Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

20 de organizaţii din România implicate într-un nou proiect european de încurajare a consumului de fructe şi legume

0

 PRAIS Corporate Communications, alături de partenerii săi locali, lansează oficial, astăzi, proiectul pilot european „Creşterea consumului de fructe şi legume proaspete în rândul grupurilor vulnerabile”, sub sloganul „Mai mult gust, mai multă savoare”. Obiectivele campaniei – o iniţiativă a Direcţiei Generale Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene – DG Sanco – sunt promovarea şi stimularea consumului de fructe şi legume proaspete în cadrul a trei categorii sociale vulnerabile: copii, persoane vârstnice şi femei însărcinate. Proiectul pilot se derulează în perioada iulie 2012 – iunie 2013 în trei ţări: România (oraşele Medgidia şi Roman), Bulgaria şi Slovacia, fiind coordonat la nivel european de către compania LIGARIS. În România, managementul şi implementarea acestuia este coordonată de către PRAIS Corporate Communications, prin angrenarea a 20 de parteneri locali: autorități locale și organizații non-guvernamentale din cele două oraşe implicate.

În cadrul a peste 140 de intervenţii directe, participanţii vor fi stimulaţi să redescopere gustul, diversitatea (forme, gusturi, culori) şi modul de preparare a fructelor şi legumelor, având totodată acces la o varietate de reţete.

Astfel, peste 500 de beneficiari, din care 350 de copii, 40 de femei însărcinate şi peste 110 persoane vârstnice din cele două oraşe, vor avea acces direct la activităţi de informare şi activare. În luna noiembrie, s-au organizat 20 de caravane mobile cu demonstraţii de gătit, în cadrul cărora, toţi beneficiarii au interacţionat cu un nutriţionist, care le-a prezentat beneficiile pentru sănătate ale consumului zilnic de fructe şi legume, iar un bucătar a făcut demonstraţii de gătit, urmate de o degustare. În acelaşi timp, a fost lansat un concurs de reţete ce îi implică direct pe participanţi, urmând ca reţetele cele mai gustoase să fie premiate lunar. Timp de şase luni, începând cu luna decembrie, se vor desfăşura şi 120 de sesiuni de gătit în cadrul celor 20 de organizaţii. Beneficiarii vor prepara reţete variate, având de fiecare dată alături de ei un medic nutriţionist. O altă componentă importantă a campaniei o reprezintă distribuţia lunară, în cadrul sesiunilor de gătit, a fructelor şi legumelor proaspete necesare pregătirii acasă a reţetelor propuse de nutriţionişti. Astfel, peste 2.000 de kilograme de legume și fructe vor fi distribuite pâna la finele lunii decembrie. După fiecare etapă sunt efectuate raportări, evaluări cantitative şi calitative care vor măsura impactul proiectului.

Organizația ONU pentru Agricultură și Alimentație indica în 2010 că, în Bulgaria, România și Slovacia, furnizarea de fructe și legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoană /an, adică sub 220g / persoană/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Totodată, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în 2012, România se află pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere şi 2 kg de pere pe locuitor pe an, faţă de consumul mediu european de fructe care este de 57 kg pe cap de locuitor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu zilnic de 400g de fructe și legume de diferite culori deoarece conțin nutrienţi și componente bioactive cu un rol esențial în menţinerea sănătății.

„Campania iniţiată de Comisia Europeană răspunde nevoii reale de a stimula şi la noi în ţară consumul de fructe şi legume proaspete, în cadrul unei diete echilibrate. Acest proiect este o oportunitate pentru noi, deoarece putem contribui direct la schimbarea obiceiurilor alimentare ale celor trei categorii vulnerabile: copii, femei gravide şi vârstnici. Faptul că România face parte din grupul de 3 ţări, care beneficiază de acest nou proiect susţinut de Comisia Europeană, este pentru noi toţi, o mare reuşită!”, a declarat Silvia Bucur, Director General PRAIS Corporate Communications.

Obiectivul pe termen lung urmărit de proiectul Creşterea consumului de fructe şi legume proaspete în rândul grupurilor vulnerabile – „Mai mult gust, mai multă savoare” este îmbunătățirea reală a nivelului de cunoștințe ale beneficiarilor în ceea ce privește avantajele consumului de fructe și legume, precum și modificarea comportamentelor de consum ale acestora, prin includerea lor în alimentaţia zilnică.

Menţiune: Conținutul acestui comunicat de presă nu reprezintă neapărat poziţia oficială a Comisiei Europene.

Despre PRAIS Corporate Communications:

PRAIS Corporate Communications este o companie de consultanţă specializată în comunicare integrată şi PR, înfiinţată în 1996. Câştigătoare a International Public Relations – IPRA „Golden World Award” şi Grand Prize în anul 1999, la Tokyo pentru cel mai bun program având ca temă educarea tinerei generaţii pentru o nutriţie sănătoasă, echipa de consultanţi PRAIS asistă de peste 16 ani importante companii multinaţionale şi asociaţii industriale din România sau de peste hotare.

PRAIS Corporate Communications a iniţiat şi implementat peste 2.500 de campanii, evenimente corporative şi de brand. Auditul comunicării interne, dezvoltarea strategiilor anuale de comunicare internă şi externă, relaţia cu media, brand PR, comunicarea financiară şi de criză, activare social media, animarea forţelor de vânzare şi cursurile de comunicare sunt doar câteva dintre serviciile oferite de PRAIS.

Fidelă culturii sale, PRAIS Corporate Communications a înfiinţat acum 10 ani de Fundaţia PRAIS, în cadrul căreia s-a dedicat dezvoltării a 15 proiecte naţionale CSR şi de marketing social dedicate unor cauze sociale majore, care au angrenat milioane de beneficiari, având ca obiective accesul la educaţie, informare şi cultură, promovarea stilului de viaţă sănătos, grija faţă de natură şi protecţia mediului – o modestă contribuţie la crearea unui alt fel de progres.

Vizitează www.prais.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.