Concurs inedit la poalele Retezatului. Copii, sedentarism și… schimbări climatice

0

Nucșoara, Sălașu de Sus, jud. Hunedoara, România, 29.09.2014

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Școala Gimnazială Râu de Mori, organizează concursul ”Mai ieftin, mai curat, mai sănătos”,  în 1 oct. 2014, între orele 10-12, în com. Râu de Mori, jud. Hunedoara.

La concurs vor participa ca îndrumători, susținători sau concurenți, mai bine de 250 de persoane: elevii din clasele 0-8 și cadrele didactice de la Școala Râu de Mori, Poliția și Jandarmeria montană- Râu de Mori, rangeri de la Administrația Parcului Național Retezat, părinți.

padure retezat
Ce vrem să-i învățăm pe copii?

Faptul că noi, oamenii, putem contribui la creșterea sau la diminuarea efectelor schimbărilor climatice care ne afectează pe toți. Mergând pe jos sau cu bicicleta, poluăm mai puțin, cheltuim mai puțini bani, ne menținem mai sănătoși.

Ce e inedit la concursul acesta?

Nu faptul că elevii vor concura pe biciclete, trotinete, triciclete, ci criteriile după care se vor alege premianții. Viteza de deplasare nu va fi unul dintre criterii. Nu vrem să-i învățăm să facă lucrurile în grabă. Pe șosea graba e periculoasă.  Vrem să-i învățăm că e mai plăcut și distractiv să mergi cu bicicleta, că e important să fie atenți la ce-i înconjoară, să fie altruiști, să dea ajutor celor aflați în dificultate.

 

Toți concurenții vor primi diplome și premii, iar elevii care vin să-și susțină colegii pot participa la o tombolă ad-hoc. Lucrători din cadrul Poliției îi vor învăța pe elevi, prin metode interactive și  neconvenționale, regulile de circulației pe drumurile publice.

”Stăm prea mult închiși în casă, în fața ecranelor de tot felul. Am uitat cum e să te întâlnești față în față cu prietenii, să schimbi impresii direct, nu folosind o tastatură rece și impersonală. Copiii nu se mai știu juca, nu mai știu să meargă pe jos, așteaptă microbuzul să-i ducă și să-i aducă de la școală, când ar putea merge pe jos sau cu bicicleta cale de doar câțiva kilometri”  spune Mihai Gligan, președintele ARR

Marșul e inclus în calendarul de activități al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe. Proiectul este finanțat, prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.rowww.facebook.com/rangeriidinromania.arr,   www.facebook.com

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.