Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mic la sat, mare la sfat

0

În România ultimilor ani, societatea civilă și sectorul ONG au prins avânt și-au pus umărul la treabă pentru dezvoltare, cum îi șade bine oricărui stat membru UE. Însă, în același timp, rata de absorbție a fondurilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeană prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) a rămas scăzută: 9,53% la finalul lui 2016, conform unui raport al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Deși se înregistrează îmbunătățiri, e clar că o socoteală pe hârtie nu se aliniază cu realitatea din teren.

autor Ioana Pelehatăi

Foto_RO2013_C5.1_15_Mic la sat. mare la sfat

În realitatea asta, în care programele de finanțare europene pentru dezvoltare rurală nu sunt adecvate nevoilor reale ale comunităților locale, a intervenit programul RuralNet. RuralNet e o rețea informală de organizații pentru dezvoltare comunitară în România – la nivel urban există multe astfel de exemple. În rural, însă, e singura astfel de rețea care încearcă să se asigure că interesele comunităților rurale sunt reprezentate cum trebuie în politicile publice. Cu alte cuvinte, rețeaua, organizată de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS și Centrul de Asistență Rurală, și-a propus să afle direct de la micile organizații, grupuri de inițiativă și alți actori din teren care-s problemele cele mai stringente.

De ce au nevoie organizațiile din mediul rural? De finanțare. De ce n-o pot accesa? Pentru că ONG-urile cu activitate economică nu pot să aplice pentru fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 – asta chiar dacă legile europene spun că asociațiile și fundațiile cu activitate economică sunt incluse în conceptul de (micro)întreprindere. Ce e de făcut? Trebuie modificate ghidurile de finanțare PNDR. În plus, autoritățile trebuie să vadă că există atâția oameni care schimbă deja satul. Cu ajutor financiar din partea UE ar putea fi mai mulți, ar putea face mai multe, iar schimbările în bine s-ar putea vedea mai repede.

RuralNet a acționat în ambele planuri. Pe de-o parte, a contribuit la scrierea a două scrisori deschise și a unei petiții care să convingă Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, agențiile guvernamentale implicate și alte instituții publice implicate în procesul de acordare a finanțărilor. În demersul ăsta, RuralNet a adunat o întreagă coaliție de ONG-uri care îl susțin. S-a format un grup de lucru mixt, cu reprezentanți din minister și din mediul ONG, care își propune să schimbe legea – fără, însă, să uite de interesele societății civile.

Dincolo de ce face statul, contează ce face satul. Prioritatea era să continue să crească, iar pentru asta, aveau nevoie de exemple, modele și cazuri de bune practici. Astfel, prin RuralNet a apărut mai întâi un site actualizat, unde poți să vizitezi România. Nu orice Românie, ci aceea a micilor inițiative sătești, în care oamenii pun mână de la mână, pun umărul la treabă și sunt puși pe fapte mari, ca să-și îmbunătățească viața și comunitatea. Poți să vezi pe harta asta toate cele o sută de comunități în care s-a intervenit cu succes pentru dezvoltare. Poți să te inspiri ca să schimbi ceva în satul tău, după modelul altora. Poți să cauți organizații de la tine din județ sau să iei legătura cu oamenii care fac același lucru ca și tine, dar în celălalt capăt al țării.

Și, dacă mai ai nevoie de motivație pozitivă, poți să vezi pe YouTube cum a fost la „Gala inițiativelor locale – Oamenii cresc satul”, organizată în septembrie 2015. Au fost premiate atunci șapte inițiative, care au îmbunătățit condițiile de viață ale celor nevoiași, au promovat dezvoltarea durabilă în comunitățile de romi, au implicat sătenii în deciziile primăriei, au reflectat realitățile satului, au creat locuri de muncă și au ajutat micii întreprinzători de la sat.

RuralNet rămâne un proiect unic, până-n ziua de azi. N-a fost ușor să fie pus în practic – de multe ori autoritățile au fost reticente, iar comunicarea cu ele n-a mers chiar ca unsă. Dar, după cum spune Ruxandra Sasu, fost director al Fundației PACT, „pornind de la oameni, ceea ce se poate realiza este dincolo de închipuirea noastră, dacă ne gândim la câte pot face motivația personală, colaborarea, solidaritatea, determinarea, dorința de mai bine, încrederea că «ba se poate, noi putem».”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.