Povestea atelierelor de Responsabilitate Sociala organizate de Societal

0

În perioada februarie – martie 2012, Societal a organizat patru Ateliere de planificare strategică a Responsabilității Sociale în proiectele organizațiilor societății civile.

Conștienți de rolul pe care presiunile sociale, economice și de mediu îl vor avea în definirea cadrului viitor de acțiune al oricărui individ și organizație, aproape 200 de reprezentanți din aproximativ 130 de ONG-uri din întreaga țară au acceptat provocarea lansată de Societal de a-și proiecta activitățile proprii la orizontul 2020!

Fiecare din cele patru ateliere a avut o temă centrală care a fost dezbătută din perspectiva relației cu sfera Responsabilității Sociale.

1) Atelierul “Educatia nonformală pentru dezvoltarea durabilă”, 25 – 26 februarie 2012 – Galați

2) Atelierul “Productia și consumul responsabile”, 3-4 martie 2012 – Piatra Neamț

3) Atelierul ”Managementul responsabil de eveniment”, 10-11 martie 2012 – Sighetu Marmației

4) Atelierul ”Dezvoltarea comunitară durabilă”, 17-18 martie 2012 – Târgu Jiu

Raportul concluziilor celor patru Ateliere de Responsabilitate Sociala poate fi consultat online la acest link.

Povestea atelierelor:

Cele patru ateliere de planificare strategică au fost organizate în oglindă și divizate în două părți.

a) Caruselul Societal.

În prima zi Societal a invitat ONG-urile sa prezinte o serie de modele de Responsabilitate Socială, pe fiecare dintre cele patru teme. Acestea sunt prezentate pe scurt în paginile Raportului.

Scopul Caruselului a fost de a permite ONG-urilor să analizeze, să își însușească și să adapteze experiențe, demersuri și instrumente de Responsabilitate Socială din prezent în propriile proiecte. În acest sens, Caruselul Societal a oferit participanților un spațiu de dialog si de interacțiune cu fiecare model în parte.

b) Scenariile ONG 2020.

A doua zi a fost dedicată experimentării metodei de construcție de scenarii.

Această componentă a permis participanților să se raporteze la viitor, pentru a analiza în ce măsură tendințe globale non-durabile precum schimbările climatice, epuizarea resurselor de combustibili fosili și de apă, deșertificarile, îmbătrânirea populației, polarizarea socială și economică vor afecta acțiunile la nivel local la “orizontul2020”.

Experiențele de gândire prospectivă din cadrul atelierelor reprezintă primul pas într-un demers pe termen lung “ONG 2020”propus de Societal. Aceste este descris în ultima parte a Raportului.

Atelierele Societal

1) Între 25 – 26 februarie am organizat la Galați împreună cu Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) atelierul “Educatia nonformală pentru dezvoltarea durabilă”. Participanții au dezbătut modul în care instrumentele de educație non-formală pot fi folosite pentru a stimula cultura participativă, voluntariatul, cetățenia activă, solidaritatea intra și intergenerationala. Provocarea a fost de a gasi solutii pentru a reduce impactul asupra mediului generat de aceste proiecte.

2) La Piatra Neamț, între 3-4 martie 2012, aavut loc atelierul “Productia și consumul responsabile”. ONG-uri promotoare ale formelor economiei sociala sau a conceptului de ”consum responsabil” au analizat modul în care poate fi integrata Responsabilitatea Socială în ciclul de viață al unui bun sau serviciu, începând cu faza de producție, continuând cu cele de schimb / distribuție, achiziție, consum și terminând cu faza de post-consum (gestiunea deșeurilor).

3) Pe 10-11 martie 2012, Sighetu Marmației a găzduit atelierul ”Managementul responsabil de eveniment”. Organizatori de festivaluri cultural-artistice, gastronomice, istorice, montane, social-politice, urbane și nu numai au împărtășit și dezbătut experiențe și instrumente pentru a maximiza impactul pozitiv al unui festival sau eveniment asupra comunităților locale, voluntarilor, categoriilor sociale defavorizate și mediului înconjurător.

4) Atelierul ”Dezvoltarea comunitară durabilă” a fost organizat pe 17-18 martie 2012la Târgu Jiu, cu sprijinul Asociatiei CRIES si Fundației PACT. ONG-uri comunitare sau promotoare ale acestui domeniu au discutat în orașul lui Brâncuși despre modele de succes in valorificarea potențialului local, pentru încurajarea dimensiunii participative și a parteneriatelor locale, precum și pentru asigurarea sustenabilității socio-economice a inițiativelor de dezvoltare comunitară. Atelierul a constituit un bun prilej pentru analiza punctelor comune între domeniile dezvoltării durabile și ale dezvoltării comunitare.

Cele patru ateliere au fost organizate după principiul “Walk the Talk!” (“Aplicăm ceea ce promovăm!”). Printre cele mai importante măsuri adoptate în organizarea atelierelor amintim:

  • Integrarea criteriilor sociale și ecologice în achizițiile publice de cazare, catering și sală, de exemplu: veselă reciclată sau refolosibilă, mâncarea de proveniență locală / de sezon, mărfuri la vrac și apă la carafe etc. În măsura posibilului, serviciile au fost achiziționate de la firme locale de mici dimensiuni;
  • Imprimarea materialelor de curs și de comunicare pe hârtie reciclată (documentele suport din mape), pe hârtie eco-certificată FSC (Forest Stewardship Council) și Floarea Europeană cu cerneluri vegetale (mapele, carnețelele și afișele), distribuirea de sacoșe provenite dintr-o unitate protejată gestionată de Ateliere fără Frontiere;
  • Partajarea mașinii (car-sharing) și utilizarea transportului în comun (rutier și feroviar) ca modalități alternative de deplasare (prin comunicatele și mesajele individualizate către participanți).

 

URMARESTE CLIPUL

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 60 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.