Femei de succes: valoare dincolo de prejudecată

0

Femei de succes
Sursă poze: ro.wikipedia.org

Se știe, femeile sunt vulnerabile prin definiție, dar… (atenție!), în acest context, nu e loc de conformare, ci (poate) de mai multă răbdare, dârzenie și silință. Iată doar câteva super-exemple de performanțe feminine care vorbesc despre putere dincolo de vulnerabilitate și despre valoare – dincolo de prejudecată.

Elisa Leonida ZAMFIRESCU (1887 – 1973) este prima femeie inginer din Europa. Născută în Galați, într-o familie de intelectuali cu 11 copii, Elisa îndrăznește să aplice la Școala de Poduri și Șosele București (actuala Politehnica), unde este respinsă din simplu motiv că e femeie. Însă, prejudecățile vremii nu au oprit-o din visul de a urma o facultate de inginerie, iar la 22 ani pleacă la Berlin și devine prima femeie studentă la Academia Regală Tehnică din Berlin.
Din cauza acelorași prejudecăți, candidatura i-a fost acceptată cu greu și în Germania, iar pe parcursul anilor de studenție a trebuit să înfrunte descurajări din partea colegilor și profesorilor, fiind ignorată și tratată cu superioritate. Abia la sfârșit de facultate ostilitatatea celor din jur s-a transformat în admirație generală pentru Elisa.

Deși i s-a oferit un post de inginer în Germania, Elisa s-a întors în țară, și a reușit (evident, tot cu greu) să obțină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din București.
În timpul Primului Război Mondial alege să meargă pe front, unde desfășoară o intensă activitate în cadrul organizației „Crucea Roșie“. Aici i s-a încredințat și conducerea unor spitale, pentru activitatea sanitară fiind decorată cu ordine și medalii românești și străine.

După război, Elisa și-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize în vederea cunoașterii bogățiilor subsolului României, elaborând metode originale, raționalizări și studii importante în acest sens.

Elisa Leonida Zamfirescu a contribuit la progresul economiei naționale și la afirmarea științei românești, prin lucrările sale originale. Tot ea s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor, semnând 85 000 buletine de analize.
Drept reconoaștere a volorii sale, în 1997 a fost instituit „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu“ care se acordă pentru merite în domeniul științei și tehnicii personalităților feminine.

Aurora GRUESCU (1914 – 2005) este prima femeie inginer silvicultor din lume, prima româncă intrată în Guinness Book. Originară din Bacău, fiică de învățător, Aurora și-a dorit de mică să urmeze silvicultura, ceea ce a şi făcut, în 1933, când a dat examen la Facultatea de Silvicultură, parte a Politehnicii din Bucureşti, şi a mers la cursuri alături de 130 de băieţi care au marginalizat-o și au încurajat-o să renunțe la studii. Abia când a avut primul post la Casa Pădurilor Statului s-a simţit tratată altfel, deşi salariul era mai mic decât o pensie.

Într-o perioadă marcată de prejudecăți misogine, o astfel de carieră era considerată tipic bărbătească. De acceași desconsiderare a avut parte și în timpul regimului comunist, când a fost expropriată, fiind considerată dușman al poporului.
Aurora Gruescu și-a practicat meseria timp de 23 de ani. Numele său este legat de primul plan de împădurire naţională, a condus lucrări de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul capitalei, a făcut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor.
Membru de onoare al Societăţii „Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. Ba chiar mai mult, Aurora Gruescu obține titlul de personalitate a anului 1997 din partea ”The American Biographical Institute” și este deținătoarea Medaliei de Argint la Expoziţia filatelică binaţională România – Israel.

Irina BURNAIA (1909-1997) este prima femeie pilot din lume care a traversat în zbor munții Carpați. Pe numele adevărat Cioc, Irina s-a născut în județul Teleorman, a studiat Ştiinţele Juridice și a lucrat în baroul Ilfov.
Pasionată de aviație, Irina obține brevetul gradul I şi II pentru avioanele de turism la vârsta de 24 de ani, devenind astfel cea de-a treia aviatoare româncă (după Elena Stoenescu-Caragiani şi Ioana Cantacuzino). A efectuat un zbor deasupra Văii Prahovei, devenind astfel prima femeie care a survolat Munţii Carpaţi.

În anul 1937 a obţinut certificatul de pilot acrobat. A continuat să realizeze mai multe raiduri: Bucureşti – Roma, Bucureşti – Ankara – Bagdad – Bucureşti sau Bucureşti – Varşovia – Berlin – Amsterdam – Londra şi a participat la Reuniunea Aviatică Internaţională de la Rimini, Italia (1939), unde a reuşit să termine toate probele, atrăgând admiraţia ministrului italian al aerului.

DA, ea este Irina Burnaia – prima femeie pilot din România care a efectuat raiduri intercontinentale, prima acrobată din ţară care a participat la mitinguri naţionale şi internaţionale importante, a fost decorată cu ordinul Virtutea Aeronautică de Pace.

Articolul de presă ”Femei de succes: performanță dincolo de prejudecată” este redactat în cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.