Experienta Romaneasca (Adrian Solcan, Delegat de Tineret la Natiunile Unite)

4

(CU)DREPTUL LA CUVANT* este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)

Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să-l avem ca invitat pe Adrian Solcan, delegat de Tineret la Naţiunile Unite 2009 / 2010. Adrian reprezintă tinerii României la Naţiunile Unite, motiv pentru care opiniile sale despre România sunt extrem de importante pentru noi toţi. Adrian reprezintă practic noua generaţie de români care au un cuvânt de spus despre ţara noastră acum şi în viitor. Mult succes Adrian în mandatul tău!

La citire plăcută!
RomaniaPozitiva

Experienţa Românească

(articol scris de Adrian Solcan, Delegat de Tineret la Natiunile Unite 2009 / 2010)

„Un acvariu enorm cu o broască ţestoasă ce înoată graţios în apa verde. Un geam enorm, albastru, de la care se poate vedea marea. Un fotoliu confortabil şi o conexiune wireless…te întrebi ce au toate aceste elemente în comun? Ei bine, aşa arată holul hotelului în care suntem cazaţi.

Salut, mă numesc Solcan Marius Adrian, am 19, sunt din Bistriţa, iar în luna august a acestui an am fost ales în calitatea de Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite în cadrul programului coordonat la nivel naţional de Consiliul Tinerilor din România: „UN Youth Delegate”.

Am fost invitat în urmă cu aproximativ două săptămâni să scriu un articol pentru RomâniaPozitivă.ro şi de atunci am încercat să găsesc un domeniu în care noi, românii, suntem buni şi totuşi am dorit să vorbesc despre ceva care nu a fost, sau a fost prea puţin abordat. Cred că am găsit acel domeniu şi profit la maximum de faptul că am puţin timp pentru a scrie acest articol.
De două zile mă aflu în staţiunea Venus, pe litoralul românesc, unde particip la Romania Development Camp. Evenimentul este foarte reuşit şi am găsit foarte multă inspiraţie în oamenii cu care particip. RDC este o întâlnire aflată la o a 2-a ediţie, organizată de UNDP şi Ministerul Afacerilor Externe şi se adresează factorilor de decizie şi interesaţi de Asistenţa Oficială dată de România Georgiei, Republicii Moldava şi Serbiei. Astfel, alături de mine se află încă 50 de persoane cu un nivel înalt nivel de expertiză în problematica politicii externe române, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai ţărilor mai sus menţionate.

ueFiecare dintre ei este unic şi cu o pregătire specifică, iar rezultatul este un climat de învăţare informală extraordinar.
Experienţa românească este unică şi poate fi foarte folositoare ţărilor cărora România le oferă asistenţă pentru dezvoltare. Voi va trebui să găsiţi acele zone la care vă pricepeţi cel mai bine şi să transmiteţi mai departe” – Cam aşa suna, parafrazând, discursul unuia dintre vorbitorii primei dimineţi. Pornind de la această idee am să încerc să-mi dezvolt în continuare ideile.
Au trecut 20 de ani de la revoluţia din 1989, România a trecut prin multe etape şi a făcut mulţi paşi către modernizare. Nu ştiu cât de mult este percepută această schimbare la nivelul populaţiei, dar consider că schimbările pozitive din ţara noastră sunt substanţiale, iar trendul de creştere culturală, economică există şi se menţine. România următorilor ani va creşte pentru a deveni un reper de nivel european.
Înţelegerea experienţei tranziţiei şi evaluarea obiectivă a rezultatelor şi a paşilor care urmează a fi făcuţi sunt esenţiali şi pot reprezenta punctul de start în ajutarea şi asistarea celorlalte ţări în curs de dezvoltare.
Suntem valoroşi din prisma eforturilor pe care le-am făcut până în prezent şi a celor care rămân să fie făcute de acum încolo pentru trecerea de la modelul comunist la cel democratic. România anului 2009 este o ţară, din punctul meu de vedere, în post-tranziţie, sau o ţară care trece de la etapa de tranziţie la cea de creştere culturală şi economică. În ultimii 20 de ani am asistat la multe experimente atât în sistemul educaţional, sanitar cât şi în cel economic şi cultural. Astăzi, se pot observa deja, câteva direcţii clar definite în ce priveşte dezvoltarea României, care au început să fie aplicate. Bineînţeles, noi toţi, împreună, suntem România şi fără implicarea fiecărui cetăţean pentru o mai bună administrare, nu este posibilă continuarea acestei ascensiuini către afirmare europeană şi internaţională.
Un lucru foarte frumos pe care l-am auzit zilele astea a fost: „Când începi să construieşti o barcă, nu începi prin a învăţa oamenii cum se taie lemnele, cum se transportă din pădure, cum se montează ori cum se bat piroanele, începi prin a da oamenilor dragostea de mare”. (Nota RomaniaPozitiva: autorul citatului este Antoine de Saint-Exupery în cartea „Citadela”)

Cred că acest proverb se potriveşte foarte bine situaţiei de faţă. Este important ca românii să aibă VIZIUNE şi PASIUNE, iar acestea două se obţin prin implicare. Personal cred în capacitatea României de a se afirma şi asta cu atât mai mult cu cât în aceste zile am întâlnit un număr mare de tineri extraordinari. A fost nevoie de mulţi ani până să apară această generaţie de oameni cu viziune, dar odată ce aceştia există, nu ne putem aştepta decât la lucruri bune în continuare.
Contrar opiniei generale, România este un loc al posibilităţilor pentru cei implicaţi. Voluntariatul îşi deschide un număr mare de oportunităţi şi te formează ca om. Te creşte şi îţi dă o perspectivă. Eu sunt un rezultat al voluntariatului (pe care-l practic în continuare) şi încurajez pe cât mai mulţi să caute să fie parte din România, pe domeniul lor.”
Noi toţi, împreună, suntem România!
Adrian Solcan – Delegat de Tineret la Naţiunile Unite 2009 / 2010

adrian-solcanAdrian Solcan – 19 ani, Bistriţa. Adrian a absolvit Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistriţa, iar în prezent este student în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. La vârsta de 16 ani a devenit Primar al Tinerilor în cadrul Consiliului Local al Tinerilor. În perioada în care s-a aflat în această funcţie a crescut şi a devenit conştient de contextul cultural-politic în care se află şi a continuat să lucreze pe zona de tineret. Astăzi se află în poziţia de Delegat de Tineret din partea României la Naţiunile Unite. Definitorii pentru activitatea sa sunt pasiunea şi devotamentul pentru proiectele în care se implică. Mai multe informaţii despre Adrian sunt disponibile şi pe blogul său http://adriansolcan.blogspot.com/

*(CU)DREPTUL LA CUVANT este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)
Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje “la liber” despre ţara în care trăim.
Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:)

Până atunci, însă, spor la citire!

RomâniaPozitiva, Septembrie 2009

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

4 comentarii

  1. avatar

    Salutare,
    m-a impresionat Adrian. Chiar cred ca oameni ca el pot sa contribuie major la cresterea imaginii si a bunastarii Romaniei.

    Adrian, mult succes in continuare in tot ceea ce faci!

  2. Pingback: Experienta Romaneasca | Lume Buna

  3. avatar

    Iti multumesc Lotzi pentru comentariul pozitiv. La fel ca tine si eu cred ca Romania are o sansa in tinerii care s-au format in ultimii 20 de ani. Exista multe lucruri care trebuie imbunatatite in Romania dar nu avem voie sa le lăsăm pe acestea sa ne inchida orizontul si sa ne pierdem viziunea…

  4. Pingback: Dreptul la cuvant cu Bianca Sarbu, delegat de tineret al Romaniei la ONU - RomaniaPozitiva

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.