Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Senatorul USR Allen Coliban a sesizat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic de la Pata Rât

0

București, 30 martie – Președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul USR Allen Coliban, a sesizat Direcția Generală Mediu de la Comisia Europeană (DG Environment) cu privire la dezastrul ecologic care se desfășoară sub ochii noștri la Pata Rât, depozitul de deșeuri al Clujului. Lacul de levigat provenit de la gropa neconformă otrăvește în continuare mediul și pune în pericol sănătatea oamenilor care trăiesc în apropiere.

 

Senatorul Allen Coliban a transmis instituției europene stadiul actual al dezastrului de la Pata Rât care trenează de luni de zile. În iulie anul trecut, a avut loc o alunecare de teren în corpul depozitului care a dus la formarea lacului de levigat. În octombrie, groapa neconformă s-a aprins, iar stingerea incendiului a mărit lacul cu otravă care afectează solul, apele și sănătatea oamenilor care trăiesc pe groapă. În noiembrie, autoritățile au construit un baraj pentru a opri levigatul, dar acesta s-a rupt, iar otrava ajunge în Someș.

Situația se agravează pe zi ce trece și nu există perspectiva unei îmbunătățiri întrucât autoritățile locale duc o luptă politică și permit ca dezastrul ecologic să treneze. Deși groapa de gunoi avea termen de închidere anul 2009 și face parte din depozitele neconforme care fac obiectul unei proceduri de infringement împotriva României, închiderea gropii este departe de a se realiza.

Reprezentanții Comisiei pentru Mediu au făzut o vizită în teren la Pata Rât unde au constatat pericolele iminente pentru mediu și pentru sănătatea populației, iar președintele Comisiei, Allen Coliban, a solicitat ulterior primului ministru izolarea zonei și trimiterea corpului de control. În luna martie, a fost trimită o a doua solicitare semnată de toți membrii Comisiei către primul ministru pentru o reacție față de situația de la Cluj. În final, DG Environment a fost sesizată și se așteaptă o reacție de la Bruxelles.

E revoltător cum autoritățile se mulțumesc să caute vinovații și cine să plătească costurile, nimeni nu se preocupă de problema de mediu. Au cumpărat o stație de osmoză pe care nu au folosit-o pentru că nu au știut ce să facă cu materia inertă rezultată după tratarea levigatului. Este o situație în care toți cei implicați se arată depășiți și rău intenționați – cum altfel să interpretăm nepăsarea cu care lasă un dezastru nerezolvat de atâta timp?”, declară Allen Coliban.

USR denunță conflictul de pe plan local dintre reprezentanții Guvernului și Consiliul Județean care își pasează responsabilitatea în loc să ia măsuri și care stă la baza dezastrului ecologic de la Pata Rât și face apel la autorități să rezolve cu prioritate situația.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.