Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 40 de module de perfectionare pentru meserii specifice spectacolului de opera si balet!

0

O ocazie unică de perfecţionare în domenii asociate spectacolului de operă şi balet: peste patruzeci de module de curs au fost prezentate în cadrul proiectului studiOpera

Peste 40 de module de curs, adresate unui număr de peste 120 de participanţi grupaţi în patru specializări (canto, balet, tehnic şi management cultural), ore susţinute de 20 de profesori din Italia, alături de 16 formatori români, înseamnă în câteva cifre esenţiale cea de-a treia etapă a proiectului european studiOpera. Etapa s-a desfăşurat între octombrie 2011 şi iunie 2012.

Proiectul este implementat de către  Opera Naţională Bucureşti (ONB) – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni!”.

Cea de-a treia etapă a însemnat aşadar derularea unui amplu program de instruire, în cadrul căruia un număr de 126 de angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti (cu contract de muncă) au urmat module de specializare, autorizate de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform standardelor ocupaţionale şi Clasificaţiei Ocupaţiilor din România:

1.Curs pentru ocupaţia Cântăreţ – 12 module – 29 de cursanţi

2.Curs pentru ocupaţia Balerin – 7 module – 14 cursanţi

3.Curs pentru tehnicieni de scenă şi de atelier

  • Ocupaţia Croitor confecţioner costume teatru – 2 module – 31 cursanţi
  • Ocupaţia Maestru Lumini – 3 module – 15 cursanţi
  • Ocupaţia Machior spectacole – 4 module – 13 cursanţi

4. Curs pentru ocupaţia Manager proiect (cu abilităţi în domeniul cultural) – 12 module – 24 de cursanţi

Printre modulele de instruire organizate, se numără: „Elemente de tehnică vocală”, „Tehnică, stil şi interpretare a dansului de caracter”, „Psihologie aplicată pe activitatea cântului”, „Politici culturale naţionale”, „Noţiuni de drept al culturii”, „Elemente de istorie a costumului şi machiaj specific”, „Iluminotehnică”, „Recuperarea după efort a corpului”, „Machiaj” ş.a.  Modulele de instruire s-au desfăşurat în marea lor majoritate la Bucureşti, o parte dintre acestea presupunând însă deplasarea cursanţilor la Milano (6 vizite de studiu), mai ales în situaţiile în care specializarea a însemnat dobândirea de abilităţi practice prin urmărirea profesioniştilor italieni la locul de lucru (în ateliere, în sălile de repetiţii, la pregătirea unui spectacol pe scenă etc.).

Concepute pentru fiecare specializare în parte pentru a acoperi toate aspectele importante ale meseriei respective, cursurile au presupus atât o expunere teoretică din partea profesorilor, cât şi prezentări interactive, materiale explicative adiţionale, planşe, extrase video sau demonstraţii la locul de lucru etc.

Susţinerea modulelor a revenit unui număr de 20 de profesori din Italia, profesori ai Academiei Teatrului La Scala, profesionişti ai celebrei Scala din Milano sau din alte instituţii culturale de prestigiu, alături de aceştia predând însă şi 16 formatori români, pregătiţi în etapa anterioară a proiectului (februarie-iunie 2011). Cu alte cuvinte, s-a derulat o frumoasă „predare de ştafetă” în cadrul căreia angajaţi ai ONB deveniţi formatori acreditaţi CNFPA în vara anului 2011, au predat în această primăvară cursuri-pilot colegilor lor. Finalitatea acestui demers şi a proiectului per ansamblu este reprezentată de dezvoltarea Centrului de orientare profesională în domeniul artelor spectacolului – afiliat Operei Naţionale Bucureşti – care va oferi constant astfel de cursuri, dar şi alte tipuri de activităţi de pregătire.

La absolvirea cursului, în urma evaluării nivelului de cunoştinţe acumulate, participanţii la cea de-a treia etapă a proiectului obţin un certificat de absolvire recunoscut la nivel naţional, eliberat de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Până la finalizarea proiectului, se va consolida activitatea Centrului de orientare profesională în domeniul artelor spectacolului, se va organiza la Bucureşti o conferinţă internaţională de prezentare finală a proiectului şi vor fi verificate – împreună cu Partenerii – toate documentele justificative din cei trei ani de proiect.

Finalul proiectului va însemna crearea unei structuri specializate în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, similare Academiei Teatrului La Scala, ce va fi un furnizor autorizat de training pentru domeniile specifice artelor spectacolului: artistic, meserii tehnice specifice scenei şi management cultural. Beneficiari ai acestei noi structuri specializate vor fi, alături de angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior din domeniul artelor spectacolului, precum şi alte persoane interesate din ţară şi din străinătate, care doresc să lucreze în acest domeniu.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.