Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

3

Text&foto: Andra Calenic

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competiţională, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim?

Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete.

Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să judeci pe cineva cu severitate doar pentru că ţi se pare că nu zâmbeşte cât crezi tu că ar trebui, pentru că e mai neîndemânatic sau nu foarte sociabil.

P6251530

Acordă credit fiecărei persoane pe care o întâlneşti şi oferă-i o inimă deschisă, lipsită de prejudecăţi.

Săptămâna asta, dezlipeşte toate etichetele răutăcioase pe care le-ai aplicat oamenilor din jurul tău şi pune în loc cuvinte de bine. Poate că persoanele de care eşti înconjurat la serviciu, în metrou sau chiar acasă nu sunt cele mai simpatice, cele mai prietenoase ori cele mai profesioniste. Cu siguranţă nu sunt perfecte (apropo, nici tu nu eşti). Dar asta nu înseamnă că nu merită înţelese şi apreciate pentru ceea ce sunt, pentru strălucirea de bine uneori atât de adânc ascunsă în sufletul lor. Porneşte în căutarea ei şi nu te lăsa până nu o găseşti!

Pentru 7 zile, arată puţină empatie celor de lângă tine.

Poate persoana din faţa ta a avut o zi rea, poate a aflat o veste tristă sau a suferit o dezamăgire. Renunţă să-i judeci pe cei din jur, analizându-i şi măsurându-i conform standardelor tale. Sunt oameni diferiţi de tine şi merită să fie trataţi cu amabilitate şi căldură.

Asta nu înseamnă că trebuie să-ţi pierzi simţul realităţii şi să te laşi călcat în picioare, ci doar să-i accepţi pe ceilalţi aşa cum sunt, concentrându-te pe partea lor bună. Mută-ţi atenţia de pe defecte pe calităţi şi cu siguranţă vei descoperi că până şi cea mai antipatică persoană are însuşiri demne de admirat. Poţi să ai chiar parte de surprize plăcute.

PS: De ce doar 7 zile? Ca să nu te sperii 😀 E doar un exerciţiu pe care probabil îţi vei dori să-l continui, căci fiecare om are o cel puţin o poveste frumoasă de viaţă, cu o lecţie pe măsură. Descoperă cât mai multe!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

3 comentarii

 1. avatar
  Alfredo-Atanasiu on

  Hristos a inviat!
  Incepe-ti ziua cu un zambet si un gand de recunostiinta!
  Focalizeaza-te in fiecare zi a saptamanii(sau cel putin o data sau de doua ori) asupra sentimentului de bucurie,timp de cateva minute,imaginandu-tica intreaga viata a ta,de acum inainte,te vei bucura si scalda in acest sentiment.Procedand astfel,Universul mobilizeaza tot felul de persoane,circumstante si evenimente care tind sa aduca in viata ta aceasta bucurie.
  Este dificil sa te simti bucuros atunci cand ai situatii neplacute(financiare,de sanatate,relationale,legate de prieteni sau de membrii familiei).De aceea,depune cat de des poti putina bucurie in banca Universului.Nicio alta investitie nu este mai valoroasa decat aceasta!

  Fie ca bucuria sa te insoteasca pretutindeni.

  P.E.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.