Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noaptea Cercetătorilor şi în România: O noapte, 300 de oraşe europene

0

Noaptea Cercetătorilor va derula cea de a şasea ediţie din România pe 28 septembrie. Într-o singură noapte, simultan în 300 de oraşe europene, cercetătorii şi publicul larg se vor întâlni într-o atmosferă ce stimulează descoperirea ştiinţei prin activităţi distractive. Oraşele organizatoare din România sunt

Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea şi Târgu Mureş.

 

Fie că participă împreună cu familia, cu colegii sau cu prietenii un lucru este cert: fiecare participant va interacţiona cu ştiinţa prin activităţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman şi ne ajută să ne îmbunătaţim performanţele, cum funcţionează roboţii sau cum este să fii cercetător ştiinţific. Vor avea ocazia să vadă de îndeaproape partea umană a cercetatorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit ca fiecare dintre noi, ce contribuie la evoluţia societăţii prin ceea ce face. Prin discuţii, experimente interactive sau ateliere practice se stimulează dorinţa de a şti mai multe despre acest domeniu şi de a atrage tinerii către o carieră în cercetare.Primul eveniment european de acest gen a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. În cursul acestei seri, oricine poate fi om de ştiinţă.

În România concursul de proiecte de cercetare a fost derulat şi anul acesta, iar temele vor fi prezentate de concurenţi pe parcursul zilei în oraşul în care locuiesc. Grupe formate din trei elevi sau studenţi împreună cu un cercetător şi, opţional, un profesor coordonator vor exemplifica punerea în practică a unei idei dintr-o ramură a ştiinţei.

Noaptea Cercetătorilor este o bună oportunitate de a aduce împreună oamenii de ştiinţă şi publicul larg. Oferă o bună ocazie de interacţiune şi de cunoaştere reciprocă şi încurajează tinerii să ia în considerare o carieră în cercetare. Descoperă astfel atât părţile practice ale ştiinţei, cât şi aspectele inedite ce îi dau aura de mister şi extraordinar. Atelierele interactive atrag oameni de toate vârstele, cu toţii bucurându-se să fie oameni de ştiinţă timp de o zi” spune Oana Calin, manager proiect.

La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau background ştiinţific. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici şi oferă o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Orele de desfăşurare sunt 16.00- 22.00, dar pot varia în funcţie de locaţie.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.noapteacercetatorilor.eu şi www.facebook.com/ResearchersNightRomania

În Bucureşti gazda va fi Biblioteca Naţională în noul sediu din Bd. Unirii nr. 32, la Tulcea – Centrul Eco Turistic Delta Dunării, la Suceava – Muzeul Ştiinţele Naturii, la Târgu Mureş – Palatul Copiilor din Mureş, la Piatra Neamţ acţiunile se vor desfăşura în Piaţa Libertăţii, iar la Sinaia vor fi integrate în Festivalul Oraşului.

———–

Despre Noaptea cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Începând cu anul 2006, Noaptea Cercetătorilor este un proiect de sine stătător din seria acţiunilor Marie Curie şi s-a bucurat de un success ce creşte de la an la an. În 2011, s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.

 

Noaptea Cercetătorilor în România

Proiectul se desfăsoară în România din anul 2006, organizatorii ediţiei din acest an fiind implicaţi şi în anii 2007, 2008, 2010 şi 2011. În 2012 oraşele partenere din România sunt: Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea şi Târgu Mureş.

Această ediţie Noaptea Cercetătorilor este organizată în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul General al Poliţiei Române Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii Institutul Naţional de Cercetare în Sport România.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.