Relatiile de cuplu satisfacatoare genereaza bunastare profesionala si financiara!  

0

autor text Ioana Ciocotișan

Vorbim mai putin despre relatii cand vine vorba de cum sa facem bani, vorbim putin despre ce ne  vindeca si ce ne regenereaza cu adevarat ca mai apoi sa fim productivi si prosperi.  

In spatele succesului profesional sta o relatie de cuplu implinitoare si o relatie foarte buna cu noi  insine.  

Persoanele cu relatii de cuplu deficitare se concentreaza greu la locul de munca si sunt mai putin  productive. Lipsa conexiunii ii secatuieste pe parteneri de energie si nu reușesc în task-urile  profesionale, unii dintre ei dând chiar faliment cu bussinesul lor.  

Studiile spun ca persoanele care isi ingrijesc si contruiesc relatiile de cuplu au venituri considerabil  mai mari decat cei care fie nu le acorda importanta sau nu au o relatie de cuplu.  

De multe ori auzim oameni spunand: ”Simt ca pot sa mut muntii cand am partenerul aproape”.  Acest lucru se intampla datorita faptului ca ne simtim iubiti si acceptati ceea ce duce la cresterea  increderii in sine. Cand partenerii se critica si pun accentul pe ceea ce nu face bine celalalt,  increderea in sine scade iar capacitatea de concentrare este considerabil afectata, astfel indeplinirea  obiectivelor se realizeaza lent sau deloc. De asemenea, persoanele cu relatii de cuplu mai putin  satisfacatoare isi acopera golurile emotionale cu alcool, mancare, gadget-uri sau relatii  extraconjugale.  

Relatia cu partenerul îmbunătățește chiar și relația cu copiii dandu-ne putere si energie sa ne  conectam cu cei mici. Alteori chiar și relația cu noi insine poate fi alta intr-o relatie de cuplu  ajutandu-ne sa tragem concluzii despre ce pot sa vadă ceilalti in noi, atunci când noi nu reușim sa  vedem!  

Cei cu dificutati in cuplu pot lua in calcul sa se concentreze pe ceea ce aprecieza la partener si sa  observe contributia pe care acesta o aduce zilnic in relatia de cuplu si bunastarea familiei. Ajuta sa  le multumim partenerilor nostri, in accest fel ei se simt vazuti in cuplu si motivati pentru a continua  sa ofere. Toti ne bucuram sa fim utili si apreciati!  

Sa imbratisam partenerul ne ajuta sa ne linistim sistemul nervos. Oxitocina scade nivelul de  cortizol, astfel ne simtim in siguranta, acceptati si importanti. Virginia Satir, cunoscut consilier  pentru probleme de familie spune asa:

„Ne trebuie patru îmbrățișări pe zi ca să supraviețuim, opt ca  sa ne menținem și doisprezece ca sa sa creștem”.

Desigur, opt poate pot părea multe avand in vedere  programul de lucru al fiecaruia dintre noi însă, cel mai bine ar fi sa ne intrebam partenerul de câte  îmbrățișări ar avea nevoie și sa analizam de câte avem nevoie și noi, astfel sa facem o medie.

De asemenea, este important sa cadem de acord cu partenerul in legatura cu timpul pe care sa-l  acordam cuplului nostru in fiecare zi. Pentru a fi mai usor sa petrcem timp impreuna cu partenerul  ajuta foarte mult stabilirea unor rutine cum ar fi cafeaua de dimineata, discutia de dupa serviciu,  imbratisarea de dimineata, etc. Luand in considerare aceste practici putem avea relatii de cuplu mai  implinitoare si nu in ultimul rand vieti profesionale productive si cu sens. 

Ioana Ciocotișan este psiholog clinician si psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din  Romania si este formata in psihoterapie cognitiv-comportamentala si terapia schemelor cognitive. A  urmat cursuri pentru evaluare si interventie in trauma, psihoterapia dependentelor de substante si  dependentelor emotionale, consilierea cuplurilor si psihosexologie.

Ioana lucreaza in cabinetul sau  din Cluj-Napoca cat si online avand o experienta vasta in lucrul cu pacienti cu diagnostice  psihiatrice cum ar fi anxietate generalizata, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburare de panica,  depresie majora, tulburare bipolara, tulburare de personalitate borderline, cupluri in dificultate cat si  cu clienti dornici de a se cunoaste mai bine, de a fi mai increzatori si de a fi mai productivi si mai  prosperi in bussinesul sau munca lor. De asemenea, procrastinarea este un fenomen pe care Ioana îl  tratează cu interes.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.