2011 – Anul European al Voluntariatului s-a lansat si in Romania!

1

Anul 2011 este dedicat celor 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicaţi în activităţi de voluntariat şi celor care doresc să li se alăture, celor care îi sprijină şi celor care beneficiază de implicarea, energia şi entuziasmul acestora. Aproximativ 4 milioane dintre ei sunt români, potrivit Barometrului European din mai 20101. Anul 2011 este Anul european al voluntariatului, prilej de a aduce în atenţie activitatea de voluntariat care pune în practică valorile europene ale solidarităţii, toleranţei şi diversităţii, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar cât şi comunităţilor în care aceştia trăiesc.

„În fiinţa noastră este adânc înrădăcinată capacitatea de a lua atitudine şi de a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate. Voluntariatul consolidează valorile noastre fundamentale: solidaritatea şi coeziunea socială. Odată cu lansarea Anului european al voluntariatului doresc să mobilizez sprijinul pentru susţinerea acelora care produc o schimbare. Este momentul să împărtăşim şi să oferim, să ne concentrăm pe sprijinirea celor care ajută!” a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Anul european al voluntariatului 2011 îşi propune patru obiective principale:

1. Depunerea de eforturi în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului
2. Abilitarea organizatorilor de activităţi de voluntariat să amelioreze calitatea activităţilor de voluntariat
3. Recunoaşterea activităţilor de voluntariat
4. Creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului

Pentru îndeplinirea acestor obiective în România Grupul de lucru pentru implementarea Anului european al voluntariatului în România şi-a propus următoarele acţiuni:

  • Două conferinţe naţionale dedicate consultării unui număr cât mai mare de factori interesaţi cu privire la redactarea, adoptarea şi implementarea unei Strategii naţionale pentru dezvoltarea voluntariatului
  • Dezbateri tematice pe teme importante pentru dezvoltarea voluntariatului în România (între care menţionăm: recunoaşterea competenţelor dobândite prin voluntariat, legislaţia în domeniul voluntariatului, codul etic al implicării voluntarilor, strategia naţională pentru sprijinirea şi dezvoltarea voluntariatului)
  • Campanie de promovare a voluntariatului şi a impactului acestuia în comunitate
  • Activităţi practice de voluntariat
  • Realizarea unei platforme on line pentru gestionarea cererii şi ofertei de voluntariat
  • Târgul organizaţiilor care lucrează cu voluntari
  • Gala naţională de recunoaştere a voluntarilor

Principalele aşteptări ale organizaţiilor mişcării de voluntariat din România în urma implementării Anului european al voluntariatului 2011 includ:

  • Clarificarea şi armonizarea cadrului legislativ referitor la voluntariat în România
  • Definirea unui rol clar, specific şi activ al statului în relaţionarea cu sectorul nonprofit şi în sprijinirea dezvoltării voluntariatului
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat
  • Crearea unor mecanisme de măsurare a dimensiunilor şi impactului voluntariatului
  • Recunoaşterea valorii voluntariatului pentru comunitate si individ

Comisia Europeană a alocat susţinerii activităţilor Anului European al Voluntariatului 2011 un buget total de 8 milioane de euro, distribuiţi după cum urmează: 3 milioane pentru campania de comunicare a Comisiei Europene, 2 milioane alocaţi proporţional fiecărui stat membru în baza unui apel direct de proiecte (flagship projects), 2,7 milioane alocaţi proporţional fiecărui stat membru direct către Organismul Naţional de Coordonare şi 0,3 milioane alocaţi Alianţei EYV 2011 care gestionează activităţile societăţii civile la nivel european. Organismul naţional de coordonare din România va primi suma de 150000 euro pentru implementarea Planului naţional de acţiune dedicat Anului European al Voluntariatului care reprezintă 80% din bugetul alocat, restul de 20% fiind acoperiţi din surse interne de finanţare. Implementarea planului naţional de acţiune pentru România va fi un efort comun al organismului de coordonare şi al organizaţiilor neguvernamentale implicate în mişcarea de voluntariat prin intermediul grupului de lucru care a redactat Planul naţional de acţiune pentru Anul European al Voluntaratului 2011 în România.

PS: Multumim Carmen & Provobis pentru informatie!


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar
    Goina Aurica on

    Sunt bucuroasa sa cred ca ajutam semenii nostri !
    Vreau sa fac parte si eu din aceasta echipa!

    Aurica.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.