Inaugurari pe ultima suta de metri a anului 2011

0

InauguRO: Episodul 17

Autostrada Arad-Timisoara

In numai 20 de minute, orice timişorean ajunge la Arad, cu maşina. Practic distanţa dintre cele două oraşe s-a înjumătăţit, dacă luăm în calcul timpul parcurs, pe autostradă, comparativ cu traseul consacrat, pe DN 69. Acesta număra 55 de kilometri, care se parcurgeau, cel mai optim, în 50 de minute. Emil Boc: Încă o victorie a lui „Da, se poate!” Ca de fiecare dată, premierul a atestat calitatea lucrării cu ajutorul unui pahar plin cu apă pe care l-a pus pe bordul Dacei Duster pe care a condus-o până la Arad, demarând în trombă de la urcarea timişoreană pe cea mai nouă autostradă din România, la ora 11.00. Înainte de a se urca la volan, Boc a afirmat că are noroc cu această inaugurare, că mai apucă și el să conducă.

Sursa: Evenimentul Zilei (Alte imagini si video aici)

Bucuresti: Biblioteca Nationala

Panglica noului edificiu al Bibliotecii Naţionale a fost tăiată astăzi la orele 13.00 de primul ministru, Emil Boc, şi de Ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Evenimentul semnifică sfârşitul unei perioade îndelungate, iniţiate în 2006, prin care clădirea destinată Bibliotecii Naţionale, la care lucrările fuseseră sistate în 1989, a fost reproiectată, construită şi refuncţionalizată. Lucrările propriu-zise au fost începute în aprilie 2009 şi finalizate la termen, la 30 noiembrie 2011. Începând cu ianuarie 2012, la noul sediu se vor organiza evenimente specifice, iar din primăvară se vor activa toate funcţiunile caracteristice, astfel încât în toamna anului viitor Biblioteca Naţională va ajunge la parametri normali de funcţionare.

Sursa: Romania Libera

Brasov : Piata Unirii a devenit pietonala

Lucrările la Piaţa Unirii au fost demarate în vara acestui an şi, în numai câteva luni, locul a căpătat o nouă înfăţişare. Deşi termenul prevăzut pentru finalizarea proiectului era luna februarie 2012, reamenajarea pieţei s-a finalizat cu două luni mai devreme. „Conform proiectului, perioada de finalizare trebuia să fie în februarie 2012, deci am închis lucrările până în 1 decembrie. Mai avem foarte puţin de lucru, mai exact de făcut racordurile cu partea carosabilă. Acest proiect a impus schimbarea pavajului, refacerea iluminatului şi completarea iluminatului public cu cel arhitectural. Au fost prevăzuţi pomi, mobilier urban, coşuri de gunoi, fântână arteziană şi două ciuşmele”, a declarat Liliana Horga, director executiv adjunct la Direcţia Tehnică a Primăriei Braşov. Troiţa şi monumentul eroilor au rămas în continuare principalele elemente de interes ale pieţei, fiind renovate, iar pe timp de noapte luminate. Totodată, autoturismele nu vor mai avea acces în această zonă. „Cel mai important lucru constă în eliberarea pieţei de traficul auto.

Sursa: Buna Ziua Brasov (Foto aici)

Poiana Brasov: domeniu schiabil extins

În urma lucrărilor, s-au construit în Poiana Braşov două noi instalaţii pe cablu care sporesc capacitatea de transport a persoanelor. S-au amenajat 24 de  kilometri de pârtii, au fost achiziţionate utilaje de zăpadă artificială şi de bătut zăpada şi s-a construit un lac de acumulare care să asigure apa necesară înzăpezirii artificiale a pârtiilor.

Sursa: Brasovul Tau

Arad: Centrul Vechi, Podul Traian si Cladirea Preparandiei

Primăria Municipiului Arad anunţă finalizarea lucrărilor de infrastructură rutieră din centrul istoric vechi şi reabilitarea monumentului istoric Preparandia Română. Astfel, marţi seara a avut loc prezentarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad. Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii a fost reluată circulaţia tramvaielor în această zonă, respectiv între Piaţa Romană şi cartierul Faleza Sud. […]. Proiectul Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad, în valoare totală de 58.782.037 lei (14.695.509,25  euro), este finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe. Scopul proiectului este reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – istoric şi modernizarea infrastructurilor conexe. Proiectul a cuprins restaurarea clădirii Preparandiei, pentru realizarea muzeului tematic al Preparandiei române, reabilitarea sistemului rutier din zona adiacentă şi a utilităţilor conexe (reţele canalizare, alimentare cu apă, iluminat public) şi reabilitarea monumentului istoric podului Traian.

Sursa: Arad Info (Foto si aici)

Craiova : Mall-ul Electroputere Parc

Mallul are deschise, în prezent, 64 de magazine, însă în primul trimestru al anului viitor sunt aşteptate inaugurări ale unor retaileri mult aşteptaţi în Bănie, între care se numără H&M, precum şi grupul Inditex cu mărcile Zara, Bershka, Pull&Bear şi Stradivarius. În primele trei luni ale anului viitor vor fi inaugurate şi zonele de food şi entertainment. Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului, în 2012 va fi gata şi o a treia etapă de dezvoltare, care include Decathlon, Media Galaxy si Norauto, urmând ca centrul să fie completat cu prezenţa unei companii din zona de bricolaj, Leroy Merlin. De asemenea, până la finalul lui 2012 se va deschide cinematograful, momentan proprietarul centrului comercial fiind în negocieri cu doi operatori.

Sursa: Adevarul

Baia Mare: Bastionul Macelarilor

Anii in care Bastionul Macelarilor era loc de targ pentru comerciantii de covoare au devenit de astazi… istorie. Pentru ca adevarata istorie a monumentului a fost din nou pusa in valoare, odata cu proiectul de restaurare finalizat ieri. Bastionul Macelarilor a fost inaugurat ieri, in prezenta autoritatilor locale si judetene, dar si in fata oaspetilor din Regiunea Telemark din Norvegia, cei care au asigurat cea mai mare parte a finantarii pentru reabilitarea turnului.

Sursa: Ziare.com (Foto si aici)

Caras-Severin: Centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin

Luni a fost inaugurat de fapt cel de-al doilea tronson al centurii de ocolire a municipiului Drobeta Turnu Severin, după ce evenimentul a fost amânat de mai multe ori din cauza problemelor tehnice cu care s-au confruntat constructorii. De acum, traficul greu al municipiului va fi deviat, reuşindu-se astfel conservarea lucrărilor de reabilitare a covorului asfaltic din oraş.

Sursa: Gazeta de Sud

Caras-Severin: Centura ocolitoare a municipiului Caransebes

„Centura Caransebeşului reprezintă, de fapt, ultima lucrare importantă în această investiţie, care a modernizat DN 6, pe tronsonul Timişoara – Drobeta Turnu Severin. Tot în această săptămână a fost inaugurată şi varianta de ocolire a comunei Domaşnea, dar lucrările de aici sunt de o mai mare anvergură şi mai spectaculoase. Alături de ocolirea de la Domaşnea şi Mehadia, mai este şi centura Lugojului. Toate aceste lucrări, de multe ori anevoioase, s-au derulat cu finanţări ISPA. Centura Caransebeşului este o lucrare deosebit de utilă, având în vedere că este vorba de o arteră importantă, care leagă frontiera de vest, respectiv Aradul şi Timişoara, cu Bucureştiul, prin sudul României”, după cum a precizat Sorin Frunzăverde.

Sursa: Eurourbanism

 

Valcea: Hidrocentrala noua pe Olt

Sucursala Hidrocentrale Sibiu a inaugurat astăzi o nouă hidrocentrală pe râul Olt, la Robești, valoarea totală a investițiilor ridicându-se la aproximativ 75 de milioane de euro. […]. C. H. E. Robești are două agregate și o putere intalată de 27,1 MW. Anual, ea va produce 74,64 Gwh. Lucrările au început în anul 1989 și s-au încheiat abia anul acesta. ”Raportat la nivelul național, procentul de energie produsă nu este semnificativ, dar fiecare MW contează. Acest gen de hidrocentrale pot acoperi variațiile curbei de sarcină”, a declarat Dragoș Zachia Zlatea. Noua hidrocentrală de pe Valea Oltului are un debit de 330 metri cubi de apă pe secundă și un lac de acumulare de 167 de hectare. ”Achiziționarea acestui teren de la populație a fost destul de dificilă, dar ne-am bazat pe ajutorul oferit de primăria Câineni”, a mai spus Dragoș Zachia Zlatea.

Sursa: Turnul Sfatului

 

Bucuresti: terminal nou la Aeroportul Baneasa

Noul terminal este dedicat exclusiv pasagerilor de business și are o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Inaugurarea acestuia se înscrie în strategia de modernizare și dezvoltare a CNAB care prevede transformarea destinaţiei aeroportului dintr-una preponderentă pentru cursele de tip „low cost” într-una pentru segmentul business, traficul comercial urmând a fi preluat de Aeroportul Internaţional Henri Coandă, scriu cei de la realitatea.net

Sursa: Pilot Magazin

Timisoara: centru Spa

Timișorenii au la dispoziție, de acum, un nou loc perfect pentru relaxare. Grație unei investiții care se apropie de un milion de euro, ei nu mai trebuie să meargă până în Ungaria, de exemplu, pentru a avea parte de binefacerile unui spa adevărat. Termalum Spa a a fost inagurat, joi seară, în incinta ștrandului UMT. Această adevărată oază de liniște cuprinde două bazine cu apă termală și saune de mai multe feluri, dar nu numai. Aici se poate beneficia de masaj de relaxare sau terapeutic, precum și de aromaterapie sau cromoterapie. În plus, există și un spațiu special amenajat pentru copii cu vârste cuprinse între trei și zece ani.

Sursa: De Banat (Foto si pe aici)

Alte inaugurari:

–          Comunitate: teren de sport cu nocturna in satul Groseni, comuna Archis (Arad), căminul pentru persoane vârstnice de la Mărăşeşti (Vrancea), Muzeul Mitropoliei Clujului, supermarket Nevila la Tirgu Ocna (Bacau), sediu nou al Sectiei de Politie Rurala la Foresti (Cluj), camin cultural nou la Pades (Gorj), cămin pentru persoanele vârstnice „Casa Bunicilor” la Roman (Neamt), Sala de Sport a Municipiului Curtea de Arges,

–          Educatie: complex pentru pregătirea navigatorilor maritimi la Constanta, terenul de sport multifuncţional al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani,

–          Sistemul medical: centru de tratament al copiilor cu autism la Iasi, heliport nou la Hateg (Hunedoara) pentru elicopterele SMURD,

–          Afaceri: Centrul de Afaceri Dej (Cluj)

 

Alte stiri «pozitive»:

–          Inna, artist of the year in France

–          Romania se afla printre primele cinci state din lume in topul conexiunilor la Internet (mai multe in Romania Pozitiva)

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.