VIDEO: Climb Again | Doi cataratori cu dizabilitati arata ca se poate

0

Climb Again ajunge în Maroc, într-o demonstrație de escaladă pentru persoanele cu nevoi speciale.

Doi alpiniști cu dizabilități fizice au plecat într-o expediție în Maroc, unde vor încerca să escaladeze un perete de 700 de metri în Munții Atlas. Steagul pe care îl vor înfige în top este al Climb Again, iar cauza pe care românul Claudiu Miu și indianul Hargurvarinder Singh Jaggi o sprijină în acest demers este aducerea escaladei mai aproape de persoanele cu nevoi speciale. Călătoria celor doi a început pe 1 septembrie, iar ascensiunea propriu-zisă se întâmplă în intervalul 4-5 septembrie, cu plecare din Taghia. Expediția este organizată de Alpine Style Expeditions pentru Climb Again, cu susținerea esențială a Asociațiilor Hope and Homes for Children România și ASSOC Baia Mare.

7. Climb Again_Copii cu nevoi speciale la escalada

1. Claudiu Miu, presedinte si instructor Climb Again, RomaniaClaudiu Miu este fost campion multinațional și balcanic la escaladă și președinte al Asociației Climb Again. După câțiva ani în care boala Lyme și poliartrita asociată i-au redus mult din capacitățile motorii, Claudiu a luptat până la o recuperare aproape completă, care azi îi permite să se cațere și să predea din nou escalada. Climb Again este azi răsplata pe care Claudiu vrea să o lase comunității care l-a susținut atât de mult în anii din urmă, și soluția pentru a schimba perspectiva celor care și-au pierdut speranța într-o viață normală.

Hargurvarinder Singh Jaggi, originar din Kapurthala, Punjab, India, s-a născut cu o malformație congenitală care a împiedicat dezvoltarea normală a cotului, umărului și a unui deget de la mâna stângă. Cu toate acestea, Jaggi este un model de perseverență și optimism – pe lângă faptul că profesează avocatura și conduce un mic birou în New Delhi, indianul și-a depășit condiția fizică și se poate lăuda azi cu atingerea unor vârfuri de peste 6000 de metri.

Expediția în Maroc e guvernată de dorința unei expuneri sporite, inclusiv la nivel internațional, pentru cauza care îi aduce laolaltă pe Claudiu și Jaggi – îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței în cazul persoanelor cu nevoi speciale. Alături de ei va fi Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor, care va documenta întreaga expediție și va realiza un film despre cei doi și despre felul în care cățăratul poate ajuta oamenii cu nevoi speciale.

În România, persoanele cu nevoi speciale încearcă să se descurce într-un sistem social care nu îi protejează pe deplin și nu le oferă suficiente resurse pentru o viață normală. Încă din anii de școală, copiii cu deficiențe întâmpină probleme de integrare – activitățile școlare și ședintele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizică, socială și emoțională, iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea să practice vreun sport.

Asociația Climb Again a apărut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni în întâmpinarea multora dintre nevoile celor mici – acest sport oferă posibilitatea dezvoltării personale, activării propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor, dezvoltă încrederea în sine și contribuie la atingerea succesului. Rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai ușoare variante de a termina un traseu, depășirea obstacolelor, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus și se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.

Climb Again a început să lucreze cu copii și tineri cu nevoi speciale în toamna lui 2013, iar până acum un număr încurajator de asociații și instituții cu profil specific s-au alăturat proiectului. Foile de prezență numără deja peste 60 de copii nevăzători și hipoacuzici, peste 30 de copii cu autism și alți 40 de tineri și adulți dezavantajați (prin programele de incluziune socială ale partenerilor stabili). Totodată, în primăvara lui 2014, Climb Again a reușit și o premieră sportivă – pentru prima oară în România, o echipă de copii cu nevoi speciale pregătită de instructorii Climb Again a concurat la o competiție națională de escaladă. Direcția noastră de promovare a escaladei în rândul copiilor cu nevoi speciale se dezvoltă, iar Hope and Homes for Children deschide deja drumul, prin partenerierea în această expediție, pentru inițierea unui program de escaladă pentru copiii instituționalizați de care asociația se ocupă în România.

Hope and Homes for Children (HHC) activează în România din 1998, timp în care a contribuit direct la  închiderea a 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC, copiii trec de la îngrijirea în instituţii mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Rezultatele HHC: aproape 5.000 de copii scoşi din instituţii; 12.345 de copii salvaţi de la abandon; 446 de tineri sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 890 de copii primiţi în regim de urgenţă, 5.509 membri de personal din sistemul de protecţie al copilului instruiţi de HHC România. HHC România activează de asemenea în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea de tip vechi din România.

Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență socială (ASSOC) a fost fondată în 1997 în Baia Mare cu misiunea de a promova asistența socială pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor defavorizate. ASSOC susține expediția în Maroc ca mod de promovare a rezultatelor de excepție ce pot fi obținute de persoanele cu dizabilități și pentru schimbarea mentalității comunităților în ceea ce privește persoanele cu dizabilități, prin prisma lucrurilor pe care acestea le pot face și nu prin a dizabilităților sau vulnerabilităților lor, astfel crescându-le acestora posibilitățile de incluziune socială.

Alpine Style Expeditions aduce în acest proiect experienţa în a organiza expediţii în cele mai îndepărtate şi neprimitoare locuri din lume. Ghizii Alpine Style Expeditions sunt cei care oferă siguranţa participanţilor şi a echipei de filmare, sunt cei care planifică expediţia şi se asigură că accesul este posibil şi în condiţii de siguranţă pentru protagonişti. Ei sunt cei care vin mereu în preajma participanţiilor pentru a ajuta, a rezolva situaţiile dificile şi a executa orice acţiune de salvare şi/sau evacuare în situaţia în care escalada devine imposibilă. Ei nu sunt subiectul acestei poveşti, însă sunt structura pe care ea se bazează.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.