Corpul European de Solidaritate se lansează în România

0

suntsolidar.EU. Tu?

Sâmbătă, 10 noiembrie, se lansează în România noua inițiativă a Uniunii Europene: Corpul European de Solidaritate (ESC – European  Solidarity Corps). Tinerii între 18 și 30 de ani precum și organizațiile preocupate de solidaritate și tineret vor beneficia cu ajutorul acestuia de peste 12 milioane de euro în țara noastră până în anul 2020.

de ce ESC? Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor români și europeni șansa de a învăța și a se (re)descoperi prin stagii de voluntariat, internship, locuri de muncă sau proiecte care să ofere soluții la problemele cu care se confruntă comunitățile. Acest program a apărut la inițiativa Comisiei Europene lansată în 2016 ca răspuns la provocările generației actuale de tineri. În ciuda faptului că sunt din ce în ce mai bine educați, aceștia întâmpină dificultăți mari în găsirea unui loc de muncă și sunt din ce în ce mai demotivați să se implice activ în comunitate, adâncind faliile între cei cu studii superioare și cei cu oportunități reduse.

tinerESC. Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor experiențe de viață memorabile cu provocări care îi ajută să își înțeleagă mai bine atât limitele cât și potențialul, să se dezvolte personal prin împlinirea aspirațiilor lor și să-și îmbunătățească perspectivele de carieră prin abilitățile de viață pe care și le vor dezvolta.

organizatorESC. Corpul European de Solidaritate este deschis pentru o varietate largă de tipuri de organizații: ONGuri de și pentru tineret, instituții publice sau companii din mediul privat. Dimensiunea organizației este mai puțin relevantă, mai importantă fiind motivația de a face proiecte de voluntariat sau pentru experiență profesională care vizează promovarea solidarității în comunitate și pentru tineri.

În plus, “Este fantastic faptul că există această posibilitate extraordinară, Corpul de Solidaritate, prin care tinerii pot să solicite direct finanțare dacă se organizează în grupuri informale de tineri.” declară Dan Vîlcan, unul dintre participanții la ateliere.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 10.00, are loc evenimentul de lansare al Corpului European de Solidaritate la Casa Tineretului din Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de sute de tineri și organizații de tineret într-un cadru special și relevant:  Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de învățare, dezbatere și celebrare al mișcării de tineret din România. Lansarea a fost precedată de trei ateliere dedicate programului pentru ca participanții să cunoască opotunitățile acestui program.

Corpul European de Solidaritate completează în mod eficient posibilitățile de finanțare europene dedicate tinerilor precum Erasmus+. Pe de o parte oferă posibilitatea de finanțare a activităților de voluntariat și la nivel național, alături de cel european. Pe de altă parte aduce o componentă nouă de experință profesională prin locuri de muncă și internship-uri atât în România cât și în Europa. precizează Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, instituția care gestioneză programul în România și organizează acest eveniment de lansare.

La nivel european, Corpul European de Solidaritate beneficiză de 340 milioane de euro până în anul 2020 pentru a implica un număr de 100 000 de tineri. În cadrul următorului buget al Uniunii Europene aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune o nouă alocare pentru Corp de 1,26 miliarde euro. Viitorul program va implica cel puțin 350 000 de tineri pentru a sprijini comunități din Europa.

“Europa are numeroși tineri cu preocupări sociale care doresc să aibă o contribuție semnificativă la societate și să își arate solidaritatea. […] Sunt convins că este nevoie de mai multă solidaritate. Sunt însă conștient și că solidaritatea trebuie să se manifeste în mod voluntar, să vină din inimă, că nu poate fi impusă.” – Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene în discursul său din 2016 privind starea Uniunii cu ocazia lansării a inițiativei Corpul European de Solidaritate.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial www.suntsolidar.eu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.