Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Forumul Social de Activism Roșia Montană (#RMForum)

1

Forumul social de activism se va desfășura între 12-16 august la FânFest, cel mai mare festival alternativ din România. Anul 2014 marchează cea de-a treia ediție a forumului și cea de-a noua ediție a festivalului de la Roșia Montană.

Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri în carieră deschisă este în strânsă legătură cu alte campanii și lupte ale societății civile de peste tot din lume. Forumul social și de activism reunește aceste inițiative și le deschide publicului larg. Prin cele peste 30 de ateliere și conferințe cu invitați din peste 10 țări, acest eveniment este cel mai amplu forum de activism din România.

Cover_RMForum2014

„Toamna românească” a reprezentat o mobilizare fără precedent a zeci de mii de cetățeni din țară și străinătate. Aceștia au ocupat străzile marilor orașe cerând în mod pașnic și democratic ca Roșia Montană să nu fie distrusă. Demonstrațiile și marșurile de kilometri, mai întâi zilnice și apoi săptămânale, ale zecilor de mii de cetățeni au făcut ca mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane să devină cunoscută și apreciată la nivel global. Acțiunile directe și manifestațiile din plină stradă au fost scântei ce au aprins discuțiile despre viitorul societății civile de la noi din țară, dar au reușit de asemenea și oprirea amenințării imediate pentru comunitatea milenară din Munții Apuseni. Chiar dacă manifestările stradale au încetat atunci când și-au atins scopul, euforia și experiențele pozitive ale miilor de participanți sunt la fel de vii. Mai mult, lecțiile învățate și ideile conturate cu ocazia „toamnei românești” sunt un punct de plecare foarte bine ancorat în dezbaterile legate de numeroase alte probleme sociale și de mediu, precum fracturarea hidraulică sau dreptul comunităților la dezvoltare durabilă.

Această ediție a forumului social și de activism va urmări cinci teme: 1. lupta împotriva practicilor miniere murdare și lansarea coaliției europene ce va milita pentru interzicerea folosirii cianurii în minerit, 2. campanii și mișcări sociale, 3. jurnalism cetățenesc și de investigație, 4. restaurarea patrimoniului cultural și dezvoltarea durabilă a comunităților și 5. campaigning boot-camp. Alături de acestea, o temă adiacentă va fi reprezentată de „Forumul diasporei” secțiune în care se vor întâlni voluntarii și activiștii ce au organizat toamna românească în afara granițelor țării.

Acestea sunt câteva din subiectele propuse:

– Campanii împotriva mineritului cu cianuri și lansarea campaniei europene de interzicere a cianurii în minerit

Mitul finlandez al mineritului modern / London Mining Network (Mișcări sociale împotriva mineritului în America Latină) / Plataforma pola defensa de Corcoesto e Bergantiños (The fight against Corcoesto’s golden mine. For the defense of our land) / Campania Salvați Roșia Montană / Gaia Foundation (Sprijinirea comunităților și mișcărilor sociale locale) / Mining Watch România / Solidarity for Taksim

– Jurnalism cetățenesc și de investigație

Casa Jurnalistului (Reportaje multimedia și de atmosferă) / Rise Project (Vizualizarea informațiilor pentru activism și advocay)

– Campanii şi mişcări sociale

Dialogue German platform on forests (Pădurea, mai prețioasă decât cheresteaua) / Gaze de șist – grupuri de inițiativă din România / Inițiativa europeană împotriva TTIP / Pacha Mama România / NDDL (Lupta împotriva aeroportului din Notre-Dames-des-Landes) / WWF (Paradoxurile micro-hidrocentralelor) / Bankwatch România (Impactul exploatării cărbunelui asupra oamenilor ) / Ceata (Brevete, licențe libere și drepturi de autor) / Ecoruralis (Acapararea terenurilor și drepturile țăranilor)

– Campaign boot-camp

World Development Movement (Instrumente și strategii de online campaigning) / Crowd-funding / Cum să îți faci propriul afiș / Centrul Rațiu pentru Democrație / Salvați Bucureștiul (Bazele accesului în justiție pentru ONG-uri și alte grupuri interesate)

– Patrimoniu și alternative durabile de dezvoltare

Produsul turistic Roșia Montană / Sănătate Dulce pe Valea Barcăului / Atelier de economie socială / Slow Food Turda / Arhitectură.Restaurare.Arheologie / Impcatul economic al investițiilor în patrimoniu / Moara Veche / Stanciova

Atât forumul, cât și festivalul FânFest sunt organizate integral pe bază de voluntariat. Infrastructura festivalului este instalată pe proprietăți private, cu locații dedicate desfășurării activităților forumului.  Donațiile individuale asigură finanțarea acestui eveniment, iar accesul publicului este gratuit.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet www.fanfest.ro. Această pagină furnizează toate informațiile necesare pentru planificarea participării la eveniment. Programul de reprezentații de teatru, proiecțiile de filme, concertele și evenimentele speciale pot însuma o vacanță reușită de șase zile în Apuseni.

FânFest este cel mai mare festival activist multi-cultural din România care a început din eforturile unei mici comunități de a-și proteja pâmântului, inspirând o generație întreagă. Sprijină și tu FânFest donând: igg.me/at/fanfest

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/690608887654759 

Mulțumim partenerilor noștri: TVR CLUJ, Europa FM, Radio Cluj, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze, Formula AS, Zile și Nopți, 7 Seri, TOTB, VICE, Casa Jurnalistului, Rise Project, Critic Atac, Veiozaarte, Epoch Times, România Curată, Zeppelin, Creionetica, Cluj.info, Transylvania Heaven, Liga Studenţilor Români din Străinătate, ido.ro, Hibridmedia, România Pozitivă, Dor de ducă, slicker.ro, revistaartesimeserii, infestival.ro, cluj.com, weart.ro, decluj.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Nu vad sensul acestui forum. Cu ce ii ajuta pe rosieni si traditia acelei zone, pe care nimeni nu o poate nega ca e miniera? Mi se pare ca s-a mai adaugat un eveniment ca sa fie, cum toate sunt ca sa justifice existenta acestui festival. Cateva zile pe an se chefuieste acolo, apoi se revine la saracie, disperare, somaj, poluare istorica. Halal salvare!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.