Cum a fost la conferinta Optimism 2009?

2

„Optimismul nu e starea de spirit în care tu stai şi nu faci nimic!” Cristian Mungiu, conferinţa Optimism 2009, 30 octombrie Bucureşti.
Am fost la conferinţa Optimism 2009! Cum când? Vineri, 30 octombrie la ceas de seară, la capitală! Şi cum a fost? Păi cum să fie? Foarte frumos, bine organizat şi cu subiecte extrem de interesante! A fost “unconference” ca să-l citim pe Manafu, gazda evenimentului. Mărturisesc că nu ştiam ce înseamnă „unconference”, dar am descoperit plăcut surprinşi că este, de fapt, un eveniment bine gândit, dar la care nu primeşti în prealabil agenda. Ceea ce este foarte bine, căci  poţi să te lăşi purtat de surprizele plăcute ale evenimentului. Şi au fost!

cum-a-fost-la-optimism-2009Am ascultat un discurs pragmatic şi plin de sănătate – marca Cristian Mungiu, ne-am lăsat purtaţi de valuri de energie la discuţiile lui Bogdan Naumovici, am aflat despre Mişcarea de Rezistenţă, ne-am bucurat de exemplele oferite de Andreea Bănică, am învăţat din experienţele socante ale unor invitaţi, dar şi din prospeţimea proiectelor prezentate, ne-am animat la aflarea veştii că proiectul TUB merge mai departe, ne-am bucurat să ştim că există o mulţime de oameni care nu aşteaptă ca optimismul să se inventeze!

În continuare, oferim cititorilor rătăciţi pe acest website câteva citate din cele povestite la conferinţă, desigur fără pretenţia că am captat tot ceea ce vorbitorii au dorit să transmită. În plus, invocăm scuza (care încă mai funcţionează) că noi nu suntem jurnalişti, deci nu posedăm cultul scrisului corect şi frumos.

Cristian Mungiu: ”Când faci artă este greu să vorbeşti în termeni de optimism sau pesimism. Mai degrabă vorbeşti în termeni de adăvarat sau fals!”

Să fi optimist înseamnă să ai întotdeauna planul B! Nu m-am bazat că altcineva va rezolva problema în locul meu. Când mă uit în spatele meu (din rolul de regizor) nu e nimeni!” adaugă puţin taciturn Cristian Mungiu.

Noi trăim în ţara lui “Fă tu”! este verdictul lui Cristian Lupşa.
Nu poţi să-ţi permiţi să pierzi o viaţă pentru ceva ce poţi să faci într-un an” completează cu energie Andreea Marin Bănică.

poza-2Începe cu finalul! Este foarte important să vizualizezi unde doreşti să ajungi!” spune Mungiu cu un umor special.

“Valoarea este la cineva care cade dar porneşte de la zero din nou chiar în alt spaţiu (alte condiţii) având încredere în forţele proprii…Omul sfinţeşte locul” concluzionează Andreea Marin Bănică.

Am aflat lucruri interesante despre …joacă. Am aflat că joaca este una din cele mai interesante metode de a revigora optimismul. Ştiaţi că „lego” în limba daneză provine de la „a te juca bine – frumos”, iar în limba latină „lego” înseamnă „învăţare”? Noi nu ştiam…

Dan şi Sandra (adică iniţiatorii de la civika.ro) ne-au povestit despre jocul etic, adică acel tip de joc care aduce beneficii societăţii, joaca voluntară ce aduce schimbări în bine.

Tot de la Dan si Sandra am aflat despre citatul lui Sutton Smith (nu-l cunoaştem, dar credem că este un om de bine). Citatul sună cam aşa: “opusul jocului nu este munca, este depresia!”

Foarte interesant a fost şi punctul de vedere al lui Bogdan Naumovici vis-a-vis de proiectul “Mişcarea de Rezistenţă”, motivând de ce această campanie trebuie să fie puternică mai ales în mediul offline şi nu doar în online: „…dacă exista internet pe vremea lui Ceauşescu, noi nu mai făceam revoluţia!”

Am trăit emoţii puternice la sesiunea Sandei Nicola! Nu o să detaliem despre ce este vorba, dar suntem convinşi că şi ceilalţi participanţi la eveniment au simţit din plin mesajul transmis de vorbitor.

În final am aflat că există o mulţime de iniţiative extreme de pozitive, din care enumerăm doar o parte: succesdublu.ro, trigwee, Eco Bucureşti 2015, hotcity.ro.

Menţionăm cele două iniţiative speciale pentru Bucureşti: proiectul TUB şi Asociaţia “Bucureştiul meu drag”.

Povestea s-a încheiat, a fost o experienţă foarte interesantă şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia a III-a a Optimismului!
Pe curând!

RomaniaPozitiva
Proudly part of Optimism 2009!

(foto RomaniaPozitiva, 30 octombrie 2009)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. Pingback: Conferinta Optimism 2009, opinii si impresii. | Lume Buna

  2. Pingback: Optimism2010, editia de primavara 9 aprilie! | RomaniaPozitiva

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.