Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dreptul la cuvant cu Bianca Sarbu, delegat de tineret al Romaniei la ONU

1

(CU)DREPTUL LA CUVANT* este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:) Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să o avem ca invitată pe Bianca SARBU, Delegat de Tineret al României la ONU 2009/ 2010!


La citire plăcută!

Noiembrie 2009
RomaniaPozitiva

CATEVA GÂNDURI DESPRE CE ESTE, DESPRE CE AM DORI SĂ FIE…

Bianca SARBU, noiembrie 2009, Delegat de Tineret al Romaniei la ONU 2009/ 2010

„Privita din exterior, Romania pare a fi in pragul colapsului – politic si economic. Ziarele din strainatate si site-urile de stiri relateaza despre situatia critica a Romaniei pe un ton acid si uneori usor defaimator. Mesajul general al mass-mediei este faptul ca Romania post-comunista trece printr-o criza politica si economica de proportii insurmontabile.

Imaginea e trista si cuvintele devin dureroase pentru un roman care crede in potentialul tarii sale, intr-o Romanie pozitiva, intr-o Romanie care (din nefericire) nu este, dar ar putea sa devina. In ultimele zile m-a framantat mai mult decat oricand cautarea unei solutii, gasirea unei sclipiri, identificarea unei cai de iesire din impasul actual. Nu o numesc dilema, pentru ca ar insemna ca nu mai exista scapare…

Lucrand pe un proiect de cercetare in Elvetia de cateva saptamani, experimentez o alta realitate fata de ce as trai actualmente in Romania – civilizatie, rigoare, buna-stare, perfectiune. Totul pare bine plasat in matca sa, iar elvetianul de rand considera aceasta situatie – o stare de fapt („default mode). Fara constrangeri de natura logistica, financiara, materiala, tanarul de rand nu resimte nevoia de a se zbate, de a schimba, de a modela, de a transforma. Mediul e optim, insa in mod paradoxal – demotivant. Desi nu se stie, nivelul de pregatire academica a elvetienilor ramane, in general, unul mediu. Domeniul universitar / post-universitar „musteste” de studenti si cercetatori straini, sectorul serviciilor este unul preponderent international. In mod surprinzator, economia Elvetiei este in realitate sustinuta de emigranti cu o inalta calificare si expertiza.

Explicatia e insa una de bun-simt. Avand totul si uneori chiar mai mult decat si-ar putea dori, tanarul elvetian si in general, cetateanul elvetian nu resimte imboldul de actiune. In plus, perfectiunea si rigoarea ce il impresoara ii restrictioneaza in mod inerent spatiul de miscare.

In Romania, in schimb, exista tocmai acest spatiu de miscare, exista nevoia de a crea, de a schimba, de a transforma pentru a ameliora mediul, pentru a avansa, pentru a prospera ca urmare a incertitudinii generale, a lipsei de norme si legi bine definite, a inexistentei unei strategii economice clare, a unei viziuni politice etc.

zona-de-lucruUn vechi proverb din vremea lui Bruegel (1525-1569) arata faptul ca “A man must stoop low if he wishes to get through the world” care, in interpretarea lui Timothy Foote (1971), nu presupune supunere, cat adaptare la si remodelare a conditiilor externe. Tocmai acest spatiu de miscare, de remodelare, de transformare emergent intr-o Romanie aflata la rascruce trebuie vazut ca o suma de oportunitati, de sanse care se cer valorificate. In contextul actual, acesta poate fi samburele de pozitivism care insoteste Romania…

Cine sa valorifice insa aceste oportunitati?! Cu toate ca in conditiile actuale, intrebarea poate parea spinoasa, cred in continuare in capitalul uman al Romaniei si cu precadere, in tineretul roman – in capacitatea acestuia de asociere, de verbalizare a unei Idei, de critica obiectiva si pertinenta a cadrului si mai mult decat atat, de propunere si implementare a unor planuri de actiune fezabile si adecvate. De la proiecte micro spre un plan macro… Arabii spun „shwayya – shwayya” („step by step”), adica pas cu pas – cred ca aceasta este solutia si in cazul de fata: cu pasi mici insa consistenti si mai ales, strategici!

Cele 5 saptamani petrecute la Bucuresti inaintea deplasarii mele la New York in calitate de Delegat de Tineret al Romaniei la ONU – din octombrie a.c. – mi-au adus o serie de intalniri cu reprezentanti ai organizatiilor de tineret (si nu numai), care m-au reasigurat ca exista dorinta si potential de transformare, ca in Romania se investeste in educatie – nu atat de mult in cea formala (din pacate) insa cu siguranta in cea non-formala, ca se constientizeaza nevoia investitiei in domeniul sanitar, in protectia mediului inconjurator etc.

Vreau sa cred ca se poate si ca tineri cu pregatire si viziune vor dori si mai ales, vor putea sa faca o diferenta in Romania 2010 – 2011 – 2020 …”

Bianca SARBU, Delegat de Tineret al Romaniei la ONU 2009/ 2010

bianca-sarbuBianca SARBU – 25 ani. A absolvit cursurile Facultatii de Administrarea Afacerilor, ASE Bucuresti si ale unui masterat international de cercetare in domeniul Studiilor Internationale si Comparative. In prezent, lucreaza pe proiecte de cercetare politica in colaborare cu Centrul de Studii de Securitate din Zurich, Elvetia si din august 2009, ocupa pozitia de Delegat de Tineret al Romaniei la ONU. In zona de voluntariat, Bianca a activat in mai multe ONG-uri internationale pe durata universitatii, iar din martie a.c. s-a implicat ca Prim-Consilier Relatii Externe si ulterior, Director Coordonare Proiecte Generale in cadrul Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Crede cu covingere in ideea lui Jürgen H. Daum, „Where there is a goal and a will, there is a way”.

PS: citeşte şi articolul scris de Adrian Solcan „Experienta Romaneasca”.

*(CU)DREPTUL LA CUVANT este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)
Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje “la liber” despre ţara în care trăim.


Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!

(foto Florin Ghindă, 2009)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.