Campania „Am autism! Autismul la gradinita”

1

Campania „Am autism! Autismul la gradinita” organizata de Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA), avand ca partener Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, s-a incheiat sambata, 31 martie, odata cu sustinerea ultimului curs din seria celor 5. Cursul din 31 martie a avut loc la gradinita nr. 191, a fost sustinut de psihologii AITA Andreea Matauan si Cristina Gheorghe, 45 de educatori fiind prezenti in sala.

AITA a organizat Campania „Am autism! Autismul la gradinita” cu ocazia zilei de 2 aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind vorba despre o campanie de informare si constientizare. In cadrul campaniei s-au organizat 5 cursuri a cate 3 ore, in fiecare sambata a lunii martie, in cele 5 gradinite partenere care s-au alaturat cauzei: Gradinita Kids Club, Gradinita Romano-Finlandeza, Gradinita Conil, Gradinita Pisicile Aristocrate si Gradinita nr. 191. Specialistii AITA care au sustinut cursurile, in echipe de cate 2, au fost: Daniela Martinescu (Presedinte AITA), Ana Burla, Andreea Matauan, Alina Porumboiu si Cristina Gheorghe. Companiile care s-au implicat in aceasta campanie facand sponsorizari au fost: Paradis Media, Pipo si Lumea lui Bubu.

Cursurile gratuite organizate de AITA au fost adresate educatorilor deoarece exista putine asemenea cursuri de informare la care acestia au acces, iar pe fondul acestei lipse de informatii se ajunge uneori la respingerea copiilor cu autism din gradinite sau la dificultati in integrarea copilului cu autism in grupul de la gradinita. Primul pas spre integrare sociala al unui copil cu autism, care a beneficiat de terapie, este intrarea la gradinita si adaptarea la cerintele si la interactiunile specifice acestui mediu.

Educatorii au primit informatii cu privire la: caracteristici si semne ale autismului, modalitati de a diminua comportamentele inadecvate si de a le dezvolta pe cele adecvate (functia comportamentelor), particularitati in motivarea copilului cu autism (educatia pe baza de recompensa), care este rolul insotitorului (shadow) la gradinita si care este rolul educatorului cand in clasa se afla un copil cu autism, cum se atrage acceptarea din partea celorlalti copii din grupa a copilului cu autism pentru integrarea lui cu succes, obiective personalizate de atins in gradinita si modalitati eficiente si empatice in comunicarea cu parintii.

Feedback-urile legate de curs au fost pozitive, cei mai multi dintre educatori afirmand ca se simt mai pregatiti pentru a primi si a integra un copil cu autism in grupa lor de gradinita. De asemenea, au apreciat modalitatea interactiva de desfasurare a cursului, insotirea informatiilor teoretice de exemple practice si abordarea unor situatii venite din practica lor la clasa.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Felicitari organizatorilor! Este mare nevoie de constientizare si educatie in acest domeniu. Felicitari si dumneavoastra care postati astfel de informatii.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.