Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultura și statul. Un dialog între András István Demeter, Cristian Hordilă și Andi Daiszler

0

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, în parteneriat cu 23 FILM și Projects Islanda, a organizat ieri, 5 mai 2022, evenimentul Cultura și statul. Cum lucrăm împreună? Acesta a luat forma unui dialog între Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, András István Demeter, Managerul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Cristian Hordilă, și Președintele Asociației Daisler, Andi Daiszler.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Transylvanian Moviepreuneurs, care se adresează tinerilor din domeniile cultural- creative. Cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul întâlnirii au fost relația dintre autorități și cei care activează în industriile culturale și creative, sprijinul acordat de stat oamenilor de cultură, exemple de bune practici la nivel internațional și cadrul legislativ pentru activitatea din domeniul cultural.

Referindu-se la cadrul legislativ, Secretarul de Stat în Ministerul Culturiia subliniat importanța unei legi care să fie dedicată sectorului cultural: „Constatăm că majoritatea autorităților finanțatoare în România sunt aproape întotdeauna egale cu autoritățile publice locale. Acestea nu prea s-au pliat pe ordonanța 51, preferând un alt act normativ, legea 350, astfel amestecând domeniile culturii și ale industriilor creative cu tot ce înseamnă sport, religie, recreere și alte domenii, ceea ce nu e rău, doar că pentru noi, cei care activăm în sfera culturală, ar fi mult mai avantajos să fie aplicată o lege specială, daca există”, a precizat András István Demeter.

Andi Daiszler, Președintele Asociației Daisler, a vorbit despre cât de necesar este ca statul să capete o față umană: Cultura și statul se întâlnesc, în primul rând, prin comisii. Acesta e primul punct în care ne întâlnim de regulă. Atunci când statul e o comisie, lucrurile merg, de cele mai multe ori, dezastruos. Dacă statul, în schimb, e reprezentat de un om, atunci lucrurile încep să capete sens și cap, încep să se miște într-o direcție de respect reciproc și înțelegere”.

În contextul discuției despre raporturile dintre stat și sectorul cultural, Cristian Hordilă a menționat că eforturile trebuie să vină din ambele părți.

„Colaborarea cu statul, din perspectiva mea și din perspectiva unui festival de film, înseamnă o muncă continuă. Dacă ne referim la stat într-un cadru teoretic, e mai dificil să răspund, dar atunci când statul începe să aibă niște fețe de oameni, aș putea să zic că, în funcție de cum e omul și disponibilitatea de dialog, se găsesc soluții. În mod sigur există schimbări în ultimii ani de zile” , a precizat Managerul TIFF. „Nu cred că am ajuns la stadiul în care sunt prea multe idei, ci cred că deocamdată suntem la stadiul în care sunt prea multe idei în anumite zone sau în anumite orașe. Dacă ne uităm la întreaga țară, sunt foarte multe zone secetoase din perspectiva inițiativei, din perspectiva dialogului și colaborării cu autoritățile locale”, a mai spus acesta.

Evenimentul a fost înregistrat și poate fi vizionat online, pe pagina de Facebook a proiectului Transylvanian Moviepreneurs.

Transylvanian Moviepreneurs este un proiect adresat tinerilor din industriile cultural-creative. Proiectul își propune dezvoltarea acestui sector prin programe de formare în domeniul antreprenoriatului cultural, cu accent pe cel cinematografic, și transfer de know-how relevant cu partenerul din Islanda. Începând cu luna septembrie a anului 2020, atunci când a început proiectul, s-au derulat următoarele activități importante: o vizită de studiu în Islanda, un curs de antreprenoriat cultural și un Bootcamp de film cu titlul How to make a film în 12 days.

Parteneriatul proiectului este format din Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, 23FILM și Projects ehf. din Islanda.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2020, în cadrul programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP).

Website: www.transylvanian-moviepreneurs.ro

Facebook: www.facebook.com/Transylvanian-Moviepreneurs

Link eveniment Facebook: https://fb.me/e/2fvjVSmew

Despre Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj este o organizație non-guvernamentală care dezvoltă și implementează, de aproape 30 de ani, proiecte interdisciplinare ce vizează dezvoltarea comunitară și buna guvernare, antreprenoriatul și economia socială, consolidarea societății civile și dezvoltarea economică rurală.

Website: www.civitas.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.