Rețetă tradițională din Maramureș: Piroște

0

Reţeta face parte din programul de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Kotanyi Romania.

Rețeta tradițională din Maramureș ”Piroște” a fost oferită și preparată de Complex Lostrița, din Blidari, Maramureș, în cadrul Caravanei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Ingrediente:

  • 500 g făină albă Gold Maya
  • 1 linguriță de sare Kotanyi
  • ½ cană de apă
  • 200 g brânză de burduf

Pentru servire :

  • 1 ceapă
  • 100 g slănină

Mod de preparare:

Într-un bol se toarnă făina, se adaugă apă și sare, iar apoi se amestecă și se framântă compoziția până se obține o cocă groasă.

Aluatul obținut se împarte în 4 bucăți egale, iar fiecare bucată se întinde până se obține o foaie subțire. Foaia astfel obținută se împarte în 4 bucăți, iar pe fiecare bucată de aluat se adaugă câte o linguriță de brânză; apoi se împăturesc bucățile de aluat, iar marginile se încrustează.

Se pun la fiert în apă cu sare.

Mod de servire

Separat se pune slănina la călit într-o tigaie cu ulei, dupa care se adaugă ceapa tăiată mărunt și se lasă pe foc până devine aurie.

Dupa ce s-au fiert piroștele, se adaugă peste acestea slanina calita si ceapa, iar la sfarsit se rășiește cașcaval deasupra.

Piroste

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”  se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.  Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete tradiționale, produse de panificație, patiserie etc.

Înființată în 1881, compania Kotanyi oferă peste 4.500 de produse către clienți din mai mult de 20 de țări diferite.  Din 1981, compania este condusă de Erwin Kotanyi. Întotdeauna preocupat de cea mai buna calitate a produselor, Kotányi își testează regulat produsele: în Mai 2003 Kotányi implementeaza sistemul de certificare a calității ISO, o înaltă apreciere pe piața produselor alimentare.

Despre programul de educație culinară

Caravana “Descoperă tradițiile culinare românești” este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Kotanyi Romania, în perioada ianuarie – decembrie 2014.

În 2014 programul educațional este sprijinit de 62 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, Constanta Blog,  ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, InfoestInfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Lugoj Online, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, Viata Buzaului, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

În 2014, vor fi vizitate 40 de pensiuni din diferite zone ale țării în cadrul Caravanei ”Descoperă Tradițiile culinare românești” pentru a descoperi și promova încă 40 de rețete tradiționale românești

Rețetele tradiționale maramureșene promovate în ianuarie 2014 sunt oferite și preparate de Complex Lostrița și Pensiunea Ideal, din Maramureș.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

0730 799 251

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.