scaune si mese din anvelope uzate și paleti, ceasuri din plafoane și volane auto, lămpi, genți, huse de tablete și telefoane din resturi de textile auto, bijuterii și alte accesorii.

Proiectul pilot Auto Eco Inovarea s-a finalizat cu un eveniment de inaugurare a CDD Polizu.

Inaugurarea CDD Polizu, încă un pretext de a vorbi despre deșeuri

În data de 4 iunie 2016, în ajun de Ziua Mediului, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Asociaţia Ecoteca şi Asociaţia pentru Consum Sustenabil au inaugurat Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu.

Dimineața a început cu o conferință de presă, urmată de un prânz „certat cu carnea” și încropit parțial din resturi alimentare, un debate „Reciclare vs. Upcycling” moderat de ARDOR și o după-amiază relaxantă pe ritmuri de funk, cu gust de prăjituri homemade, vin de casă si suc de mere ecologic.

Care este motivaţia partenerilor Centrului de Dezvoltare Durabilă Polizu

Raul Pop, managerul de proiect din partea Ecoteca, explică importanţa unor iniţiative precum cea de înființare a Centrului de Dezvoltare Durabilă Polizu:

„În cadrul Asociaţiei Ecoteca, oferim servicii de consultanţă în managementul deşeurilor. De-a lungul timpului, am observat o lipsă de performanţă şi de preocupare pentru acest sector, dar şi o ruptură între mediul academic şi detaliile tehnice ale acestui domeniu in crestere. De aceea, ne bucură deschiderea arătată de conducerea Facultăţii de Chimie, care a susţinut implementarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în campusul Polizu si încearcă în mod constant să faciliteze interacţiunea studenţilor cu industria”.

Cristina Orbeci, Decanul Facultăţii de Chimie Aplicată și Știința Materialelor completează:

„Misiunea Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti este aceea de a crea şi de a dezvolta valori pentru beneficiul şi progresul societăţii. Informarea şi educarea studenţilor reprezintă o prioritate bazată pe indicatori relevanți care vizează formarea unor repere. Prin Centrul de Dezvoltare Durabilă din campus se promovează dezvoltarea abilităţiilor intelectuale şi a cunoştinţelor studenţilor, potrivit talentului şi aspiraţiilor lor. Aspectele cu privire la managementul deşeurilor reprezintă în Facultatea noastră o componentă corelată cu responsabilitatea socială şi dorinta de a educa în mod corect si civic”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.