Concurs inedit la poalele Retezatului. Copii, sedentarism și… schimbări climatice

0

Nucșoara, Sălașu de Sus, jud. Hunedoara, România, 29.09.2014

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Școala Gimnazială Râu de Mori, organizează concursul ”Mai ieftin, mai curat, mai sănătos”,  în 1 oct. 2014, între orele 10-12, în com. Râu de Mori, jud. Hunedoara.

La concurs vor participa ca îndrumători, susținători sau concurenți, mai bine de 250 de persoane: elevii din clasele 0-8 și cadrele didactice de la Școala Râu de Mori, Poliția și Jandarmeria montană- Râu de Mori, rangeri de la Administrația Parcului Național Retezat, părinți.

padure retezat
Ce vrem să-i învățăm pe copii?

Faptul că noi, oamenii, putem contribui la creșterea sau la diminuarea efectelor schimbărilor climatice care ne afectează pe toți. Mergând pe jos sau cu bicicleta, poluăm mai puțin, cheltuim mai puțini bani, ne menținem mai sănătoși.

Ce e inedit la concursul acesta?

Nu faptul că elevii vor concura pe biciclete, trotinete, triciclete, ci criteriile după care se vor alege premianții. Viteza de deplasare nu va fi unul dintre criterii. Nu vrem să-i învățăm să facă lucrurile în grabă. Pe șosea graba e periculoasă.  Vrem să-i învățăm că e mai plăcut și distractiv să mergi cu bicicleta, că e important să fie atenți la ce-i înconjoară, să fie altruiști, să dea ajutor celor aflați în dificultate.

 

Toți concurenții vor primi diplome și premii, iar elevii care vin să-și susțină colegii pot participa la o tombolă ad-hoc. Lucrători din cadrul Poliției îi vor învăța pe elevi, prin metode interactive și  neconvenționale, regulile de circulației pe drumurile publice.

”Stăm prea mult închiși în casă, în fața ecranelor de tot felul. Am uitat cum e să te întâlnești față în față cu prietenii, să schimbi impresii direct, nu folosind o tastatură rece și impersonală. Copiii nu se mai știu juca, nu mai știu să meargă pe jos, așteaptă microbuzul să-i ducă și să-i aducă de la școală, când ar putea merge pe jos sau cu bicicleta cale de doar câțiva kilometri”  spune Mihai Gligan, președintele ARR

Marșul e inclus în calendarul de activități al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe. Proiectul este finanțat, prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.rowww.facebook.com/rangeriidinromania.arr,   www.facebook.com

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează