București, 10 iulie 2025 | În primele șase luni ale acestui an, linia socială gratuită Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001, operată din anul 2015 de Fundația Regală Margareta a României, a înregistrat 5.464 de apeluri din întreaga țară. Dintre acestea, 1.182 de apelanți – seniori și aparținători – au sunat pentru prima dată, iar 54% dintre vârstnici au declarat că locuiesc singuri.
Serviciul rămâne un reper pentru vârstnicii de peste 65 de ani din România, oferind informare, consiliere socială, sprijin și îndrumare pentru nevoi diverse – de la recomandări pentru servicii sociale, până la suport emoțional sau activități comunitare.
Care sunt nevoile seniorilor care sună
Unul dintre aspectele notabile ale acestei perioade este modificarea topului nevoilor exprimate de seniori. Dacă în anii anteriori cele mai multe apeluri vizau cererea de informații utile și de încredere sau sprijinul practic la domiciliu, în prima jumătate a anului 2025 a urcat semnificativ în top dorința de implicare în viața comunității și de participare la activități specifice vârstei a treia. Categoria Viață activă și participare socială a ajuns pe locul al doilea, cu 330 de apeluri, devansând solicitările pentru îngrijire și suport în funcție de gradul de dependență, dar și sprijin material sau financiar.
Această schimbare se datorează și faptului că Fundația Regală a demarat anul trecut și continuă în anul 2025, alături de Fundația Vodafone, proiectul Conectăm Generații în Lumea Digitală, dedicat educației digitale pentru seniori. În acest context, 265 de persoane vârstnice au contactat pentru prima dată Telefonul Vârstnicului, în prima jumătate a anului, pentru a se înscrie la atelierele de digitalizare. Așadar, toți apelanții care doresc o viață activă au primit informații despre posibilitățile de participare la atelierele de educație digitală pentru seniori organizate la București și în alte 15 localități din țară, despre oportunitățile de voluntariat în comunitate, precum Centrele Generații, sau despre activitățile organizate în cluburile pentru seniori din comunitate sau la TeleClubul Seniorilor.
”Sunt recunoscătoare, chiar m-ați salvat. Nu credeam că există astfel de cluburi și la noi în oraș. Știți cum este, decât să stau acasă între patru pereți, mai bine merg undeva să mai schimb o vorbă cu cineva, să mai învăț și lucruri noi sau să merg în excursii împreună cu alte persoane de vârsta mea.” – spune cu bucurie în voce doamna P, în vârstă de 68 ani, care a sunat din dorința de a ieși din casă și de a cunoaște oameni de aceeași vârstă cu a dumneaei