Cum ne tratăm când suntem trişti?

0

autor text Andra Calenic, la rubrica Dreptul la Cuvant

Când suntem trişti, primul impuls este să ne trântim pe canapea, să înşfăcăm cutia cu ciocolată, prăjituri, paleuri sau alte dulcegării şi să ne afundăm, înfulecând, în perne; eventual cu un serial siropos în faţa ochilor. Pe termen scurt, pare rezonabil şi eficient, pentru că zahărul e pe placul creieraşului, care nu întârzie să ne răsplătească aproape instant cu o mică doză de fericire.

Problema e că în acest caz plăcerea durează puţin. După ce am terminat de morfolit mai toate chestiile comestibile pe care le aveam prin jur, ne dăm seama că tristeţea e tot acolo, suntem şi mai pleoştiţi şi fără energie. Stomacul plin e cam inconfortabil, plus că ne simţim neputincioşi şi dezamăgiţi că iar am cedat tentaţiilor şi cântarul va arăta, nemilos, câteva kilograme în plus. Cu toate astea, mulţi continuă să aplice metoda, doar-doar o da rezultate.

Ei bine, sunt şi strategii mai eficiente: cartea preferată, muzică, o întâlnire cu prietenii, etc. Şi mai e şi mişcarea, care, după mine, e cea mai potrivită. Pare paradoxal, dar făcând mişcare ne energizăm şi dobândim o stare de bine, nu ne epuizăm fizic şi psihic, aşa cum înclină majoritatea să creadă.

biciclete

Dacă afară e frig sau vremea nu ţine cu noi, rămâne oricum varianta multelor săli de fitness, dans şi alte feluri de eliberare de energie.

E poate mai greu până te mobilizezi, însă dacă ai reuşit să ieşi din casă şi să ajungi la locul unde faci mişcare, restul vine de la sine.

Mi s-a întâmplat de multe ori să trag de mine ca să merg în parc, cu gândul că probabil n-o să alerg, dar măcar o să dau o raită la pas. Şi cu toate astea, când am ajuns la locul faptei, am început uşor-uşor să măresc viteza şi am dat gata două ture de lac. Bineînţeles că oboseala a trecut şi nivelul de energie a crescut.

Cel mai bine este să facem mişcare dimineaţa, sau, dacă nu putem atunci, să ne mobilizăm seara, cu cel puţin 3-4 ore înainte de culcare, pentru că altfel ne va fi greu să adormim. În plus, după ce ne mişcăm, nu doar că ne simţim mai bine fizic, dar şi mental, pentru că ştim că am făcut ceva bun pentru sănătatea noastră.

—————————–

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:)

Pentru mai multe pilule de optmism, încearcă şi aici:

Zâmbet şi sănătate
blog despre starea de bine:)

——————————–

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.