”Copilul în spatele autismului?” – Pași spre o comunitate empatică și conștientă

0

Asociația Zbor de Fluturi încheie cu succes proiectul desfășurat în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, rezultatele fiind comunicate în cadrul Conferinței de închidere a programului „Copilul din spatele autismului”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

După programul ”Labirintul relațiilor în lumea autismului”, echipa asociației, împreună cu terapeuți, voluntari și colaboratori, au implementat un nou proiect, de data aceasta mai complex, care a avut ca beneficiari nu doar copiii cu Tulburare de Spectru Autist, ci întreaga comunitate ieșeană

„Copilul din spatele autismului” și-a propus să crească nivelul de înțelegere și conștientizare al autismului, aducând în prim plan copilul, dar și familia din spatele diagnosticului, prin activități dedicate copiilor cu TSA, părinților acestora, cadrelor didactice și comunității.

Pe parcursul celor 7 luni de program au fost încheiate parteneriate cu 20 instituțiile școlare din orașul Iași, atfel că 388 Cadre didactice au participat la cursul “Și copilul cu TSA este elevul meu”, workshop organizat cu scopul de a crește capacitatea cadrelor didactice de a implementa strategii de integrare a copiilor cu TSA în clasă. În plus, “Labirintul senzorial în lumea autismului” a revenit în școli, unde 888 de elevi, părinți și cadre didactice au putut explora senzațiile unui copil cu TSA.

Tot în cadrul proiectului, au avut loc activitățile ”Grup de joacă integrativ” și ”Atelier părinte-copil”, contexte în care s-a pus accent pe deprinderea de abilități de interacțiune socială, pe exersarea empatiei, dar și pe dezvoltarea strategiilor de comunicare dintre copiii cu TSA și cei neurotipici, dar și între părinți și copiii cu autism. 

În data de 7 aprilie, întreaga comunitate a fost invitată să participe la un eveniment inedit, de a descoperi “Mama din spatele copilului cu autism”. Timp de 11 ore, echipa asociației, împreună cu terapeuți, voluntari și colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experiență unică, mai exact să fie martori la poveștile mamelor care se află în spatele unui copil cu TSA. 217 de ieșeni au avut curaj să experimenteze un adevărat exercițiu de empatie, dar și de conștientizare, care și-a propus să aducă mai multă atenție asupra dificultăților care vin odată cu diagnosticul de AUTISM, dar și a nevoii de susținere și conexiunea pe care o au părinții.  

Programul „Copilul din spatele autismului” a venit în completarea misiunii Asociației Zbor de fluturi, cea de a maximiza șansele de recuperare și integrare ale copiilor cu autism.

***

Despre Asociația Zbor de Fluturi

Misiunea Asociatiei Zbor de Fluturi este să ofere o șansă de recuperare copiilor cu autism, prin servicii specializate, programe de terapie personalizate si promovarea drepturilor si demnitatii acestora. Copii sunt sustinuti în dezvoltarea abilităţilor lor cognitive, sociale si de limbaj. Abordarea terapeutica se bazează pe principiile analizei aplicate a comportamentului ( ABA), terapie cu cele mai bune rezultate în lucrul cu copii cu Tulburari din Spectru Autist. Detalii pe https://www.asociatiazbordefluturi.ro/

Despre Programul În Stare de Bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții grupurilor vulnerabile și a comunităților din care acestea fac parte, prin sprijinirea inițiativelor din domeniile Cultură, Sport sau Viață Sănătoasă care au un impact poztiv asupra acestora. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.