Prima staţie de epurare ecologică din România realizată de Grupul Rompetrol şi Mihai Eminescu Trust

3

Grupul Rompetrol, prin programul său de responsabilitate socială corporativă – “Împreună pentru fiecare”, a susţinut proiectul “ECO H2O – Prima staţie de epurare ecologică”, propus de Fundaţia “Mihai Eminescu Trust”. Valoarea sprijinului acordat de companie este de 12.000 EURO.

Proiectul din satul Viscri, jud. Braşov, a fost realizat de specialişti din Germania şi Belgia şi a presupus realizarea unui sistem de canalizare centralizat şi construcţia unei staţii ecologice de epurare a apelor uzate din gospodării prin intermediul a trei lacuri artificiale şi a unor plante acvatice (macrofite). Pe termen lung, se urmăreşte racordarea tuturor celor 255 de gospodării la sistemul de canalizare şi epurare.

Satul Viscri, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost ales pentru implementarea acestui proiect datorita valorii deosebite a patrimoniul existent, arhitectura, viaţa spirituală şi cadru natural. Realizarea acestui sistem nu contribuie doar la îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, dar are şi un efect de asanare deosebit de important pentru protecţia arhitecturala.

Proiectul a fost inaugurat luni, 16 mai, in prezenţa E.S. Prinţul de Wales, Patronul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

———————————————————————————————————————————-

Printul de Wales a venit la Viscri pentru a inaugura “Prima staţie de epurare ecologică din România”

In celebrul sat Viscri din judetul Brasov a avut loc inaugurarea Primei staţii de epurare ecologică din Romania. Statie care va contribui ca mediul înconjurător să fie mai curat, calitatea vieţii satenilor să fie îmbunătăţită, iar aspectul tradiţional specific al satului să fie menţinut. Inaugurarea a avut loc in prezenta Altetei Sale Regale Printul de Wales, patronul Fundatiei Mihai Eminescu Trust, care a venit special in Viscri pentru acest  eveniment. Printul Charles a dezvelit un bustean de stejar pe care sta scris “Prima statie de epurare ecologica din Romania. Inaugurata in prezenta Altetei Sale Regale Printul de Wales. 16 mai 2011.” Printul a stat de vorba cu satenii, a mers pe jos pe strazile satului admirand casele bine conservate cu ajutorul meseriasilor locali. Si i-a asigurat pe cei din Fundatie ca vor avea mereu sprijinul sau in realizarea proiectelor de revitalizare a celor 25 de sate din Transilvania in care activeaza Fundatia a carei presedinta este Jessica Douglas-Home. Printul de Wales a declarat la inaugurare ”Sper ca acest proiect  va fi in beneficiul comunitatii multi ani de acum incolo si ca alte comunitati vor urma exemplul vostru.”

Pentru ca a crescut numarul turistilor care vin la Viscri, de la 400 turisti in anul 2000 la 12.000 turisti in anul 2010, comunitatea din Viscri impreuna cu Fundatia Mihai Eminescu Trust i-au propus Altetei Sale Regala Printul de Wales sa sprijine realizarea statiei de epurare a apelor uzate din gospodării prin intermediul naturii. Este un sistem necostisitor pentru ca nu este necesara energia electrica si purificarea apelor se face cu ajutorul stufului si a bacteriilor aerobice prin 3 lacuri amenajate la marginea satului. Satul Viscri este inclus în lista localităţilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Fundatia Mihai Eminescu Trust si-a inceput activitatea in 1999 pentru revitalizarea satelor din Transilvania, sub patronajul Altetei Sale Regale Printul de Wales. Totul in sprijinul comunitatilor locale din 25 de sate din 4 judete (Brasov, Mures, Sibiu si Covasna). Pana in prezent s-au desfasurat peste 800 de proiecte de formare a mesterilor locali cu folosirea materialelor locale traditionale, restaurarea imobilelor si a bisericilor fortificate, amenajarea spatiului public, promovarea si initierea turismului cultural. Fundatia promoveaza activitatea turistica si in alte sate precum Malancrav, Floresti, Alma Vii, Crit, Biertan, pentru a pune in valoare arhitectura speciala a locului.

Presedinta Fundatiei, Jessica Douglas-Home, l-a invitat pe Alteta Sa Regala Printul de Wales pentru prima data in Romania in 1998, iar mostenitorul tronului britanic a descoperit si s-a indragostit de zona, de arhitectura si de mediul unde omul si natura traiesc inca in armonie.

—–

Acest proiect a fost co-finaţat de Rompetrol. Proiectul este derulat în parteneriat cu: Primăria Comunei Buneşti şi Şcoala Generală Buneşti, Şcoala Primară Viscri.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

  1. Pingback: Altii cu prima statie de epurare din Romania | Portal fose Septice

  2. Pingback: 12.000 euro pentru o balta cu trestie | Portal fose Septice

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.