Opera despre Mihai Eminescu şi Veronica Micle expusă la Salonul Neosimbolist de la Madrid

0

In cadrul Primului Salon Neosimbolist de la Madrid, artistul spaniol Ivan M.I.E.D.H.O a expus o opera despre poetul Mihai Eminescu. Salonul de Arta Neosimbolista este organizat si sponsorizat de Ministerul de Cultura al Spaniei, impreuna cu asociatiile culturale Besarilia si Mentenebre si se desfasoara la Muzeul La Corrala din Madrid.

Curatorul expozitiei este istoricul de arta Pedro Ortega Ventureira.  Salonul  este organizat in cadrul cunoscutului Festival Gotic din Spania, SGM Fest, ajuns  deja la a cincea editie.

Nu este prima oara cand artistul M.I.E.D.H.O abordeaza in fotografiile sale imaginea lui Mihai Eminescu. De aceasta data, o face insa dintr-un unghi personal si se centreaza pe cea mai intunecata perioada din viata poetului, boala si internarea in sanatoriul doctorului Sutu. Intitulata Sweet Art: Mihai Eminescu si Veronica, opera prezinta un autoportret al artistului insusi in rolul poetului roman si un model care o interpreteaza pe Veronica Micle. Cei doi sunt prezentati imbratisati, in culori intunecate, care simbolizeaza latura cea mai ascunsa a mintii umane, nebunia, durerea si tragedia dragostei lor.

Eminescu vazut de MIEDHOSweet Art: Mihai Eminescu si Veronica face parte din seria fotografica Doppeltgänger, in care artistul abordeazatulburarea bipolara, boala de care se presupune ca a suferit Mihai Eminescu. Criticul Ana Isabel Diaz Plaza observa ca

“M.I.E.D.H.O recurge la conceptul de Doppeltgänger pentru a simboliza participarea altora in viata noastra si influenta noastra in tot ce ne inconjoara, ceea ce duce la o cultura in continua expansiune si globalizare.  Pe langa simbolism,  lucrarile lui se evidentiaza prin inalta calitate tehnica. Artistul fuzioneaza fotografia cu pictura, iar rezultatul este o opera unica, ale carei limite se estompeaza.”

Operele expuse in cadrul Primului Salon Neosimbolist din Spania au fost selectionate de un juriu format din istoricul de arta Pedro Ortega Ventureira  (Universidad Autonoma de Madrid), Dr. Miguel Salmerón Infante (Universidad Autonoma de Madrid), Ana Isabel Díaz Plaza (Universidad Autonoma de Madrid) si Dra. Lourdes Santamaría Blasco (UMH). Expozitia colectiva isi propune sa evoce atmosfera saloanelor din Paris, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si sa ofere o calatorie prin tematica si imagistica simbolista, reformulata in secolul al XXI-lea: lumea viselor, reinterpretarea motivelor biblice, calea de transformare si arta underground in contemporaneitate.

Expozitia este deschisa la Muzeul si centrul cultural La Corrala din Madrid – Calle Carlos Arniches, 3-5, 28005, pana pe 30  noiembrie 2013.   

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.