Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Merita!

0

autor text Miruna Covaci invitata la rubrica Dreptul la Cuvant

Educatia nonformala merita!

„I’m not telling you it’s going to be easy, I’m telling you it’s going to be worth it” – asta citeam duminica seara pe contul de Facebook al educatiei nonformale (da! poate ca nu stiati, dar educatia nonformala are cont pe Facebook de anul acesta; ceea ce inseamna, dupa cum ar spune unii, ca exista!).

Mai era ceva scris acolo: „un weekend minunat de conectare si constructie cu oameni incredibil… de nonformali! educatia nonformala merita”. Mesajul venea dupa a doua intalnire a Retelei de Educatie Nonformala (REN). Concluzia? Merita sa construim mai departe aceasta retea!

Am inceput cu ea in 2012, pe hartie, ca parte din proiectul NONFORMAL. De pe hartie, a prins contur si in realitate – o prima intalnire, cand am stabilit si misiunea retelei: de a sustine si incuraja actorii educationali din Romania sa dezvolte programe / proiecte / activitati / modele educationale de calitate, integrate, prin folosirea educatiei nonformale, pentru a dezvolta o cultura a invatarii pe tot parcursul vietii.  

Tot atunci, la prima intalnire, am conturat si obiectivele REN: ne dorim ca aceasta retea sa includa cei mai importanti actori din educatia nonformala, indiferent de sectorul din care vin, pentru a coopera mai bine si a fi promotori ai educatiei nonformale.

A fost, acum, si a doua intalnire – la Predeal, intre 14-16 decembrie 2012. Ce credem acum, la finalul ei? Credem ca merita sa transmitem in continuare mesajele privind educatia nonformala, in locuri unde ele inca nu au ajuns. Merita sa ne facem cunoscuti si sa promovam principiile retelei: „Tot educatie. Nonformala” si „Oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul”. Merita sa facem mai mult si mai bine, sa aratam si altora, prin actiuni comune, care sunt beneficiile educatiei nonformale, cat de multe lucruri a adus ea in vietile noastre si ale celor cu care lucram, ce impact are, cum inveti in educatia nonformala!

Suntem deja cam 100 de oameni in retea. 100 de oameni care, adunat, lucreaza cu mii de oameni si au impact asupra a mii si mii de oameni. Oameni care, la randul lor, au vazut ca poti sa inlaturi prejudecati citind carti vii; ca poti sa devii din spectator, actor; ca poti invata prin joc; ca poti sa te exprimi prin imagini; ca poti transmite mesaje prin animatie stradala; ca poti inventa povesti… Noi, toti acesti oameni, credem in ceea ce facem! Credem ca oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul. Si credem ca putem face mai mult impreuna, pentru educatia nonformala!

Asa ca in 2013 vom incerca sa promovam mai mult si mai bine educatia nonformala! Vom organiza, ca si in 2012, cea mai lunga zi din an: Ziua Educatiei Nonformale. Vom dezvolta in continuare portalul www.nonformalii.ro.

carti in vitrina

Vom incerca sa aducem in aceeasi retea, in numele acelorasi principii, cat mai multi dintre actorii implicati in educatie nonformala – ONG-uri, muzee, biblioteci, scoli, teatre, institutii publice, biserici, companii, ceainarii, centre culturale… Stim ca asta inseamna implicare, telefoane, mail-uri, evenimente, intalniri, materiale, interviuri, markere, coli de flipchart, deplasari… Si stim ca asta inseamna entuziasm, bucurie, sens. Asa ca ne continuam drumul, in retea! Si speram sa ne intalnim, la jumatatea drumului, cu cei care cred in aceleasi lucruri ca si noi. Reteaua e deschisa si vrem sa creasca!

A fost un weekend de conectare si constructie, asa cum scria si pe Facebook. Au fost discutii lungi, planificari, momente de reflectie, decupaje din hartie, proiecte de suflet, advocacy, creativitate, promovare. A fost tot educatie, nonformala! Si va fi si in continuare.

Reteaua de Educatie Nonformala a fost creata in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., derulat de FDSC in parteneriat cu ANPCDEFP si ISE si finantat prin Programul Invatare pe tot parcursul vietii.

Tot.educatie.Nonformala

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.